Vädret idag
Mestadels klart
8°C
Prognos april 21, 2018
dag
Soligt
13°C
 

Polisen varnar för vägpirater

Polisen varnar på sin hemsida för att vägpirater nu åter snart befaras bli en allt vanligare syn längs de halländska vägarna.

 

Detta efter att man sedan några år tillbaka kunnat konstatera att fallen där kriminella personer försöker lura till sig kontanter eller bensin med hjälp av falskt guld utmed bilvägarna ökat med vårens ankomst.

Fenomenet brukar enligt Hallandspolisen starta just i de södra delarna av Sverige för att sedan sprida sig uppåt i landet. Lurendrejarna står ofta i anslutning till de större trafiklederna och försöker påkalla uppmärksamhet genom att ge sken av att de har problem med bilen.

De bilister som stannat har erbjudits guldsmycken i utbyte mot kontanter, men guldet har senare visat sig vara falskt. Det har också förekommit fall där stämningen varit hotfull och där bedragarna har tvingat till sig pengar eller ryckt guldsmycken som hjälparna haft på sig.

Polisens råd är därför att aldrig stanna bilen om man känner sig det minsta osäker, utan i stället ringa 114 14.

Enligt polisen handlar det även om trafiksäkerhet, eftersom risken för att en olycka ska inträffa ökar om man stannar vid en på- eller avfart vid en stor led, där dessa personer ofta påträffas. För den som trots allt stannat i god tro och utsatts för brott är också rådet att alltid ringa polisen så fort som möjligt så att de ska kunna hjälpa på plats och förhoppningsvis även spåra förövarna.

I Kungsbacka kom det första larmet om vägpirater redan den 13 februari då Hedebon Maria Haldesten stannade för att hjälpa några, vad hon trodde i akut nöd, vid Varlamotet. Bara efter att ha utbytt några ord via det nedvevade fönstret anade hon dock oråd och larmade polisen enligt regelboken.

Sedan dess har inga nya fall rapporterats enligt Ann Rönnäng, kommunpolis och brottsförebyggande samordnare i Kungsbacka.

– Men det betyder ju inte att någon kan ha sett någon som stått och vinkat vid vägkanten. Även vi sitter väl egentligen bara och väntar och kommer därför också att lägga ut en varning på vår lokala Facebooksida med uppmaning att ringa oss en gång för mycket än för lite om man misstänker att något skumt är i görningen, säger hon.

Camilla Moestedt
Reporter 0300- 52 13 58 camilla.moestedt@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Kungsmässan ska få fler butiker och restauranger - överlever innerstaden?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Tisdag 17 april

kl 9–11.30 Kyrkans öppna förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

Kl 10.30–13 Stickkafé på Kuggaviksgården i Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

kl 12–12.30 Lunchmusik i Släps kyrka. Orgel med Lasse Nordung. Våren av Grieg, Pastoralsvit av L-E Larsson, samt lite...

Läs Mer

Fotbollsbilagan

Allt inför säsongen!
Ladda ner vår app eller läs här:
enh.norrahalland.se