Vädret idag
Delvis soligt
17°C
Prognos juni 22, 2018
dag
Moln ibland
17°C
 

Polisen går på knäna

Kungsbackas poliser är så få att inte ens övertid räcker till minimumbemanning av radiobilarna. Dagligen måste personal lånas in från övriga Halland

– Vi ligger på en stabil minusnivå. Hade inte kungsbackaborna varit så skötsamma hade det varit katastrof, säger en polis.

 

I januari förra året berättade Norra Halland om poliskrisen i Kungsbacka. Frustrationen och missnöjet var utbrett och arbetsbelastningen hård. Övertidsbudgeten överskreds med nästan 300 procent och flera erfarna poliser uttalade sig om att ”läget aldrig varit värre”.

 

Under 2016 har fler poliser lämnat Kungsbacka och framförallt ingripandeverksamheten, går på knäna.  Flera poliser berättar anonymt om läget.

Förra året användes övertiden till att klara minimumbemanning, nu räcker inte ens det utan dagligen måste personal från övriga Halland kommenderas in.

– Det är givetvis en nackdel med personal utifrån. De har inte samma engagemang hos oss, de har inte lokalkännedom om vilka bilar de ska titta efter eller vilka adresser, så det blir få egeninitierade ärenden.

 

Fredag och lördagskvällar är det svårare att få personal utifrån, så då får Kungsbackas egna jobba mer frekvent.

Flera poliser är föräldralediga eller sjukskrivna, fler har slutat än tillkommit och någon som täcker upp för dem finns inte.

– Vi har blivit lovade fler poliser gång på gång. Det tror jag på först när de står med väskorna i hallen! Folk tröttnar på alltid jobba med minimumbemanning från larm till larm. De söker sig vidare till Göteborg.

 

"Vi har vant oss, men fler tröttnar och går vidare" 

 

Samtidigt menar flera poliser att förra årets missnöje och frustration dämpats något. Man har likgiltigt vant sig vid läget.

– Stämningen bland oss är bra. Vi tycker om att jobba med varandra. Problemet är att vi är för få. Vi hade gärna gjort mer som allmänheten önskar, men vi hinner inte. Färre brott upptäcks, färre brott klaras upp för vi har ingen tid.

 

Inför sommaren ser läget mer än kritiskt ut när halva ingripandestyrkan går åt, bara för att klara ett dygn på helgen.

– Problemet ligger på regionnivå. Cheferna där måste förstå!

 

Löneförhandlingarna ledde inte någonstans menar man också. Mycket av det budgeterade löneutrymmet går åt för att kompensera personalbristen. Det går inte heller att peka på hur många ärenden man inte hinner åka på och det går inte att mäta brott som aldrig äger rum, för att polisen finns i trakten.

 

– När det är stökigt i storstäderna svarar man med att skicka dit extra poliser som är synliga i områdena. Samtidigt sägs det att patrullering till fots eller i bil inte har en påverkan på brottsstatistiken. Men när vi åker ut till småorterna i kommunen blir folk överlyckliga över att se en polis.

 

Polisen har genomfört en del extra insatser. I julhandeln genomfördes till exempel Julefrid med ökad närvaro i shoppingcentren, och nu satsar man extra resurser i Åsa där brotten ökar.

 – Det är ju vårat arbete, det borde vara vardag. Se på Åsa, vi hinner bara lämna så är ungarna framme igen. På helgerna räcker det om polisen försvinner ur centrum för att de får larm någon annanstans, då smäller det direkt utanför krogarna.

Ökad polisiär närvaro är ökad trygghet, men det blir omöjligt när personalen inte räcker till.

– Trygghet är att gå hem från Ica med pengar och maten i behåll. Trygghet är att få se en polisbil även om man bor i Förlanda.

 

polis-innerstaden

 

 

 

Tvingas vänta med egna utredningar

 

Utredningsavdelningen har förlorat personal till Göteborg och ska samtidigt täcka upp för jourverksamheten. De egna utredningarna halkar efter och för personalen känns det tufft.

– Sommaren känner jag oro inför. Vi är för få för att hinna med, säger David Lorentz, gruppchef för utredning.

 

 

Omorganisationen med tillsättning av tjänster som dragit ut på tiden präglade året 2016. Det har skapat en oro bland personalen som inte släpper.

– Det negativa blir en vardag till slut. Men samtidigt tyckte jag att det började vända i slutet av förra året, organisationen har satt sig mer och mer. Men flera lämnar verksamheten och det skapar oro i leden, säger David Lorentz.

 

Flera har lämnat utredningsavdelningen, för arbete inom polismyndigheten i Göteborg, för tjänstledighet för att prova andra yrken, eller uppsägning.

 

Fler jourpass

– Det är sunt att folk söker nya utmaningar, men med färre personal måste de dessutom ta fler jourpass, vilket innebär att många ärenden kommer att bli liggande i sommar eftersom jourverksamheten är prioriterad, säger David Lorentz.

 

Hallands krimjour hanterar alla gripna tills att de blir frigivna eller häktade. Det innefattar bland annat att hålla förhör, hämta in misstänkta eller vara med vid en husrannsakan. Utredningspersonal från hela Halland bemannar jouren större delen av dygnet alla dagar i veckan, men att lämna ifrån sig personal till jourverksamheten tär på en liten organisation.

 

– Det skapar en väldig stress för medarbetarna över att ha sina egna utredningar liggande när man täcker för jouren. Många känner stress över att sitta på två stolar. Ungdomsutredningar har tidsfrister och det är mycket som ska hinnas med, säger David Lorentz.

 

Men Kungsbacka lyckas med tidsfristerna och ligger i topp i Halland.

 

Ses över

 

Krimjoursversamheten håller på att ses över och ska troligtvis centraliseras till en egen enhet i Varberg och Halmstad. Förhoppningen är att den inte ska ta personal från Kungsbackas utredningsavdelning.

 

– Jag hoppas innerligt att det blir så. Det hade skapat en annan trygghet och ro på utredningen. Det är medborgarna som blir lidande när utredningarna drar ut på tiden, säger han.

Det mest påtagliga problemet är dock underbemanningen på ingripandeverksamheten. Det finns inte tid att följa upp tips, lägga tid på spaning eller hålla extra koll.

– De går på knäna, det märker vi på inflödet här. De är duktiga på att åka runt till kända adresser, stoppa kända bilar och att få in egeninitierade ärenden, men nu finns inte tiden, säger David och fortsätter.

– Jag önskar bara vi hade fler resurser. Det skulle göra oss ännu mer effektiva. När man fattar ett beslut om husrannsakan eller hämtning vill jag verkställa den direkt, det kan jag inte nu, det är frustrerande.

 

Josefine Julen
Reporter & webbredaktör josefine.julen@norrahalland.se 0300- 52 13 64

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

  1. Peter
    januari 18th, 2017 12:05

    Detta är väl knappast en överraskning. Sätt ner foten i tid, så folk får veta vad som är rätt och fel.

    Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Onsdag 20 juni

kl 13.30–15.30 Stickcafé i Onsala församlingshem.

kl 14 Traditioner och högtider. Nu är det snart midsommarafton, men hur gjorde man förr? Vad firade man och hur firade man högtider? Du får lära dig allt om påskens, julens och midsommarens mysterium i Äskhults by. Anmälan. 

kl 14 Naturumguidning. Upptäck varför Fjärås Bräcka är unikt. Lär dig om gravarna, geologin, ljungheden eller småkryp.

Kl 19 Bingo...

Läs Mer

Sommarkampanj!