Vädret idag
Molnigt
-1°C
Prognos november 21, 2017
dag
Moln ibland
2°C
 

Pokemonjakt med fokus på ströbröd

Att storhandla är inte en kort joggingtur på platt mark. Det är en lång hinderbana i terräng. Oändliga valmöjligheter, lockpriser och möten med människor vi borde komma ihåg får oss att tappa fokus.

Vi – jag och mitt projektteam på tre barn – är på ICA Maxi för att handla mat. Vi möts av ett hav med böcker, leksaker och säsongspynt. Kundvagnen fylls av icke ätbara produkter. Tja, det är i princip gratis eftersom jag, som storhandlande kund, har en bonuscheck på 150 kronor. 

I och med att barnen är med passar jag på att handla ströbröd. Som på en annan Pokemonjakt får de ge sig ut och leta. Vi minns inte om det finns bland brödet, kakorna eller bakprodukterna. Bäst-före-datum är viktigt när man storhandlar och det är något vi också hjälps åt att leta efter. Det är i stort sett aldrig noterat ”nedan”, som det står på förpackningen. Vi undviker svåröppnad mat, såsom blodpudding. Och när det gäller pasta är vi kräsna. Jag pratar inte pris eller smak nu. Viktigast är ju att pastans koktid – med stora siffror – klart och tydligt framgår. 

Vi är länge på mejeriavdelningen eftersom vi har olika önskemål vad gäller fetthalt, åsikter om det ska vara med eller utan fruktsmak och i bitar och om det ska vara här-, där- eller fjärrproducerat. Vagnen fylls med lättmjölk från Wapnö, rödmjölk från Arla, turkisk och grekisk yoghurt…  

Vi handlar förnuftigt. Vi tillbringar skitmycket tid i toapapperssektionen där vi läser kiloprislapparna, som knappt syns för skyltarna som marknadsför ”billigt”  toapapper. Men härom veckan, när en påse frallor endast kostade 10 kronor, föll även jag för lockpriset. Barnen älskade brödet och ville ha mer. Nu står vi här och de luftiga frallorna kostar över 30 kronor. Är det ens lagligt att utsätta föräldrar för sådana här marknadsföringstrix för att vinna barnens hjärtan?

”Kolla barn! Två paket tortillabröd för 20 kronor!”. Det känns som jag tjänar pengar på att handla. Samtidigt hälsar jag på bekanta ansikten, såsom man gör i en mataffär i Kungsbacka. Många ansikten är ”föräldrar” – till någon av barnens nuvarande eller före detta klasskamrater eller till något barn i fotbollen, innebandyn, simningen eller kanske tennisen. Med munnen full av barnens gratisbanan gör jag det omöjligt att svara på den omöjliga frågan; ”vem var det, mamma?” – som alltid kommer medan personen i fråga är inom hörhåll.

Jag betalar två tusen någonting kronor, synar kvittot och påtalar för kassabiträdet att hon inte har dragit någon rabatt för tortillan. Jodå, får jag veta. Det står längst ner på kvittot. Vi har sparat 0,95 kronor på det fantastiska erbjudandet! Bra handlat, barn!

Ulrika Wahlström
Bor i Vallda med man, barn och fågel. Heltidsarbetande marknadsförare med ambition att någon gång ge ut en roman. Har mycket spring i benen och vill få hela kommunen att lysa upp så att jag kan springa i tid och otid. Älskar när folk öppnar dörrar!

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ANNONS

TYCK TILL:

EU-toppmötet stökar till det. Borde Göteborgsregionen tacka nej till stora evenemang?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERMer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 17 november

kl 9–12 Småbarnsrytmik på Fyren.

kl 9–12 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

kl 11.30–14 Fairtrade kafé i Tölö församlingshem. 

kl 17–18.30 Kom och prova olika idrotter i Aranäshallen A.

kl 19 Musikalen Luther i Släps kyrka. Framförs av Släps musikalensemble, Kungsbacka kammarkör och musiker. Manus och musik av...

Läs Mer