Vädret idag
Molnigt
2°C
Prognos december 18, 2018
dag
Mulet
3°C
 

Råkost eller glass?

Om du frågar ett barn: vill du ha råkost eller glass till middag? Vilket svar tror du att du får då? Som förälder är det din skyldighet att se till att ditt barn får det som är bäst på sikt eftersom du ser perspektiv som man inte kan begära av ett barn.
 
 
Extremhögern gillar att ställa folket mot eliten i sin retorik. De uppmanar till folkomröstningar om allt möjligt för att visa sitt misstroende mot det etablerade samhället. Men ibland är det samhället som behöver säkerställa saker och ting. Det är ju bland annat därför det finns skolplikt. Risken är ju uppenbar att om barn varje dag skulle välja själva kanske de skulle ha valt att gå och leka med kompisar istället för att gå i skolan.
 
 
Hela resonemanget om att vi ska kunna delegera stora och viktiga frågor till någon som är mer inläst på problemet grundas på att de är betrodda och pålitliga och sköter sig. Att de kan vara vuxna det mandat de fått och kan hantera det förtroende vi gett dem.
Det är därför allvarligt när högt ansedda och meriterade personer slirar rakt ner i sandlådan som små arga barn. Så som de gjort under veckan i Svenska Akademien. Vem vill överlämna något som helst mandat till dem? De har på eget bevåg förvandlat sig från beundrad elit till bråkmakare och det drabbar inte bara dem själva utan får ett större avtryck i vårt samhällsbygge. För inte nog med att de solkat ner allt i sin egen omgivning, de ger även mörka grupper vatten på sin kvarn. Se vad eliten gör – rösta på oss så bjuder vi på glass!
 
 
I tisdags skrev vi om den interna kritiken som riktats mot förra chefen på Miljöförvaltningen. Kommunen är styrd av de politiker vi väljer. De anställda på förvaltningarna ska genomföra de politiskt beslutade målen. Det är en kedja av förtroenden och ett samspel från oss väljare ut till utföraren och allt ska i bästa fall flyta på enligt uppgjorda planer.
 
 
Det har aldrig varit viktigare än i dag att denna kedjan fungerar och det är bra att det följs upp. Att det som beslutats verkställs bygger förtroende. För även om det är gott att äta glass så är det råkost som ska serveras om det är råkost som är beställt.
Gillar vi inte det så kan vi välja nya kockar nästa val. För som tur är sitter inte alla på sina positioner på livstid som i Svenska Akademien.
Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Julen närmar sig med stormsteg, är du klar med förberedelserna?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 18 december

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

kl 12 Jultema på tisdagsträffen i Varlakyrkan. Efter lunchandakten kl 12 serveras julgröt, skinksmörgås, kaffe och kaka. Lotterier till förmån för Svenska kyrkans internationella arbete. 

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. kl 16–17.30 Språkcafé på Fyren. Träna på att prata svenska tillsammans med...

Läs Mer

Så här funkar eNH!