Vädret idag
Mestadels soligt
4°C
Prognos januari 20, 2019
dag
Soligt
2°C
 

Peter utvecklade egen skyffel

Ett besök på skateboardbanan slutade med ryggbesvär och på garageuppfarten i Åsa väntade flera ton med grus. Det ledde till att Peter Johanson fick idén till en ergonomisk skyffel som idag finns till försäljning.

– Jag hittade ett rör på tomten och skar ut ett handtag. Det använde jag sedan för att hämta grus i säckarna, det gick inte med en vanlig spade, säger Peter Johanson.

 

Säckarna med grus skulle till den nya uteplatsen på tomten men Peter insåg rätt snabbt att det aldrig skulle gå med en traditionell skyffel. Han skulle inte klara vridningen av ryggen. Den rörelsen slapp han med det upphittade röret som stoppades ner i säcken och fångade upp gruset. Därefter kunde Peter bära iväg det till rätt plats och tömma röret genom att luta det bakåt.  

– Ungefär som en gammaldags grävskopa, säger Peter som så småningom funderade vidare på om idén med röret som skyffel skulle kunna utvecklas för att sedan kunna säljas.

 

Han kontaktade Almi för att se om han kunde få innovationsstöd och presenterade sin hemmagjorda prototyp. De nappade på idén och gick med på att stötta uppstarten av projektet.

– Jag fick hjälp med CAD-ritning och att göra en prototyp med hjälp av en 3D-utskrift.

Nästa steg blev att kontakta forskningsinstitutet Swerea IVF för att diskutera tillverkningsteknik.

– Jag ville tillverka skyffeln i plast och de lyckades ta fram en fullskalig 3D-prototyp. Då var det lättare att se hur den skulle fungera.

Peter hade först planer på att tillverka skyffeln själv men lade det på hyllan efter några  försök. Istället kontaktade han olika tillverkare och hittade en som han gillade. En provserie på 150 skyfflar beställdes.

– Skyffeln tillverkas med hjälp av formblåsning, ungefär som en PET-flaska. Det går snabbt, är effektivt och blir inget spill.

Ergonomiska sällskapet har genom en utvärdering konstaterat att skyffeln är ergonomisk och efter att Peter ansökt om och fått europeiskt designskydd finns den nu till försäljning.

– Jag siktar in mig på sten- och markbutiker och har fått några återförsäljare. I vår ska jag på några mässor och det ska bli spännande att se vad besökarna tycker. Det är spännande att ha kommit så här långt, säger Peter Johanson som är nöjd med sin produkt som han tror skulle kunna komma till användning i både små och stora sammanhang.  

– Det finns många ergonomiska fördelar med den!

bildtext: Peter Johanson med sin innovativa skyffel som går att använda till exempelvis grus, sand, foder och mycket mer. Foto: Christina Nordwall

 

Läs mer i Norra Halland 13/4–18. 

 

Christina Nordwall
Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 18 januari 

kl 9–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 11.30-13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Lördag 19 januari

kl 11–15 Vernissage i Kungsbacka konsthall. Fredrik Lindqvist – Tell me a story. Invigningstal kl 13 och samtal med konstnären.

kl 11–14  Släktforskningens dag på Fyren. Tema:...

Läs Mer

Så här funkar eNH!