Vädret idag
Mestadels soligt
14°C
Prognos juni 23, 2018
dag
Moln ibland
18°C
 

Samhällets basutbud

När man beställer bredband är det vanligt att man pratar om ett basutbud. De viktigaste kanalerna/funktionerna ingår och sedan kan man plocka på mer om man vill betala för det. Här i Sverige har vi historiskt sett fått basutbudet med råge från samhället när det gäller till exempel vård, omsorg och skola, åtminstone i en internationell jämförelse. Men visst har vi också betalat för oss genom relativt högt skattetryck.

Idag håller något på att hända med den där basutbudsleveransen. Många av de ingående funktionerna levererar dåligt. Polisen, skolan och vården håller inte måttet, åtminstone inte överallt i landet. Detta sammanfaller med en mycket orolig omvärld, med ökat flyktingmottagande och med en totalt misslyckad omorganisering av polisen. Men det sammanfaller också med andra saker. Med att tonläget aldrig varit råare och respekten för myndigheter, lärare, utryckningspersonal och regler aldrig har varit mindre. Med nya politiska röster som väljer ordval som systemkollaps och kris för att få den onda cirkeln att snurra allt fortare. Med att rekryteringsproblem kan bero på folk helt enkelt inte har lust att jobba i vissa yrken längre.

För det är inte alls bara till samhällstjänster som det är svårt att rekrytera. Det gäller kockar, rörmokare och glasmästare också och en hel radda andra yrken. Frågan är hur nyrekryteringen ska gå till om det inte finns ett uns positivt att säga om ett yrke och om respekten och yrkesstoltheten, som ofta uppvägt låga löner, tas bort i en tid då auktoriteter blivit något som alltid ska bestridas och ifrågasättas.

Vi medborgare/skattebetalare måste känna att grunderna funkar för att vi ska kunna uppleva trygghet och att givande-tagande är i balans. Om det krisar i systemet måste det snabbt till åtgärder. Det måste gå att ringa 112 från hela landet, det måste finnas sjukvård när vi behöver den och ungarna måste få en bra och rättvis utbildning. Samhället måste säkerställa sitt basutbud för att kunna förvänta sig uppoffringar tillbaka men vi måste också tänka på hur vi bemöter och kravställer andra runt om oss för att de ska orka och ha lust att hjälpa oss.

Idag kör vi andra delen i serien om polisen i Kungsbacka. Det är ingen kris här ännu, eller systemkollaps för den delen men visst det finns anledning att oroa sig för utvecklingen.

 

Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Onsdag 20 juni

kl 13.30–15.30 Stickcafé i Onsala församlingshem.

kl 14 Traditioner och högtider. Nu är det snart midsommarafton, men hur gjorde man förr? Vad firade man och hur firade man högtider? Du får lära dig allt om påskens, julens och midsommarens mysterium i Äskhults by. Anmälan. 

kl 14 Naturumguidning. Upptäck varför Fjärås Bräcka är unikt. Lär dig om gravarna, geologin, ljungheden eller småkryp.

Kl 19 Bingo...

Läs Mer

Sommarkampanj!