Vädret idag
Mestadels molnigt
1°C
Prognos december 14, 2018
dag
Mulet
1°C
 

  Så ska inbrottsvågen brytas

  Det var fullsatt när polisen i onsdags kväll bjöd in till möte i polishuset efter den senaste tidens många inbrott i Kungsbacka.

  – Det är egentligen tragiskt, men väldigt bra att ni är här, sa Ann Rönnäng, kommunpolis.

   

  Tillsammans med Anders Wiss, lokalpolisområdeschef i Kungsbacka, redogjorde hon för de två senaste månadernas många inbrott i kommunen. Inbjudna till mötet var grannsamverkansombuden från Varla, Tingberget, Hede, Kullavik, Särö, Oskarsberg, Forsbäck och Åsen, de områden som varit mest utsatta i höst.

  – Tyvärr har vi inte haft så här dåliga siffror sedan 2011, det är därför vi kallat hit er i kväll. För nu tänker vi ta ett nytt grepp för att försöka bryta trenden och då behöver vi även er hjälp i högre grad, sa Anders Wiss.

   

  Med på mötet var även Bernhard Sandberg, ny områdespolis som tillsammans med en kollega från och med nu aktivt kommer att patrullera de mest utsatta områdena.

  – Vi kommer att gå på dagsfärsk statistik och röra oss både med bil, cykel och per fot i de områden som drabbats och även göra fordonskontroller där, berättade han.

  Syftet är helt enkelt att synas mer och skrämma bort potentiella tjuvar.

  – Men i det arbetet behöver vi som sagt även er hjälp. Även ni måste bli mer aktiva och synas mer. Ni behöver också gå ut och visa upp er och om ni ser någon eller något som verkar misstänkt, gå fram och fråga ”kan jag hjälpa till” eller ”söker ni någon”, fortsatte Anders Wiss.

  Han och Ann Rönnäng uppmanade även de inbjudna att fotografera och tipsa polisen om de exempelvis påträffade en bil eller person som de misstänkte var ute i oärligt syfte.

  – För trots extra insatser från vår sida är det tyvärr sällan vi själva griper någon. De är här vi behöver er som ögon och öron, sa Anders Wiss.

   

  Totalt i år är inbrotten i Kungsbacka nu uppe i över 150, varav mer än en tredjedel inträffat bara de senaste två månaderna. Det gör att Kungsbacka just nu sticker ut jämfört med andra kommuner i länet, men också resten av landet där inbrotten på många håll minskat.

  – Vi vet egentligen inte vad de beror på. Men tittar man på en tio-års-period har det tyvärr sett ungefär likadant ut. Det var bara förra året som stack ut, då vi hade exceptionellt låga siffror, vilket vi tror hör samman med skärpta gränskontroller, sa Ann Rönnäng.

  Av de inbrott som begås tros 60-65 procent nämligen utföras av tillresta ligor. Närheten till E6:an och en snabb flyktväg söderut kan enligt Ann Rönnäng vara en av anledningarna till att Kungsbacka i det här fallet är extra attraktivt för tjuvarna.

  – Ofta använder de en ankarplats där de samlar på sig gods som de sedan för med sig ut ur landet. De stjäl lättillgängliga saker som är lätta att avyttra, som kontanter, smycken, Ipads och mobiltelefoner. Oftast inte mer än vad som får plats i en ryggsäck.

   

  Polisens råd är därför att gömma undan alla sådana saker och se till att de inte ligger framme helt synliga.

  – Förvara helst inte heller smycken i sovrummet, som är ett av de första ställen tjuvarna brukar leta på. Helst inte heller allt på samma ställe, speciellt inte sådana saker med affektionsvärde som inte går att ersätta, sa Ann Rönnäng.

  – Meddela även närmsta granne när ni reser bort och se till att huset inte ser helt nedsläckt ut i mörkret. Och framför allt, var aktivt uppmärksamma och meddela er både med varandra och oss om ni misstänker att något skumt är i görningen.

   

  Bilden: Många tog efter mötet chansen att ställa frågor. Staffan Smith och Gunnel Paulsson i Oskarsberg undrade om de fanns någon fara att gå fram till någon som verkade misstänkt, men lugnades av Ann Rönnäng.

  Camilla Moestedt
  Reporter 0300- 52 13 58 camilla.moestedt@norrahalland.se

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   ANNONS   TYCK TILL:

   Norra Halland jobbar just nu med en artikelserie om pendling. Hur tar du dig till jobbet?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Tisdag 11 december

   kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

   Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

   kl 12–15 Tisdagsträff med julbord i Varlakyrkan. Luciatåg, andakt och julbord. Föranmälan.  

   Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

   Kl 15–19 Julpyssel i Släps församlingshem. Pyssla loss med oss. Gröt, skinksmörgås...

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!