Vädret idag
Delvis molnigt med skurar
9°C
Prognos april 25, 2018
dag
Mestadels molnigt med skurar
11°C
 

Pension med orange guldkant

Krönika. Förr var det långt kvar till pensionen. Det är det inte riktigt längre. Det blir alltid lika påtagligt när det orange kuvertet dimper ner i brevlådan. När man läser det är det tveksamt om det någonsin blir läge att gå i pension. Eller så är det bara att inse att det är väldigt många år kvar om man ska kunna få en dräglig tillvaro som pensionär och slippa äta bark.

Och nej, jag har inte direkt latat mig genom livet. Däremot är jag redo att skylla en del på det ”nytänkande” pensionssystem som jag kom att omfattas av. Den reform där någon ”kreativ” person kom på att det vore bra om svenska folket fick möjlighet att ”gambla” lite på egen hand med sina  pensionsslantar. Det borde jag nog ha gjort, inser jag nu.

 

Vi närmar oss age-peak med stormsteg, i Kungsbacka och i övriga landet. Det innebär att den äldre delen av befolkningen blir allt fler och allt äldre. Hur det ska lösas är ännu något oklart. I alla fall är en, inte alltför vild, gissning att det kommer att ställas ännu högre krav på vården. Tyvärr finns inget större intresse bland ungdomar att jobba inom vården så det finns anledning att oroa sig för den biten. Ett tips är att höja lönerna. De flesta blir nog mer intresserade av att jobba om det går att leva på lönen.

 

I framtiden lär det bli ett ännu större tryck efter bostäder för äldre. När det gäller äldreboenden byggs det inte tillräckligt många för att på sikt möta efterfrågan. Men det spelar ingen roll för människor ska ändå helst bo kvar hemma, antingen man vill eller inte, det blir nämligen billigare för samhället. Den som vill umgås med andra får istället ta sig ut, om man nu är frisk nog. Annars får man sitta där man sitter. Men trevliga sysselsättningar som till exempel vinprovning ska man nog inte hoppas på. Då kan man bli anklagad för att gå på svartklubb… Istället får man nog se till att lära sig spela bingo och andra accepterade nöjen.

 

Det kanske är lika bra att fortsätta att jobba tills man stupar. Eller så är det dags att redan nu börja titta efter det där stora huset med utsikt över medelhavet. Det vi pratade om för många år sedan, huset med plats för alla barndomsvännerna. Där vi skulle få åldras med välbehag, få god mat och dryck och dessutom ha vår egen vårdpersonal. Ett äldrekooperativ, helt enkelt. Kanske blir det modellen för framtidens äldreboende.

 

Christina Nordwall
Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Parkeringstiden sänks från två timmar till en i innerstaden. Bra eller dåligt?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Tisdag 17 april

kl 9–11.30 Kyrkans öppna förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

Kl 10.30–13 Stickkafé på Kuggaviksgården i Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

kl 12–12.30 Lunchmusik i Släps kyrka. Orgel med Lasse Nordung. Våren av Grieg, Pastoralsvit av L-E Larsson, samt lite...

Läs Mer

Fotbollsbilagan

Allt inför säsongen!
Ladda ner vår app eller läs här:
enh.norrahalland.se