Vädret idag
Soligt
18°C
Prognos juli 24, 2019
dag
Delvis soligt
23°C
 

Playboy-sjukan påverkar oss alla

Metoo-kampanjen. Alla pratar om den. Jag tycker det är underbart. Jag tycker det är fruktansvärt. Underbart för att detta problem äntligen kommer upp till ytan. Fruktansvärt att veta att så många kvinnor har drabbats av sexuella övergrepp.

Överallt ljuder budskapen: ”Nu räcker det! Alla måste säga ifrån! Fler män borde höja sina röster!” Jag håller verkligen med. Och jag är en av de män som gärna höjer min röst. Men vad är det vi ska säga? Är det tillräckligt att bara ropa: ”Nu räcker det!” Eller finns det något mer?

Jag tror #metoo-kampanjen har missat något. Den riktar det mesta av sin energi på att försöka lindra symtomen, men i stort sätt ignorera sjukdomen. Om symtomen är mäns dåliga uppförande, vad är då sjukdomen? Jag skulle vilja kalla den för Playboy-sjukan. 

Låt mig förklara. Tidigare generationer var uppenbarligen sexistiska; kvinnan stod underordnad mannen. Men nu, efter år av upplysning och jämställdhetsarbete ser det väl annorlunda ut? På vissa plan, kanske, men kvinnan tycks fortfarande vara underställd mannen. Se dig bara omkring. Du ser en Harvey Weinstein och en mångfald mediarepresentanter (där flera är ordentligt nervösa just nu). Du ser världens mäktigaste politiker som gärna ”grab them by their pussy”. Listan på maktens män kan göras lång, och de har en väl ifylld CV med sexuella övergrepp. 

Men det är mer än så. Det är hela den kultur vi lever i. In i våra vardagsrum hälsar Hollywood på, med en kvinnobild som knappast stärker jämställdheten, för att inte tala om porrindustrin som reducerar kvinnan till en köttbit. Stora klädkedjor säljer sex som varumärke med ledord som kort, tight och genomskinligt. På klubbarna tafsas det. I omklädningsrummen skryts det. Och musiken. Samma dag som #metoo-kampanjen lanserades var jag på gymmet. Från högtalaren hör jag en rappare som skryter med att han ”kommer över hela hennes ansikte”. Gymmet är fullt med män och kvinnor, men ingen lyfter på ögonbrynen. Och så vidare.

Är det inte detta som är problemet? Å ena sidan upprörs vi, med all rätta, av de sexuella trakasserier som sker. Men å andra sidan stödjer vi – eller är som bäst likgiltiga inför – den kultur som föder självaste sjukdomen vi behöver bota.

Är det inte ironiskt att just som Weinstein-affären uppdagades dog Playboy-ikonen Hugh Heffner, han som personifierar självaste sjukdomen. Hans önskan gick i uppfyllelse. Han, och många med honom, ville ha en värld med fri kärlek och sexualitet. Men vi blev lurade. För resultatet av denna vision blev en värld där kvinnor behandlas som leksaker. Och fri kärlek ska vi inte tala om. Snarare en värld fri från ömsesidig kärlek. 

Så vad ska vi göra? För mig är det tydligt: Vi måste säga nej! Inte bara till det dåliga beteendet, men också till den kultur som föder det dåliga beteendet. För precis som vi män måste respektera ett nej från kvinnor måste vi respektera oss själva tillräckligt mycket genom att säga nej till allt det vi ser eller hör som ställer kvinnan i dåligt ljus. Klicka bort, byt
kanal, gå därifrån. Bojkotta allt som utnyttjar kvinnor eller ringaktar deras värde. Om du börjar kommer andra att följa. Skicka vidare.

Louis Herrey

TYCK TILL: Kommentera artikel

6 comments

 1. Lrjsn
  oktober 28th, 2017 10:54

  Precis vad jag tänkt på också. Bra skrivet.

  Reply

 2. Gerd Sjökvist
  oktober 28th, 2017 15:36

  Tack Louis!
  Jag har funderat över utrycket ”en riktig karl” vad betyder det egentligen och vad kännetecknar en riktig karl. När jag läste din arttickel ”Playboy -sjukan så fick jag svaret. En riktig karl i förhållande till kvinnan utnyttjar inte sin fysiska styrka, genom hot eller andra kraftmedel för att skaffa sig fysiska eller andra förmåner i sina förhållande till kvinnor eller barn.
  Jag vill inte här gå in i några detaljer men hoppas att ”metoo” skall hjälpa kvinnor som råkat ut för vad det betyder och att män som behöver vakna upp och behöver omvända sej tar möjligheten. Jag har själv inte varit i den situationen som ”metoo” beskriver men jag har många släktingar och vänner som har livslång skada och lidande på grund av sådana upplevelser.
  Så med ditt inlägg Louis gav du mej en viktig pusselbit i bilden av en riktig karl.
  Gerd Sjökvist

  Reply

 3. Helena
  oktober 29th, 2017 1:16

  Något som ringaktar kvinnors värde är patriarkaliska strukturer, där män sitter i toppen och innehar en majoritet av alla ledarfunktioner, och där det är uttalat att mannen är familjens överhuvud. Något som ringaktar kvinnors värde är när vigseln mellan man och kvinna innehåller orden: ”Du tar denna kvinna till din hustru” respektive ”du ger dig som hustru till denna man”. Något som ringaktar kvinnors värde är att kvinnan lovar att lyda sin man, medan mannen lovar att lyda Gud. Något som ringaktar kvinnors värde är otaliga uttalanden, från just män, som handlar om att kvinnans plats är i hemmet och att hennes uppgift är att ”göra hemmet till ett himmelrike för man och barn”.

  Dags att börja bojkotta detta, tycker jag.

  Jag har inget emot att bojkotta porr-industrin också, men jag ser det vardagliga förtrycket som sju resor värre.

  PS. Och nej, kvinnor känner sig inte värdefulla och viktiga när de sätts på pedistal som något som skall vördas och skyddas. Det är bara nedlåtande. Ds.

  Reply

  • B
   november 3rd, 2017 12:42

   Helena, jag respekterar din åsikt som du säger i ditt ”PS”, men jag känner inte likadant. Jag tycker om när en man öppnar dörren för mig bara för att han vill vara en gentleman. Det betyder inte alltid att han gör det för att han tror att jag inte klarar av det. Jag har bott halva mitt liv i USA och halva i Sverige och är ett halvt sekel gammal. I USA så är männen en gentleman för att det visar respekt för kvinnan INTE för att säga att kvinnan inte klarar det själv. Especiellt på en dejt så vill mannen ta hand om kvinnan (men inte för att han tror att hon inte själv kan det). Jag gillar när en man vill öppna dörren för mig. Det är min åsikt.

   Reply

 4. oktober 30th, 2017 10:32

  Tack för en klarsynt analys som sätter huvudet på spiken!
  I komplicerade fall måste man börja felsökningen med att titta på symtomen, men att bara konstatera att man hör problemet leder ingenstans. Att ”behandla” symtomen ger bara en kortvarig effekt om inte grundorsaken åtgärdas.
  I det här fallet är det en hel kultur och lång tradition av tyst accepterande och tolerans som behöver ändras. Pendeln har nått sin vändpunkt! Äntligen! Det är inte OK att sjunga ”fuck” i Melodifestivalen. Sexuell frigörelse i all ära, men den är till för individen. När den utnyttjas, missbrukas och trycks upp i ansiktet är det inte längre OK. Det ger en dålig smak i munnen.
  Vi behöver insatser från två håll för att förändra. Dels är det viktigt att fortsätta uppmärksamma och synliggöra alla kränkningar och trakasserier, men vi behöver också aktivt ta ställning emot, reagera när gränserna flyttas. Det är vuxnas ansvar att ge barn sunda värderingar. Vi behöver vara många som visar hur de ser ut och som lever efter dem. Det är inte en könsfråga.
  /Tanten som bloggar på http://www.tanttankar.se

  Reply

 5. B
  november 3rd, 2017 12:58

  Jag har tänkt likadant Louis! Allt som du säger stämmer. Män och kvinnor borde också få likvärding lön ( samma gamla fråga som ännu inte har besvarats ).

  Kanske ska du styra upp en plan? Du är en ”public figure” och har dessutom följare. Jag hänger på! Jag skickar vidare!

  Lägg upp en ”NOT TO DO” lista och en ”TO DO” lista som kan va en början till en ändring. Det kommer säker fler sätt på vägen men det är en början.

  Ibland för att komma igång så behöver vi en lista eller gps av nån sort. 😉

  Tack för att du går ut offentligt och vill skapa en ändring. 🙂

  Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 23 juli

kl 10.30–11.10 Dramatiserad barnvisning av Tjolöholms slott. Visningen passar barn 3–12 år. 

Kl 12–13.30 Tisdagsträff i Varlakyrkan. 

Kl 13–16 Våffelcafé i St Lars kyrka i Åsa. 

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 16–17 Getyoga på Stättared (från 12 år). Efter en introduktion cirka 45 minuters  getyogapass i gethagen för att uppleva naturen och getterna på...

Läs Mer

Så här funkar eNH!