Vädret idag
Molnigt
17°C
Prognos juli 21, 2017
dag
Regn
18°C
 

Oklart läge om bussar till Gottskär

Bussupphandlingen på Onsalahalvön måste göras om. Det innebär att det är osäkert hur det blir med bussar ut till Gottskär.

 

När busstrafiken till Onsalahalvön upphandlades i fjol så ställde Hallandstrafiken ett tydligt krav – bussarna skulle åka hela vägen ut till Gottskär (tidigare Klaraplan) och inte vända vid Rösan på kvällar och helger.  

Upphandlingen överklagades och nu ska den göras om. Det innebär att Nettbuss som i dag trafikerar området får fortsätta i ett år på det gamla avtalet där leverantören har rätt att göra vissa justeringar.

– Så problematiken kvarstår, säger Tommy Rydfeldt (L), ledamot i Hallandstrafikens styrelse.   

Han pratar om att det är Hallandstrafiken vill se bussar till Gottskär och betalar för det. Men frågan ligger hos Västtrafik, som tillsammans med Nettbuss ska lösa detta.

– Vi är klara med vad vi vill och finansierar det, säger Rydfeldt. 

Orsaken till att bussar vänt vid Rösan på kvällar och helger är för att bussbolaget vill hinna tillbaka till stationen och fånga upp resenärer utan att behöva sätta in fler bussar.

 

I februari var Rydfeldt inte orolig att den överklagade upphandlingen skulle störa Hallandstrafikens ändring i busstrafiken på Onsalahalvön. I juni byts tidtabellen och då finns det utrymme att göra vissa förändringar.

Tror du fortfarande att bussarna kommer att gå hela vägen ut till Gottskär i sommar?

– Hallandstrafikens absoluta vilja är att bussen ska gå ner till Gottskär, säger Tommy Rydfeldt.

Men kruxet för Hallandstrafiken är att de inte håller i spakarna. Ärendet ligger som sagt hos Västtrafik och Nettbuss.

– Jag skulle tycka att det var konstigt om de inte lyssnar på uppdragsgivaren. Det är en liten sak som är lätt att ordna. Det är en liten åtgärd som betyder mycket för de som bor där.

 

Rebecca Sundborg, avdelningschef buss Västtrafik, berättar att de i dagläsget har en dialog med Hallandstrafiken.

– Det finns konsekvenser när man gör en förändring. Hur påverkar det andra kunder? Hur många drabbas? Vi försöker se till vad som är bäst för många. Vi vet att det finns påtryckningar för att få bussarna ut till Gottskär.

I dagsläget kan hon inte ge besked om hur det blir till sommaren. Inom kort hoppas hon att Hallandstrafiken och Västtrafiken ska vara överens.

 

Mia Gunnarsson, boende i Gottskär, har kämpat för att få bussarna hela vägen ut. När hon i februari fick hör att de skulle gå till Gottskär med start i juni sa hon:

– Ska vi tro på detta? Jag gör det nog inte förrän jag ser det.

 

 

Christian Johansson
Reporter christian.johansson@norrahalland.se 0300 52 13 68

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

ANNONS

TYCK TILL:

Är det OK med trasiga jeans?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERMer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 21 juli

kl 10 och 13 Bräckans naturvårdsskola. Vad kan du göra för att hjälpa växter eller djur att trivas och varför är det viktigt? Följ med ut i reservatet med spade eller sekatör och hjälp pedagogerna att hjälpa naturen på Fjärås Bräcka. 

Lördag 22 juli

kl 13 Guidning på Hunehals borg, vid Hanhals holme. Inställt vid regn. 

kl 14 Bromsar – insektsvärldens...

Läs Mer