Vädret idag
Molnigt
2°C
Prognos januari 21, 2019
dag
Kastbyar
3°C
 

Politiker får pension – ”hade tyvärr inte rätt uppgift”

”Vi har ingen tjänstepension som förvaltningscheferna”. Det är ett bärande argument när kommunalråden försvarar förslaget om kraftig arvodeshöjning. Men det stämmer inte.

– Jag hade tyvärr inte rätt uppgift, säger Fredrik Hansson (C).

 

Norra Hallands artikel i förra veckan väckte kraftig debatt. Enligt ett ännu inte spikat förslag ska arvodena höjas med mellan 14 och 18 procent för politikerna. För fritidspolitiker innebär det bara några hundralappar, men för kommunalråden är det en rejäl höjning av månadsinkomsten.

 

Kommunstyrelsens ordförande moderaten Hans Forsberg får den största höjningen: från 70 349 kronor i månaden till 83 417 kronor.

Övriga tre kommunalråd föreslås få höjningar på runt 9 000 kronor.

 

FÖRSLAGET:

 • Arvodet föreslås höjas med 18 procent för kommunstyrelsens ordförande och 14 procent för övriga tre kommunalråd. Det innebär cirka 13 000 kronor mer i månaden respektive 9 000 kronor mer i månaden.
 • Eftersom övriga politikerarvoden baseras på det fjärde kommunalrådets arvode, blir det en generell höjning med 14 procent för alla övriga politiker.
 • Men för ”vanliga” fritidspolitiker innebär det bara en höjning från 1 285 kronor till 1 470 kronor för ett månadsmöte i nämnden.

 

Huvudskälet är att topptjänstemännens löner ökat mycket snabbare, trots att det är politikerna som har det yttersta ansvaret. En följd av tuffare konkurrens om de bästa namnen, men också något som politikerna accepterat under åren.

Ett annat viktigt skäl som alla kommunalråden tog upp i intervjun med Norra Halland var att de saknar tjänstepension.

– De tusenlapparna måste vi själva sätta av varje månad, motiverade Fredrik Hansson (C).

Men det stämmer inte. Även politikerna har rätt till tjänstepension, även om det inte heter så och reglerna ser lite annorlunda ut.

Det går inte att jämföra krona för krona.

– Exakt hur mycket det blir vet man inte förrän politikern går i pension. Det har att göra med antal år som politiker, hur högt arvode man hade och ålder, förklarar Kristina Blomgren, pensionshandläggare på kommunen.

 

Följ Norra Hallands valbevakning här

 

Det kompliceras ytterligare av att de som blev yrkespolitiker före år 2014 följer ett regelverk, nya politiker ett annat.

En annan skillnad är att politikern inte själva kan placera sin pension i fonder eller liknande.

– Men det går inte att säga om politikerpensionen är mindre förmånlig, det vet man inte förrän vid pensionsdagen, säger Kristina Blomgren.

Dessutom har de som varit heltidspolitiker i mer än 3 år rätt till en visstidspension. Max får man efter 12 år: därefter har man rätt till 65 procent av sitt genomsnittsarvode fram till pensionsåldern. (Det räknas dock av mot andra inkomster).

Hur som helst; argumentet med tjänstepension haltar betänkligt.

– Jag hade tyvärr inte rätt uppgift när jag pratade med dig häromdagen, men har nu fått frågan förtydligad, medger Fredrik Hansson.

Även Hans Forsberg (M) medger att det blev fel om tjänstepensionen.

– Det är inget argument för högre arvode, säger Forsberg.

Men oavsett argument stöds förslaget av hela Alliansen. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet går emot förslaget, och vill fortsätta att följa Saco-avtalen som ger ett par procent om året.

Miljöpartiet har uttryckt tveksamhet, medan Sverigedemokraterna och Kungsbackaborna accepterat förslaget.

Arvodena avgörs av fullmäktige. Räkna med debatt där!

 

 

REAKTIONERNA:

På Norra Hallands Facebook-sida har många debatterat förslaget – här är några av kommentarerna:

 

 • Emil Karlsson: Sluta böla och ställ upp själva då och ta skiten från alla håll i kommunen och jobba för en vanlig knegarlön? Aldrig.
 • Karin Johansson: Vilken arbetsbörda belyser ni? Jobba inom äldreomsorgen, då får ni veta vad arbetsbörda är. Tycker att det är stor skam att politikerna får så hög lön, ge oss era löner så får ni våra löner, lite rättvist får det faktiskt vara.
 • Martin Bagge: Finns ju tre partier som ser lite nyktert på situationen.
  En bra start för valåret antar jag.
 • Joakim Olsson: Tycker de förtjänar var ända öre de får.
 • Ingrid Höglund: De ska inte ligga efter, men kanske har de så kallade toppcheferna fått på tok för höga löner.
 • Hans Lindström: Varför inte samma höjning som lokalvårdare, sjukbiträden, lärare med flera. Vad skiljer dem från andra? Den dagen tjänstemannaansvar införs igen så de kan ställas inför rätta så kan man diskutera om de ska ha något överhuvud taget.
 • Erik Läns: De kommer ju klubba igenom det, det är ju dom själva som sätter lönerna. Vem fan har 18 procent i löneökning?

 

 

Skaffa den digitala versionen av Norra Hallands papperstidning här

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

 1. Ma
  februari 27th, 2018 18:48

  Så lätt att prata om 70-80 tusen kronor i månaden eller mer och tjänstepensioner hit o dit men vi som har 25.000/månaden brutto varje månad år ut o år in, en liten höjning på 300 kr gör ingen skillnad. Hur sjutton försvara Ni detta, vi sliter mer ont än Ni någonsin kommer att göra och det känns.

  Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 18 januari 

kl 9–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 11.30-13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Lördag 19 januari

kl 11–15 Vernissage i Kungsbacka konsthall. Fredrik Lindqvist – Tell me a story. Invigningstal kl 13 och samtal med konstnären.

kl 11–14  Släktforskningens dag på Fyren. Tema:...

Läs Mer

Så här funkar eNH!