Vädret idag
Molnigt
1°C
Prognos januari 20, 2018
dag
Mestadels molnigt
2°C
 

  ”Orättvis kritik mot kommunen”

  Blomlådekritiken mot kommunen är orättvis. Det menar handikapprepresentanter som ständigt slåss för bättre tillgänglighet i centrum.

   

  I tisdags kunde Norra Halland berätta om den häftiga debatt som uppstått sedan krogen Esters ägare Pernilla Acar Boström surnat till när kommunen krävde att blomlådorna på uteserveringen följde de fastslagna reglerna.

  Blomlådorna ska hänga inåt för att inte ta upp gatuplats, men Esters lådor är dubbla, och Teknik krävde nu att de skulle tas bort.

  Stelbent och dålig kommunikation, menade Pernilla Acar Boström i ett facebookinlägg, och pekade på att det finns många värre hinder i innerstaden, som så kallade trottoarpratare (skyltar) och parkerade bilar.

  Hon fick kraftfullt facebookstöd, och kommunens tjänstemän dömdes ut.

  – Orättvist, menar Ingemar Lundin från Neuroförbundet och Helmer Johansson på DHR som jobbar för funktionshindrade.

  – Vi har i flera år arbetat för att innerstaden ska vara anpassad för funktionshindrade, och tycker att vi mött stor förståelse hos tjänstemännen.

  Visst kan en blomlåda framstå som oförarglig, men den kan effektivt ställa till det för en funktionshindrad. Längs torget finns stråk med jämna stenar där en rullstol eller rollator rullar bra. Men om restaurangstaketen kommer för nära kan man inte passera. En synskadad missar dessutom blomlådan med käppen.

  I stället för att folk ska bli upprörda över blomlådor, hoppas Ingemar och Helmer att de ska få stöd för ytterligare åtgärder. Fortfarande saknas jämna stenar i hörnorna på torgen, folk parkerar cyklar mitt i stråken, och kommunen själv sätter stora blomlådor på fel plats.

  Men både de funktionshindrade, krögarna och kommunen verkar vara överens om en sak: det behövs ännu bättre kommunikation för att innerstaden ska bli en plats där alla trivs.

  Kristian Alm

   

  bild

  hinder. Helmer Johansson visar hur svårt det är att ta sig fram på den smala rollatorstråken om det står en cykel parkerad eller en blomlåda skulle hänga ut från staketet. Vid Ester är det inte lika akut, efter som den gatan är asfalterad, men det är svårt med olika regler för varje gatstump.

  Kristian Alm
  Reporter 0300- 52 13 66

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  One comment

  1. Ulla
   juli 21st, 2017 10:30

   Sedan alla dessa stentrappor upp och in till butiker, att ställa rullatorn utanför , med att den kanske blir stulen, och med svårighet att gå in i affären, kungsbacka är nog den mest ogästvänliga handikappovänliga stad med alla gatstenar
   Med vänlig hälsning, Ulla

   Reply

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   ANNONS

   TYCK TILL:

   Ett mässlingfall hittat i Kungsbacka. Är du rädd för att bli smittad?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Lämna ditt bidrag till Det händer här!

   Fredag 19 januari

   kl 9-12 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

   kl 9–12 Öppen förskola i Onsala församlingshem.  

   kl 9–13 Småbarnsrytmik på Kulturhuset Fyren med rytmik och sagor för de allra minsta (0–4 år). 

   kl 10–12 Promenad i Kungsbacka. Föranmälan. Arr: Anhörigcenter. 

   kl 11.30-14 Fairtrade café i Tölö...

   Läs Mer