Vädret idag
Soligt
14°C
Prognos maj 23, 2019
dag
Mestadels soligt
14°C
 

Polisen varnar för åldringstjuvar

Polisen i Kungsbacka och Mölndal har den senaste veckan fått in flera anmälningar om åldringsbrott. I torsdags lurade sig en kvinna, som uppgav sig komma från hemtjänsten, in dels hos en man på Måhaga äldreboende, dels en kvinna på Karl Bengtssons väg i Frillesås och stal bland annat smycken.

 

De båda drabbade personerna är båda över 90 år.

Även från olika adresser i Lindome anmäldes flera åldringsbrott samma dag. Samtliga brott ska ha skett vid lunchtid, mellan klockan 11 och 13, då de äldre personerna fått besök av tjuvar som lurat sig in i bostaden under förevändning att de skulle komma från hemtjänsten eller vara massörer eller läkarstudenter från vårdcentralen.

Polisen går nu ut och varnar äldre att vara vaksamma mot okända personer och inte släppa in dem i bostaden.

På sin facebooksida skriver polisen i Göteborg syd att de om ägnar sig åt denna typ av åldringsbrott är extremt brottsaktiva just nu. De rör sig över stora delar av landet och använder olika tillvägagångsätt för att komma in i bostaden och stjäla.

I ett av fallen i Lindome i torsdags ska en ung kvinna ringt på dörren hos en 80-årig kvinna, och uppmanat henne att skriva på ett papper från Unicef till förmån för handikappade barn. Kvinnan ska ha varit mycket påflugen, trängt sig in i bostaden där hon tvingat ned 80-åringen på en stol för att skriva på pappret och betala.

När hon sedan lämnat bostaden ska 80-åringen samtidigt upptäckt ytterligare en kvinna gå ut genom dörren. Denna ska ha rotat igenom sovrumslådor, i just detta fall dock utan att ha verkat hitta något att stjäla.

I ytterligare fyra fall har äldre personer över 80 år under torsdagen fått liknande besök av en kvinna som ringt på och haft med sig papper från Unicef alternativt en lapp om att hon önskat vatten. När kvinnan sedan lämnat bostaden har målsägarna upptäckt att någon rotat runt i bostaden och gått igenom smyckeskrin och stulit värdesaker ur bostaden.

Via polisens Circa-grupp, som har ett nationellt uppdrag att identifiera, samordna och utreda seriebrott mot äldre, har patruller fått tips om att hålla utkik efter två tyskregisterade, silverfärgade audi-bilar, var i vardera färdas en man och en kvinna.

Övrigt signalement på tjuvarna står att läsa på polisens facebookssida där polisen även ger fler tips och råd hur man skyddar sig mot just åldringsbrott.

Camilla Moestedt
Reporter 0300- 52 13 58 camilla.moestedt@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Flyget är en stor utsläppsbov. Tänker du dra ner på flygandet?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 21 maj

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. 

Kl 12–13.30 Tisdagsträff i Varlakyrkan. 

kl 12 Musikal till lunch i Släps kyrka med Märta Fransson och Wojciech Gluch. Därefter lunch i församlingshemmet.

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 14–15 Fota med mobilen. Tips om hur du tar bra bilder och kan...

Läs Mer

Så här funkar eNH!