Vädret idag
Delvis soligt
11°C
Prognos oktober 22, 2018
dag
Moln ibland
12°C
 

  Påstådd skuld bakom grov misshandel

  En påstådd skuld på 30 000 kronor - det var skälet till att en 21-åring hölls fången och misshandlades grovt. Nu åtalas fem personer i Varbergs tingsrätt. Alla nekar till brott. 

  Alla inblandade har en historia med droger och mindre brottslighet.  21-åringen hade kommit till Kungsbacka för att reda ut en konflikt med en 19-årig bekant. Möjligen handlade gruffet om några datorer som försvunnit.

   

  Det verkade ordna upp sig och den 28 april följde 21-åringen med 19-åringen, hans flickvän och ytterligare en jämnårig kille hem till dennes pappas lägenhet i centrum. Alla var påverkade.

  I lägenheten blir plötsligt 21-åringen beskylld för att stulit marijuana. Han får några kraftiga smällar och påstås nu vara skyldig 30 000 kronor. 

  Under bråket spills det öl i soffan, vilket får den berusade 55-årige pappan att även han ge sig ge sig på offret och kräva pengar. Sen tar de fyra med sig 21-åringen på en promenad till Kolla där det är fest hos några bekanta. De tar vägen om ishallen och där blir misshandeln enligt åtalet ännu allvarligare.

   

  21-åringen sparkas i huvudet när han ligger på marken. Han får flera frakturer i ansiktet. Sen kissar  19-åringen på honom, binder ihop hans händer bakom ryggen med en livrem och för honom till bron över Kungsbackaån.

  "Hoppa! Det ska se ut som om du begått självmord" säger 19-åringen enligt offrets berättelse.

  Men han slipper hoppa. Däremot tvingas han ringa till anhöriga mitt i natten för att be dem föra över pengar och lösa skulden.

   

  Därefter går de vidare till festen i Kolla. 21-åringen förs upp till ett rum på ovanvåningen. Han tillåts inte gå därifrån och blir slagen igen. Nu kommer ytterligare en kille till "festen", bara 17 år gammal. Även han börjar misshandla offret och kräva pengar.

  Det här pågår i timmar från och till. Men när de inblandade befinner sig i ett annat rum lyckas 21-åringen fly. Han övertalar en busschaufför att få åka med gratis till Åsa där han får hjälp av en bekant. Han får vård och anmäler någon dag senare misshandeln till polisen.

   

  När de inblandade blir förhörda blandar sig ytterligare en bekant i det hela och försöker få 21-åringen att ta tillbaka anmälan. "Det kommer inte att sluta bra, det du har gjort är långt över gränsen" låter han hälsa.

  I polisens förhör är det få som minns något, vare sig de inblandade eller festdeltagare. Alkohol och droger kan förklara en del av det. Rädsla för att bli inblandad en del. Rena lögner är ytterligare en del.

  I första förhöret påstår till exempel 17-åringen att han aldrig varit på festen i Kolla och aldrig träffat offret. Nästa förhör går han med på att han varit på festen - han hade "glömt det eftersom han var i chock". Offret har han däremot inte haft kontakt med. I tredje förhöret får han därmed svårt att förklara alla sina hotfulla sms till 21-åringen...

   

  Fyra inblandade i händelserna den 28-29 april åtalas nu för människorov, utpressning och grov misshandel (den femte har avlidit under året). Kompisen åtalas för övergrepp i rättssak. Alla åtalade förnekar brott.

   

  Kristian Alm
  Reporter 0300- 52 13 66

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  One comment

  1. Angelica
   januari 1st, 2018 23:43

   Tragiskt!

   Reply

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   TYCK TILL:

   Tycker du att det är obehagligt att vara ute i skogen under jakt?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Fredag 19 oktober

   kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

   kl 10.30 Minibio i Sagogrottan på Fyren för barn 2–4 år, kl 11 för barn 4–6 år.

   kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

   kl 17–18.30 Prova på bollek i Lindälvshallen. För alla åldrar. 

   kl 19 Quiz-kväll på Nyfiket i Frillesås. 

   kl 19.30–22 Ljuva 60-tal. Nostalgiafton med Biggo Music...

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!