Vädret idag
Molnigt
2°C
Prognos januari 21, 2019
dag
Kastbyar
3°C
 

Slut på sötebrödsdagarna

I Onsala har det alltid funnits två bagerier, sedan tidens begynnelse: Jönssons och Majgården. Och man har alltid ätit Prickekaka och småkakor från Majgården och hallontårta med massor av kaffepåtår från serveringsbordet inne på Jönssons. Detta var några av de första saker jag lärde mig som nyinflyttad.

 

Om man promenerar hemifrån oss till Majgården så förbrukar man exakt lika många kalorier som det finns i en semla. Alltså har det blivit otaliga promenader dit och en påse med semlor i handen på vägen hem. Om vi ska köpa semlor nu så blir promenaden längre vilket blir helt onödigt. Ja, alltså rent kalorimässigt.

 

Så nu finns det inget bageri kvar. Visst är det konstigt. Hur två bagerier kan ha funkat år ut och år in till och med på den tiden då det mest var sommarstugor i området. Men nu med en massa nya köpstarka hushåll funkar det inte längre.

 

Det finns väl flera anledningar. Vår konsumtion av bakverk har säkert ändrats liksom våra inköpsvanor. De flesta butiker lockar med doften av nybakat när man kommer in och erbjuder både semlor, tårtor och goda bröd. Och de har bättre öppettider för den som vill kunna handla i ett oplanerat huj på vägen till eller från något viktigt i livet.

 

Men likväl är vi några som står förundrade över att inte bara dessa bagerier lägger ner utan också att det drabbat andra näringsställen. För att inte tala om saknaden efter färgaffären som trots att det är många år sedan den fick flytta lyser så starkt med sin frånvaro mitt emot Circle K i Mariedal.

 

Kanske är det så att vi allt mer stannar hemma och umgås och äter nyttigt. Inte konstigt med tanke på alla kokböcker som säljs och alla påkostade hem med stora kök och ytor gjorda för matlagning, bakning och umgänge.

 

I grund och botten är väl det viktiga att vi ses och har kontakt men det är ändå trist att det sker en nedmontering av servicen på en ort så expansiv att det måste byggas en ny jättestor väg för att få plats med allt och alla. Vi får nu hoppas att de näringsställen som finns kvar kommer att klara sig och att det nya centrat i Mariedal kommer att slå väl ut. Kanske kommer någon på att starta ett bageri där? Eller en färgaffär?

Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 18 januari 

kl 9–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 11.30-13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Lördag 19 januari

kl 11–15 Vernissage i Kungsbacka konsthall. Fredrik Lindqvist – Tell me a story. Invigningstal kl 13 och samtal med konstnären.

kl 11–14  Släktforskningens dag på Fyren. Tema:...

Läs Mer

Så här funkar eNH!