Vädret idag
Moln ibland
8°C
Prognos november 18, 2017
dag
Mestadels molnigt med skurar
7°C
 

  Så ser nya Bräckaskolan ut

  I sommar rivs den gamla Fjärås Bräcka skolan. Om två år ska den första etappen av den nya skolan stå klar. Nu kan Norra Halland presentera hur byggnaden ska se ut.

   

  Det är en minst sagt knepig uppgift att bygga en ny skola i Fjärås på den gamla tomten. Det är trångt på tomten, och var ska eleverna ta vägen under tiden?

  Lösningen har blivit att man delar upp bygget i två etapper. De närmsta månaderna sätts det upp paviljonger ovanför Ögärdets förskola (intill Smedinge) där de äldsta årskurserna får börja i höst.

  De yngsta får gå kvar i en del av den gamla skolan som sparas under tiden bygget av etapp ett pågår. Den ska vara klar hösten 2019. (Så sent som i höstas hoppades man fortfarande på 2018, men det sprack). Därefter flyttas de yngsta och sista delen färdigställs till hösten 2020.

   

  Inget av den gamla skolan blir kvar, förutom det kulturminnesskyddade trähuset från början av 1900-talet, men det kommer inte att bli skola.

  – Det blev ingen bra lösning att dela upp skolan mer, men den kommer förstås att få en annan användning, säger projektsamordnare Sture Hedelin.

   

  Den nya skolan kommer att se ut som gaffel, där de tre ”tänderna” blir två våningar höga. Varje del rymmer 220 barn, sammanlagt får det alltså plats 660 barn i årskurs F-5 på skolan.

  Därifrån går de vidare till Smedingeskolans 6-9-klasser.

  ”Handtaget” på gaffeln rymmer specialsalar som slöjd och musik, plus matsal, administration och elevhälsovård.

  Det blir en ny gymnastikbyggnad i nedre delen av tomten, men det fick bara plats en halv hall, det vill säga 18 x 24 meter.

   

  Kostnaden då? Ja, det är avsatt 270 miljoner sedan tidigare, men nu ska den verkliga kalkylen tas fram. I förra veckan lämnades bygglovsansökan in och nu kan förhandlingen starta.

  – Det blir en totalentreprenad med byggföretaget Tage och Söner. Vi ska den närmsta månaden ta fram ett riktpris. Inte förrän vi är överens trycker vi på startknappen.

  Risk för att investeringskalkylen spricker?

  – Det är en överhettad konjunktur och det finns ju alltid en oro för att priset påverkas av det.

  Priset för skolan är förstås bara en del av bygget. Det tillkommer tiotals miljoner för rivning, nya inventarier, bokföringskostnader och evakueringslokaler under den långa byggtiden. 

  Kristian Alm
  Reporter 0300- 52 13 66

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  NYHETER

   ANNONS

   TYCK TILL:

   EU-toppmötet stökar till det. Borde Göteborgsregionen tacka nej till stora evenemang?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERMer >>

   Lämna ditt bidrag till Det händer här!

   Fredag 17 november

   kl 9–12 Småbarnsrytmik på Fyren.

   kl 9–12 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

   kl 11.30–14 Fairtrade kafé i Tölö församlingshem. 

   kl 17–18.30 Kom och prova olika idrotter i Aranäshallen A.

   kl 19 Musikalen Luther i Släps kyrka. Framförs av Släps musikalensemble, Kungsbacka kammarkör och musiker. Manus och musik av...

   Läs Mer