Vädret idag
Mestadels soligt
15°C
Prognos juni 22, 2018
dag
Moln ibland
17°C
 

Sjöbodar får nej igen

Mark- och miljödomstolen går på kommunens linje: behovet av sjöbodar i Bråtaviken slår inte ut strandskyddet

– Vi överklagar. Domen visar på total okunskap om hur en sjöbod används, säger Jan Ljungborg i båtsällskapet.

 

Bråtavikens båtsällskap ansökte för något år sedan om att få bygga 20 bodar där båtägare kan förvara utrustning, exempelvis flytvästar, regnkläder och fiskeredskap. Bodarna är tänkta att byggas cirka fem meter från kajkanten och behöver dispens från strandskyddet.

Men byggnadsnämnden sa nej. Politikerna menade att sjöbodarna riskerar att privatisera stranden mer, det vill säga att folk som inte har båtplats skulle känna sig uteslutna från stranden. 
Båtsällskapet överklagade till länsstyrelsen och fick rätt.  Länsstyrelsen slog fast att ”nyttjandet av sjöbodar underlättas väsentligt om bodarna uppförs i närheten av själva hamnen”. Dessutom saknas annan lämplig plats.

Men byggnadsnämnden valde att överklaga. Man hävdade att det var lämpligare att lägga sjöbodarna 300 meter från hamnen vid Ölmanäs ringväg.

– Man tror inte det är sant, det är ju inte busskurer vi vill bygga. Och vi har ingen mark vid Ringvägen, kommenterade Jan Ljungborg i Norra Halland.

Men Mark och miljödomstolen väljer att resonera som byggnadsnämnden. Strandskyddsdispensen upphävs, eftersom ”utvidgningen kan genomföras utanför området”.

– Vi tar inte ställning till om det finns mark eller inte. Det handlar om att vi inte anser att behovet av sjöbodar är så starkt att det slår ut strandskyddet, förklarar rådman Christina Olsen Lundh, rådman  på Mark och miljödomstolen.

Bråtavikens båtklubb ger sig dock inte.

– Vi överklagar till Mark- och miljööverdomstolen.

 

Läs mer i tisdagens Norra Halland!

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Onsdag 20 juni

kl 13.30–15.30 Stickcafé i Onsala församlingshem.

kl 14 Traditioner och högtider. Nu är det snart midsommarafton, men hur gjorde man förr? Vad firade man och hur firade man högtider? Du får lära dig allt om påskens, julens och midsommarens mysterium i Äskhults by. Anmälan. 

kl 14 Naturumguidning. Upptäck varför Fjärås Bräcka är unikt. Lär dig om gravarna, geologin, ljungheden eller småkryp.

Kl 19 Bingo...

Läs Mer

Sommarkampanj!