Vädret idag
Moln ibland
19°C
Prognos augusti 17, 2018
dag
Delvis soligt med åskstorm
20°C
 

Ökad ersättning till vårdanställda

Förändrad arbetstidsmodell, höjd natt-OB och ökad ersättning vid storhelger för sjuksköterskor och undersköterskor i dygnet-runt-verksamheten.

Det är några delar i det förslag för att stärka kompetensförsörjningen inom vården som presenterades av majoriteteten i Region Halland, i går måndag.

 

Förslaget, framtaget av majoriteten bestående av Moderaterna, Centern, Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna, är ett led för att försöka öka möjligheterna att bemanna nätter, helger och kvällar med egen personal.

– På detta sätt hoppas vi dels få ökad kontinuitet i vården, dels få ned de skenande kostnaderna för inhyrd personal, säger Tommy Rydfeldt (L), ledamot i regionstyrelsen och ordförande i driftnämnden, närsjukvård.

I förslaget ligger också ett uppdrag att stärka det långsiktiga arbetet med att såväl behålla personal, som att attrahera och rekrytera ny.

– Här handlar det åter igen om att få dem som jobbar inom vården att stanna kvar och känna att vi faktiskt satsar på dem. Men också att få tillbaka sådana som kanske slutat och sökt sig till andra yrken, men förstås även att locka fler unga att söka sig till vården genom att göra arbetet mer attraktivt.

Enligt den första delen av förslaget, som förväntas klubbas på regionen Hallands nästa sammanträde den 13 december, ska bland annat en ny ersättningsmodell införas som innebär dubbelt natt-OB för sjuksköterskor, som i och med detta kommer att få 12 400 kronor i ob-ersättning mot dagens cirka 6 200 för en natts heltidsarbete.

Även andra yrkesgrupper inom vården, som undersköterskor, skötare, ambulanssjukvårdare och barnskötare, ska enligt förslaget få höjt nattillägg med 50 procent. Ökad ersättning med 25 procent ska även utgå till personal vid storhelger.

Den andra delen av förslaget omfattar det långsiktiga arbetet med att behålla och hitta nya medarbetare. Prioriterade verksamhetsområden för 2018 är förlossningsverksamheterna, operation/anestesi och akutmottagningarna på Hallands sjukhus.

Den beräknade årliga kostnaden för åtgärderna i förslaget är 82 miljoner kronor. Finansiering av kostnaden föreslås främst genom den statliga satsningen i budgetpropositionen 2018, för område arbetsvillkor och arbetssätt.

De förändrade ob-ersättningarna gäller från och med årsskiftet. De lägre arbetstidsmåttet, 32 timmar per vecka, som enligt förslaget ska gälla för sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor som jobbar ständig natt, ska införas löpande under första kvartalet 2018.

 

Camilla Moestedt
Reporter 0300- 52 13 58 camilla.moestedt@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

TYCK TILL:

Vad ska ske med Alléskolan?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 17 augusti

Kl 12–15 Naturkampen – en naturlig femkamp. Vem är längst? Vem hoppar längst? Ta med familjen eller kompisarna och tävla mot varandra i lag eller enskilt på Naturum Fjärås Bräcka. Mät dig mot fem olika djur i fem olika grenar. 

Lördag 18 augusti

Kl 11–16 Vässingsö-dagen i Onsala. Fest för alla åldrar. Historisk vandring, gårdsloppisar, försäljning av lokala produkter och café.
 
Kl 12–15...
Läs Mer

Sommarkampanj!

 

Så här funkar eNH!