Vädret idag
Molnigt
2°C
Prognos december 18, 2018
dag
Mulet
3°C
 

Sämre bygge utan proffs

KRÖNIKA. Tänk om du skulle behandla frisören eller tandläkaren som du behandlar hantverkare. Det  budskapet levererade ett byggrelaterat företag i form av väldigt humoristiska reklamfilmsnuttar för ett tag sedan. Det roliga är att det skulle vi ju aldrig göra. Det går inte att laga tänderna själv eller sätta tillbaka hår som klippts av. Inte med lyckat resultat i alla fall. Det sorgliga (och twisten i budskapet) är att väldigt många gillar att gnälla på hantverkare. Folk säger att hantverkare inte passar inte tider, skräpar ner efter sig, tar hutlöst betalt och är allmänt slappa och slöa. Och att man egentligen kan man göra det bättre själv. 

 

MEN NEJ, det kan man faktiskt inte! Tänk vad bra det blir när proffsen får göra sitt! Och gnället när det gäller ovanstående förstår jag inte alls! Min erfarenhet när det gäller just dessa proffs är helt tvärtom. Duktiga, tålmodiga, arbetsamma och punktliga! Hur skulle vi kunna göra deras jobb bättre själva?

 

Men det började ju så. Den här gången också. Det här fixar vi själva. Men efter att ha studerat väggen som skulle rivas lite noggrannare dök den ena överraskningen efter den andra upp. Ett ormbo av elsladdar lite käckt dragna hur som helst med otippade avslut. Mystiska rör och andra väggar utan räta vinklar men i olika kreativa nivåer. Det saknades isolering men inte under trägolvet där enorma mängder sågspån samlats till en gigantisk fest som behövdes tas bort.

 

Sambon insåg rätt snabbt att hela projektet verkade övermäktigt och konsulterade olika bekanta i branschen. Deras slutsats blev att det här skulle proffs göra. Inte vi. Så var den saken klubbad. En av bekantingarna trollade raskt fram snickare och tog själv på sig samordningsansvaret. Rörläggaren kom direkt fast han inte hade tid och efter den avgörande insatsen rullar bygget på. Det blir snyggt och ordentligt gjort efter omfattande insatser från rörläggaren och snickarna. Snart kommer också elektrikern och kakelmannen och vår nya samordnare tycker nog det är bäst när vi inte lägger oss i. Fast lite får vi bestämma, i alla fall om vi tycker likadant. Vi får också hjälpa till med en del lättare uppgifter som att skruva ihop badrumsmöbler (den som gjort den beskrivningen var däremot inte proffs) och skotta sågspån (underskattat som vardagsträning faktiskt, nästan som gympa).

Ibland är det bra att ta hjälp av proffs när ett projekt visar sig bli större än vad det var tänkt från början. Frågan är bara vad det kommer att kosta…

 

Christina Nordwall
Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Julen närmar sig med stormsteg, är du klar med förberedelserna?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 18 december

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

kl 12 Jultema på tisdagsträffen i Varlakyrkan. Efter lunchandakten kl 12 serveras julgröt, skinksmörgås, kaffe och kaka. Lotterier till förmån för Svenska kyrkans internationella arbete. 

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. kl 16–17.30 Språkcafé på Fyren. Träna på att prata svenska tillsammans med...

Läs Mer

Så här funkar eNH!