Vädret idag
Mestadels molnigt
18°C
Prognos juli 22, 2018
dag
Delvis soligt
22°C
 

Ormar skapade oro i pumpstation

I många år har det varit problem med ormar som tagit sig in i en pumpstation på Smörhålevägen.

– Det blev till slut ett arbetsmiljöproblem. När det var som värst hörde personalen hur det rasslade till på golvet och hur ormarna kröp in i väggarna när de öppnade dörren, säger Maurice Bourne, enhetschef avlopp och vattenrening på Teknik.

 

Pumpstationerna hjälper till att få fram avloppsvattnet till reningsverket och måste därför alltid vara i drift. Stationen på Smörhålevägen är överbyggt med ett hus, vilket ökat på problemet med ormar som tagit sig in i fastigheten för att jaga grodor och paddor som söker sig till fukten.

– Det har varierat hur mycket de setts till, om det har varit levande ormar eller bara skinnet de lämnat efter att ha ömsat. Jag har själv sett ett skinn på en meter där inne. Det inger lite respekt säger Maurice Bourne.

Eftersom personalen med jämna mellanrum måste in i stationen för att göra rent i pumparna, har ormarna orsakat ett problem för personalen som tyckt att det varit obehagligt.

 

Till slut kallades experthjälp in och i början av veckan var Patrick Helander från Huggormssanering.se på plats för att åtgärda problemet och flytta eventuella ormar i stationen.

– Men då fanns det inga levande ormar utan enbart ett par döda vattensnokar, säger Patrick Helander och fortsätter:

– Det kan ofta vara problem med just den typen av pumpstationer, den här stod i ett vassområde i anslutning till en blötmark.

Röret där ormarna kröp in har nu tätats och det har monterats dit en backventil för att förhindra att fler ormar tar sig in.

Alla ormar i Sverige är fridlysta. Huggormar som hittas på den egna tomten får fångas in och flyttas, i övrigt behövs särskilt tillstånd från länsstyrelsen för att få flytta ormar.

 

Foto: Kristian Alm

Ann Kristin Ekman
Reporter 0300- 52 13 63

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Är du orolig för bränder?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 20 juli

kl 12–15 Lilla naturhjälpen. Vi hjälps åt att röja för att hjälpa både växter och insekter att trivas bättre, växa och ha plats till bohål vid Naturum Fjärås Bräcka.

kl 18–23 Länge leve Sven-Ingvars! 2017 gick Sven-Erik Magnusson, en av vår tids största musikprofiler och artister, ur tiden. Sven-Eriks son Oscar Magnusson tar nu plats vid mikrofonen på Tjolöholms Slott.

Lördag 21 juli

kl 12–15...

Läs Mer

Sommarkampanj!