Vädret idag
Molnigt
2°C
Prognos januari 21, 2019
dag
Kastbyar
3°C
 

Ramadan i gång – så firar Aref Hamawi

Aref Hamawi, känd som mannen bakom Norra Hallands mattekluringar, i veckan har ramadan börjat, vad är det viktigaste för dig som muslim?

 

– Meningen med fastan är att man ska känna hur en fattig människa känner sig när den inte har mat; att känna medmänsklighet med de som inte har mat för på dagen och att det inte spelar någon roll vem du är.


– När en hel nation lever på halvmage då blir det ganska mycket mat på marknaden, då går ofta matpriset ner. De som vanligtvis inte har råd att äta, har det. De känner sig stolta.


– Den andliga sidan spelar en väldigt viktig roll. Man får mera kontakt med Allah. Och vi fastar för att respektera Guds ord och order. Vi måste känna oss lika inför honom. Man känner sig lite lugnare.

 

Vad ser du mest fram emot?
– Det är ett bra tillfälle för släktingar och vänner som inte setts på ett tag att ses, det blir väldigt många träffar runt middagsbordet.

 

– Under ramadan äter hela familjen tillsammans varje kväll, det gör man inte annars. Så det är något man ser fram emot. En fördel är att man sparar mycket tid på matlagning.

 

Ibrahim, Aref , Hamza och Omar till bords när fastan bröts klockan 21.30 på torsdagskvällen. Foto: Privat

Händer det något roligt här i kommunen?

– Kungsbacka är lite för litet, men det kanske är något på gång i framtiden. Jag har hört lite samtal om en förening.

 

– I de länder där islam är som störst respekteras alla som fastar, även de kristna. När kristna äter gömmer de sig undan av respekt. Jag vet från egen erfarenhet att det är många kristna familjer som bjuder muslimer på kvällsmiddag för att bryta fastan. Det har blivit lite grann så i Sverige och så.

 

Fakta Ramadan:

  • Ramadan är namnet på den nionde månaden i den muslimska kalendern och den muslimska fastemånaden. Det var i denna månad som Koranen uppenbarade sig för profeten Muhammed. Fastan utgör en av fem pelare inom religionen.

  • Tidpunkten varierar utifrån månens faser vilket gör att starten av ramadan kan variera med ett dygn mellan olika platser. I år beräknas den pågå mellan 15:e maj - 14:e juni.

 

  • Man varken äter, dricker, röker eller har sexuellt umgänge under den tid då solen är uppe. När solen går ner bryter man fastan tillsammans med släkt och vänner.

 

  • Att ge gåvor till mindre bemedlade eller till välgörenhet är vanligt. Fastemånaden avslutas alltid med den stora festen Eid al-Fitr.

 

Källor: National Geographic, The Independent

 

Marcus Admund Funck

Redaktionen
redaktionen@norrahalland.se 0300- 101 75

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 18 januari 

kl 9–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 11.30-13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Lördag 19 januari

kl 11–15 Vernissage i Kungsbacka konsthall. Fredrik Lindqvist – Tell me a story. Invigningstal kl 13 och samtal med konstnären.

kl 11–14  Släktforskningens dag på Fyren. Tema:...

Läs Mer

Så här funkar eNH!