Vädret idag
Soligt
19°C
Prognos maj 27, 2017
dag
Mestadels soligt
21°C
 

Ökad polisbevakning ska ge tryggare rastplatser

Två franska turister som stannat och övernattat i sin bil vid Ölmevalla trafikplats anmälde vid 06-tiden i onsdags morse att de haft inbrott i bilen under natten.

Polisen drar nu tillsammans med Trafikverket igång en satsning för att öka säkerheten vid rastplatserna längs E6:an i sommar.

 

De 19 rastplatserna mellan Snapparp i södra Halland och norska gränsen kommer under sommaren att få regelbundna besök av polisen. Syftet är att påminna bilister om att inte lämna värdesaker i sina fordon eller husvagnar och samtidigt se till att rastplatserna fungerar som de ska.

– Det händer att rastplatserna används som campingplatser eller tillfälliga boenden. Det upplevs otryggt av andra trafikanter och av personal som utför underhållsarbete. Vi vill vara tydliga med att rastplatserna är till för alla trafikanter, för att kunna pausa och återhämta sig vid tillfälliga stopp, säger Jimmie Sjöberg, projektledare vid Trafikverket i ett pressmeddelande, varför Trafikverket nu också kommer att röja i buskage och se över belysningen vid rastplatserna.

Redan förra sommaren provades konceptet i mindre skala på Spekeröds rastplats utanför Stenungsund. Även i Halland har snabba kontakter mellan de båda myndigheterna visat sig vara effektiva, varför samarbetet nu utökas till att omfatta alla rastplatser utmed E6 i region Väst.

– Vi har redan märkt resultat vid Snapparp och Susedalen och kommer nu även öka bevakningen vid övriga fem rastplatser i Halland och nattetid också försöka svänga förbi exempelvis Ölmevalla om vi ändå är i krokarna, säger Ingemar Nilja, kommissarie vid Hallandspolisen.

Trygghetsaspekterna kommer i och med satsningen även vägas in i större utsträckning när framtida rastplatser anläggs.

Totalt anmäldes 60 inbrott i bilar och husbilar vid rastplatser i Halland förra året.

– Toppen brukar vara i juni-juli då många, framför allt utländska turister, drabbas, säger Ingemar Nilja.

Därtill brukar sommartid även problemet med vägpirater, som låtsas fått bensinstopp och står vid vägkanten och vinkar för att få bilister att stanna och därefter lurar dem på pengar, eskalera.

– Vårt råd i detta fall är som tidigare att inte stanna, utan bara iaktta, försöka ta registreringsnumret och ringa 114 14, säger Ingemar Nilja.

Camilla Moestedt
Reporter 0300- 107 95 reporter@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

ANNONS

TYCK TILL:

Polisen kollar tryggheten just nu. Vågar du gå ut på kvällen där du bor?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

 • Sara

  Här i ett villakvarter är rädslan för att bli överraskad av en stor älg större än rädslan att bli överfallen. På tidigare adresser gick jag dock sällan ut efter det blev mörkt de senaste åren pga alla överfall som skedde

 • Kommentera

  DET HÄNDERMer >>

  Lämna ditt bidrag till Det händer här!

  Tisdag 23 maj

  kl 9–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. Öppen verksamhet för barn och föräldrar. 

  kl 10–14.30 Gällinge träffpunkt: mötesplats för seniorer i Gällinge församlingshem.

  Kl 12 Sång till lunch ”Den lustiga våren” i Släps kyrka. Åsa Winald, sopran och Björn Johansson, flygel. Musik av bland annat Nordqvist, Rangström, Sibelius, Peterson-Berger. Därefter lunch...

  Läs Mer