Vädret idag
Klart
12°C
Prognos september 21, 2018
dag
Åskstorm
19°C
 

  Personalen säger upp sig

  Sex personer har sagt upp sig och oron och missnöjet är utbrett bland anställda på Individ- och familjeomsorg efter beslut att införa Trelleborgsmodellen. Facket flaggar för fler avhopp.

  – Vi har inte hittat på detta själva. Politikerna har pekat med hela handen och sagt att vi ska jobba efter Trelleborgsmodellen, säger verksamhetschef Yvonne Oliv.

   

  Det var i början av året som man började titta på Trelleborgsmodellen. Det handlar om att gå från ett socialt perspektiv till ett arbetsmarknadsperspektiv, det vill säga – alla med försörjningsstöd (socialbidrag) ska in i arbetslivet, och det ska gå snabbt.

  För de 30 anställda på enheten för stöd och försörjning blir det en helomvändning.

  – De är jätteledsna. De är professionella och ser klientens behov av att få en arbetsmarknadsplan, men ledsna för de tror att man tycker de gjort ett dåligt jobb. Så är det inte, de har gjort ett väldigt bra jobb, säger Yvonne Oliv.

  Socialsekreterarna på försörjningsstöd kommer inte längre tillhöra förvaltningen för Individ- och familjeomsorg, utan gå över till gymnasie- och vuxenutbildningen. Handläggningar av ansökning för försörjningsstöd, kommer att skötas utav en robot.

  Facket slår bakut och menar att läget är akut.

  – Istället för socialt arbete kommer det bli en myndighetsutövning inom arbetsmarknaden. Kungsbacka blir delaktiga i en modell som är anpassad efter en kommun med helt andra förutsättningar, säger Inger Grahn, ordförande Akademikerförbundet SSR.

  Procenten invånare i Kungsbacka som har försörjningsstöd är 0, 56 procent av befolkningen, något av de lägsta siffrorna i landet. Cirka 85 procent av dem har arbetshinder i form av fysisk eller psykisk sjukdom, beroendeproblematik eller en kombination av allt.

  I Trelleborg ska motsvarande siffra för gruppen med särskilda arbetshinder vara 15 procent, enligt fackets skrivelse som bland annat skickats till kommundirektör Ann-Charlotte Järnström.

  – Därför har man jobbat väldigt medvetet för att hitta rätt insatser för de här personerna. Nu ska personerna skicka in sin ansökan till en robot. Har man då inte gjort allt rätt, får man ett automatsvar att ansökan inte är fullständig. Det bygger upp ett hinder som är tillräckligt stort för att många inte ska orka gå vidare. Då kanske man inte har pengar till hyra och så växer sig problemen större, säger Inger Grahn.

  Att försörjningsstödet också flyttar från förvaltningen kan i sin tur leda till komplikationer och svårighet när det gäller sekretess i ärenden som berör även barn och unga, eller kanske missbruk.

  – Det kommer att gå. Men det kräver ju att den enskilda ger sitt samtycke, säger Inger Grahn.

   

  Under 2018 ska Trelleborgsmodellen bli verklighet, och sex socionomer på försörjningsstöd har redan sagt upp sig som en direkt konsekvens. Facket räknar med att avhoppen blir fler.

  – Det har inte funnits någon dialog, vi undrar var vår röst har hörts i det här processen? Varför har man inte beaktat medarbetarnas synpunkter?  Attraktionen för socionomer att jobba i Kungsbacka kommer ju inte bli bättre, socialarbetarvärlden är inte så stor, säger Inger Grahn, ordförande Akademikerförbundet SSR.

  Uppsägningarna gör också att fler oroar sig för arbetsbelastningen, samtidigt som man går in i ett helt nytt arbetssätt.

   

  Yvonne Oliv bekräftar oron.

  – Totalt är det 30 personer på stöd och försörjning. Sex har sagt upp sig och tre ska vara föräldralediga, så det kommer att fattas nio personer vid årsskiftet. Tanken är inte att 20 personer ska göra arbete för 30, vi får hitta andra alternativ. Men vi kommer att bli mer digitala och vi går över till ett annat arbetssätt, så vi vet just nu inte hur mycket personal vi behöver i framtiden, säger Yvonne Oliv.

  Nästa vecka kommer det vara en stor workshop för medarbetarna ihop med kommunledningen för att mer ingående diskutera arbetet.

  – Ingen ska falla mellan stolarna, säger Yvonne Oliv, verksamhetschef.

   

  Ordförande i nämnden, Kalle Sundvall (M), svarar på oron i papperstidningen, fredag 6 oktober

  Josefine Julen
  Reporter & webbredaktör josefine.julen@norrahalland.se 0300- 52 13 64

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   TYCK TILL:

   Kommunanställda ska erbjudas billig förmånscykel. Rätt eller fel?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Fredag 21 september

   kl 9.30–11.30 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

   kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

   Lördag 22 september

   kl 10 Skördebasar i Idala församlingshem. Grönsaker, ägg, bröd, blommor med mera. Lotterier och kaffeservering. Arr: Föreningen Idalabodens vänner. 

   kl 11–14 Familjelördag på Kullaviks bibliotek. Testa origami.

   kl 11–15...

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!