Vädret idag
Molnigt
16°C
Prognos juni 18, 2018
dag
Mestadels molnigt med skurar
19°C
 

Patient fick trycksår i onödan

En patient fick trycksår i onödan. I ett annat fall väntade man med att leta efter cancer. Varbergs sjukhus anmäler nu två händelser enligt lex Maria.

En händelse rör en patient med flera sjukdomar som vårdades på medicinkliniken i Varberg. En riskbedömning visade att patienten hade en ökad risk att drabbas av trycksår, men inga särskilda åtgärder vidtogs. Efter ett par dygn hade patienten fått trycksår på båda hälarna. Såren fanns kvar när patienten skrevs ut efter en dryg månad.

– Om man vidtagit åtgärder hade man kanske kunnat förhindra trycksåren, som både orsakade lidande för patienten och ett ökat behov av vård, säger Christer Allenmark, chefläkare Hallands sjukhus.

Den andra händelsen rör en kvinna som sökte vård på gynekologimottagningen i Varberg. Undersökningen visade att livmodern var förstorad, men det bedömdes som godartat och patienten fick ingen behandling.

Patienten kom till mottagningen ytterligare en gång under de följande månaderna, och livmoderförstoringen bedömdes då fortfarande som godartad. Ungefär fem månader efter det första besöket hade patienten blödningar och utredningen visade då att hon hade livmodercancer.

– Redan vid den första undersökningen borde man fattat misstankar om cancer. En tidig behandlingsstart är alltid viktig när det gäller cancerprognos, säger Christer Allenmark.

Med hänsyn till patientsekretessen kommenterar inte sjukhuset patienternas kön och ålder ytterligare.

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 15 juni

kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 12–15 Naturkampen – en naturlig femkamp. Vem är längst? Vem hoppar längst? Ta med familjen eller kompisarna och tävla mot varandra i lag eller enskilt på Naturum Fjärås Bräcka. Mät dig mot fem olika djur i fem olika grenar. 

kl 15–16.15 Prova på meditation och mjuk Kundaliniyoga på Yogaroom i Kungsbacka....

Läs Mer