Vädret idag
Klart
0°C
Prognos december 12, 2018
dag
Mulet
2°C
 

  Sex elever omhändertagna

  Både polis, skola och föräldrar har varit missnöjda med socialtjänstens agerande när det gäller unga och droger. Men nu lovar ledningen bättring.

  – Sex ungdomar med allvarliga drogproblem har placerats på institution för att bryta beroendet, och vid den senaste skolkontrollen hade vi personal med, och säger Yvonne Oliv, verksamhetschef på Individ och familjeomsorg.

   

  I Norra Hallands serie om unga och droger i våras var kritiken mot socialtjänsten skarp. Polisen tyckte att för lite händer när man gång på gång tog unga med droger, skolan menade det var svårt att få kontakt när det gällde drogtester och uppföljning, och föräldrar delade den bilden.

   

  Att tvingas vänta på en tid när man misstänker eller har ertappat sin tonåring med narkotika, är svårt och flera föräldrar som Norra Halland pratat med berättade att de fått vänta flera veckor på att ens få en tid.

  Individ och familjeomsorg menade att man tog kritiken på största allvar, och att man därför ändrat rutinerna för att sänka tröskeln för föräldrar och barn. I stället för en tidsödande utredning innan hjälp, kan man nu snabbt komma till och få stöd upp till fem gånger.

   

  Men kritiken från polisen kvarstod – för lite hände när man gång på gång hittade ungdomar med narkotika i kroppen.

  Nu har ledningen på IF reagerat.

  – När jag i våras förstod att polisen och skolan inte alls var nöjda satte jag mig med mina enhetschefer för att ta reda varför det såg ut som det gjorde. Det visade sig att de inte pratat med varandra ordentligt om hur rutinen borde se ut. Så nu har vi skapat en tydlig skriftlig rutin, som skolan säger att man jättenöjd med, säger verksamhetschef Yvonne Oliv.

   

  – Om en elev är drogad ska vi agera direkt med drogtester och behandling. Det sker alltid en bedömning hur allvarlig drogproblematiken är, men tidigare har vi ibland valt linjen att det inte är så farligt. Nu är riktlinjen tydligare – bedömer vi att de har allvarlig drogproblematik ska vi alltid ingripa för att skydda dem. Det innebär placering under en tid på institution. Därefter tittar vi tillsammans med föräldrar och den unge på hur behandlingen ska se ut.

  Man vill också försöka jobba tätare med polisen. I den senaste skolkontrollen var personal från IF med för att direkt kunna bedöma vilka insatser som behövdes. Och det nya arbetssättet har fått effekt direkt-

  – Vid de två razzior som har varit före och efter sommaren bedömde vi att flera stycken hade så allvarliga problem att behövde skyddas. Just nu är sex ungdomar placerade på institution.

   

  En tydlig signal till elever, föräldrar och omgivning. Nu återstår den svåraste biten – att vända den dåliga trenden.

   

   

  Läs hela uppslaget här:

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  NH:s serie om unga och droger:

  Del 1 – Dyster drogstatistik för unga

  Del 1

  droger1

  Del 2 Dotterns narkotikabruk kom som en chock

  Del 2

  droger2

  Del 3 Skolkontrollerna

  Del 3

  Del 4 Vändningen kom med polisanmälan

  Del 4

  Del 5 Polisen på spaning efter unga med droger

  Del 5

  Del 6

  Josefine Julén Kristian Alm
  josefine.julen@norrahalland.se 0300- 52 13 64 kristian.alm@norrahalland.se 0300- 52 13 66

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  2 comments

  1. Susanne Lundgren
   september 21st, 2017 8:12

   Detta är ju jättebra!! Reagerade dock på artikelns formuleringar på olika ställen!Tex ” tittar vi tillsammans med föräldrar och den unge ” vaddå Unge?? Menar ni barnet?? Eller menar ni att personen är Ung?? UNGE,vad är det för ord?? På vad jag antar att ni menar Tonåring??!! Sedan vet jag inte om det är ni eller IF som andvänder er av ordet ” institution”,är för mig också väldigt fel i sammanhanget!! Handlar de inte om ett LVU-hem? Ett HEM där barn får hjälp??!! Nedvärderande ordval i en artikel som handlar om tonåringar som behöver hjälp!

   Reply

   • Josefine Julen
    september 21st, 2017 9:26

    Hej Susanne. ”Den unge” är ett uttryck som används av socialtjänsten när man pratar om olika insatser man kan göra, det berör både barn och tonåringar.
    Vad det gäller institution, så är det det korrekta uttrycket. Ungdomarna har placerats på så kallade Sis-hem, Statens institutionsstyrelse, är en statlig myndighet som bedriver individuellt anpassad tvångsvård.
    Det är lagen om LVU som reglerar SiS verksamhet.
    Mvh Josefine

    Reply

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   ANNONS

   TYCK TILL:

   Norra Halland jobbar just nu med en artikelserie om pendling. Hur tar du dig till jobbet?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Tisdag 11 december

   kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

   Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

   kl 12–15 Tisdagsträff med julbord i Varlakyrkan. Luciatåg, andakt och julbord. Föranmälan.  

   Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

   Kl 15–19 Julpyssel i Släps församlingshem. Pyssla loss med oss. Gröt, skinksmörgås...

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!