Vädret idag
Mestadels molnigt
6°C
Prognos april 23, 2018
dag
Regn
12°C
 

Snabb insats räddade Lisas liv

 

Mitt under dotterns utvecklingssamtal föll 33-åriga Lisa ihop. Hon hade drabbats av plötsligt hjärtstopp. En snabb insats från personer i närheten räddade Lisas liv. Nu vill hon berätta för att visa hur viktigt det är med HLR (hjärt-lungräddning).

– Alla som hjälpte mig är hjältar! Alla gjorde rätt i hela ledet, det kunde lika gärna blivit panik, säger hon.

 

Det var den 23 februari, strax innan klockan ett. Lisa Andrén och hennes man Gustav var på Hedeskolan för att ha utvecklingssamtal tillsammans med 12-åriga dottern Matilda och hennes lärare Elin Lind.

– Lisa och Elin satt i en konversation och plötsligt tuppar Lisa av, säger Gustav Andrén.

Sedan sker allt på en gång. Matilda får panik och springer ut. Elin larmar och springer efter det iväg för att hämta en person som hon vet är duktig på HLR.

 

Gustav som fått HLR-utbildning fem, sex gånger via sitt jobb reagerar instinktivt. Han ser att Lisa börjar bli blå i ansiktet och sätter igång med hjärt-lungräddning. Han blir snart avlöst av personal på skolan som tar över i väntan på ambulans.

Nu efteråt har Lisa och Gustav varit på skolan och pratat igenom hela händelseförloppet som en del i bearbetningen. Nu vet de att Elin Lind, skolans rektor Christina Heed och Birgitta Hallberg, en annan lärare på skolan, snabbt ryckte in.

– Rektorn gjorde kompressioner och Birgitta blåste. Efter sju minuter kom två ambulanser och en polisbil, säger Gustav.

 

Lisa körs direkt till Sahlgrenska i den ena ambulansen och Gustav kommer efter i den andra. Under tiden agerar skolpersonalen för att ta hand om barnen som är ledsna och omskakade. Matilda och lillebror Hugo, 10 år, tas omhand av Lisas mamma och eleverna i Matildas klass blir hämtade av sina föräldrar.

– Som tur är reagerade Matilda helt rätt och sprang iväg. Det gjorde att hon slapp se det värsta. Hugo befann sig i ett annat klassrum och trodde först att det hade hänt Matilda någonting när ambulansen stannade utanför hennes klassrum, säger Lisa.

 

Gått på kontroller

Undertiden undersöks Lisa på Sahlgrenska.

– Jag har en bakgrund av hjärtproblem men har alltid levt med att allt sett så bra ut, säger hon.  

När Lisa var 3,5 månad gammal drabbades hon av en ovanlig sjukdom som, om den inte behandlas i tid, angriper kranskärlen. 

– När jag var 1,5 år fick jag en hjärtinfarkt men jag har gått på kontroller hela livet och har alltid fått höra att jag inte kan bli elitidrottare men att jag kan leva som vanligt. De varnade mig också för att bli gravid men nu har jag två barn och det har aldrig varit några problem.

 

Inte ens samma dag som hjärtstoppet inträffade hade Lisa någon föraning om att något var på gång. Visst har hon haft hjärtklappning ibland, ofta i samband med stress, men aldrig varit direkt orolig.

– Jag har kanske varit naiv men jag har ju nämnt det vid mina kontroller och fått bra resultat på alla arbets-EKG. Jag vill absolut inte skylla på någon, ändå känner jag litegrann att när man alltid fått höra att allt är bra – så händer det här!

 

Efter tre veckor på Sahlgrenska är Lisa hemma igen. Hon är sjukskriven i väntan på en by-passoperation som förhoppningsvis blir av inom två månader och har fått ett hjälpmedel, en ICD, inopererad, som med enkel beskrivning fungerar som pacemaker vid behov och håller koll på pulsen. Och om det värsta skulle hända: som defibrillator. 

– Den får jag ha även efter by-passoperationen och jag får tänka mig lite för eftersom den kan störas av vissa saker. Men det känns tryggt och de säger att jag kommer att kunna leva ett normalt liv.

 

Få igång vardagen

Både Gustav och Lisa är tacksamma för allt stöd de har fått, både från arbetsgivare och familj. Lisa är fortfarande trött och säger att hjärnan vill mer än hon egentligen orkar. Nu försöker familjen att få igång vardagen så smått igen i väntan på nästa operation. Nästa möte blir med ambulanspersonalen som bett om en uppföljning.

 

– Det sista jag minns är att jag sitter på utvecklingssamtalet och sedan är jag på akuten. Men jag minns en röst. Jag tror att det var i ambulansen. Den rösten vill jag gärna träffa! säger Lisa.

Christina Nordwall
Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Kungsmässan ska få fler butiker och restauranger - överlever innerstaden?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Tisdag 17 april

kl 9–11.30 Kyrkans öppna förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

Kl 10.30–13 Stickkafé på Kuggaviksgården i Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

kl 12–12.30 Lunchmusik i Släps kyrka. Orgel med Lasse Nordung. Våren av Grieg, Pastoralsvit av L-E Larsson, samt lite...

Läs Mer

Fotbollsbilagan

Allt inför säsongen!
Ladda ner vår app eller läs här:
enh.norrahalland.se