Vädret idag
Mestadels soligt
20°C
Prognos maj 26, 2018
dag
Moln ibland
24°C
 

”Orättvis kritik mot kommunen”

Blomlådekritiken mot kommunen är orättvis. Det menar handikapprepresentanter som ständigt slåss för bättre tillgänglighet i centrum.

 

I tisdags kunde Norra Halland berätta om den häftiga debatt som uppstått sedan krogen Esters ägare Pernilla Acar Boström surnat till när kommunen krävde att blomlådorna på uteserveringen följde de fastslagna reglerna.

Blomlådorna ska hänga inåt för att inte ta upp gatuplats, men Esters lådor är dubbla, och Teknik krävde nu att de skulle tas bort.

Stelbent och dålig kommunikation, menade Pernilla Acar Boström i ett facebookinlägg, och pekade på att det finns många värre hinder i innerstaden, som så kallade trottoarpratare (skyltar) och parkerade bilar.

Hon fick kraftfullt facebookstöd, och kommunens tjänstemän dömdes ut.

– Orättvist, menar Ingemar Lundin från Neuroförbundet och Helmer Johansson på DHR som jobbar för funktionshindrade.

– Vi har i flera år arbetat för att innerstaden ska vara anpassad för funktionshindrade, och tycker att vi mött stor förståelse hos tjänstemännen.

Visst kan en blomlåda framstå som oförarglig, men den kan effektivt ställa till det för en funktionshindrad. Längs torget finns stråk med jämna stenar där en rullstol eller rollator rullar bra. Men om restaurangstaketen kommer för nära kan man inte passera. En synskadad missar dessutom blomlådan med käppen.

I stället för att folk ska bli upprörda över blomlådor, hoppas Ingemar och Helmer att de ska få stöd för ytterligare åtgärder. Fortfarande saknas jämna stenar i hörnorna på torgen, folk parkerar cyklar mitt i stråken, och kommunen själv sätter stora blomlådor på fel plats.

Men både de funktionshindrade, krögarna och kommunen verkar vara överens om en sak: det behövs ännu bättre kommunikation för att innerstaden ska bli en plats där alla trivs.

Kristian Alm

 

bild

hinder. Helmer Johansson visar hur svårt det är att ta sig fram på den smala rollatorstråken om det står en cykel parkerad eller en blomlåda skulle hänga ut från staketet. Vid Ester är det inte lika akut, efter som den gatan är asfalterad, men det är svårt med olika regler för varje gatstump.

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

  1. Ulla
    juli 21st, 2017 10:30

    Sedan alla dessa stentrappor upp och in till butiker, att ställa rullatorn utanför , med att den kanske blir stulen, och med svårighet att gå in i affären, kungsbacka är nog den mest ogästvänliga handikappovänliga stad med alla gatstenar
    Med vänlig hälsning, Ulla

    Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Badar du helst i hav, sjö eller pool?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 25 maj

kl 9–12 Öppen förskola i Onsala församlingshem.  

Kl 9–12 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

Kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. Lunch kl 11.30–13. Ekologiskt, fairtrade & hemlagat. 

kl 14–17.30 After school. Prova på olika aktiviteter i Elektronens lokaler. Café, scen, dj-rum, media- och...

Läs Mer