Vädret idag
Soligt
14°C
Prognos maj 23, 2019
dag
Mestadels soligt
14°C
 

Piketpolisen övar på skarpt läge

Bildreportage. En värdetransportrånare har barrikaderat sig i ett hus vid Tölö kyrka och tagit husägaren som gisslan. Poliser i skyddsutrustning beväpnade med både pistoler och automatvapen trycker bakom ladan, medan gärningsmannen skriker åt polisens förhandlare.
En vanlig dag på jobbet?

 – Det är väl inte det vanligaste uppdraget, men vi har ett antal ärenden om året som ser ut ungefär så här. 30 procent av piketens uppdrag är utbildning, säger Emil, instruktör på piketpolisen.

I en månad har huset i Tölö varit en övningsplats för piketpolisen i Västra Götaland. Oroade förbipasserande har ringt både till Norra Halland och till närpolisen när de fått syn på ett 20-tal poliser med dragna vapen, springa runt huset. Alla ser inte skyltarna som talar om att det är en övning.
– För att få bästa möjliga övning vill vi ha det så nära verkligheten som möjligt. Som när du dök upp första veckan. Gör man stora insatser kommer media att dyka upp och då måste vi veta hur vi hanterar det. Men några av killarna hade lite dåligt samvete för att de skrek på dig sist.

 Piketen är en nationell förstärkningsresurs som tjänstgör dygnet runt. Den finns i Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Den bildades i sin nuvarande form 1979, efter bland annat Norrmalmstorgsdramat, och ockupationen av västtyska ambassaden i Stockholm.
– Vi gör cirka 700 insatser om året där vår kompetens efterfrågas, framförallt ingripande i särskilt komplicerade och farliga situationer med organiserad brottslighet. Vi bistår med ledning, förhandling och insatskapacitet, säger Emil.

Piketpolisen tränar på fler hus än i Tölö för att få den bredaste kompetensen.
De är bland annat utrustade med overaller med skärskydd, distraktionsgranater, hjälmar, pistoler och ”en vanlig mp5”.

I Tölö har gärningsmannen som spelas av en polis, börjat tappa fattningen. Han skriker genom fönstren och har upptäckt polisens stege, i ett försök att få ut gisslan på husets baksida.
Polisen avvaktar medan han skriker att de ska dra sig tillbaka och flytta på en bil.
Det är ganska kittlande.
Mitt bland de beväpnade styrkorna dyker det plötsligt upp en man utan skyddsutrustning. Han är förhandlare och ska försöka lösa situationen så att piketen ska slippa gå in i huset.
– Förhandlingen är en viktig del. I det här fallet finns det risk för människoliv eftersom gärningsmannen har den boende i huset hos sig. Annars hade vi i princip kunnat vänta ut honom. Förhandlaren ska försöka hitta en lösning, komma överens om hur gripandet går till, men om det skiter sig, om förhandlaren tappar greppet, måste vi ha en lösning på det. Då forcerar vi oss in i huset, säger Emil.

För att bli piketpolis krävs minst ett och ett halvt års vitsordad tjänstgöring som polis. Sedan är det ett rekryteringsförfarande som pågår i sju månader med olika typer av tester, bland annat fysiska, fobier och mentala tester.
– Sedan genomförs en grundkurs under cirka sex månader. Vi söker killar och tjejer som kan ta bra och kloka beslut i pressade situationer. Det är klart att arbetet är fysiskt, men det viktiga är vad som sitter i huvudet, säger han.
Det finns inga kvinnor i piketen.
– Men det är vår ambition är att få in tjejer på enheten. Men det är svårt.

Plötsligt hörs ljud från husets övervåning. Två personer skriker högt och det låter som en av dem får stryk. Piketstyrkan får klartecken att ingripa.
De rusar över gräsmattan, dörren bryts upp och när rop: ”POLIS” har tystnad, är det just tyst.
Det dröjer ganska lång tid innan de leder ut gärningsmannen. Huset söks igenom efter ytterligare personer och eventuellt vapen, sedan är läget fryst.
– Nu lämnas han över till den vanliga polisen som tar över. Vårt arbete är klart här nu, säger Emil.

 I papperstidningen kan du även läsa intervju med förhandlaren Marco, och piketpolisen Fredrik.

Josefine Julen
Reporter & webbredaktör josefine.julen@norrahalland.se 0300- 52 13 64

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Flyget är en stor utsläppsbov. Tänker du dra ner på flygandet?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 21 maj

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. 

Kl 12–13.30 Tisdagsträff i Varlakyrkan. 

kl 12 Musikal till lunch i Släps kyrka med Märta Fransson och Wojciech Gluch. Därefter lunch i församlingshemmet.

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 14–15 Fota med mobilen. Tips om hur du tar bra bilder och kan...

Läs Mer

Så här funkar eNH!