Vädret idag
Molnigt
8°C
Prognos oktober 23, 2017
dag
Mestadels molnigt
8°C
 

  Nytt försök bryta Bräckaberget

  – Jag är övertygad att Bräckaberget förr eller senare blir aktuellt igen.

  Det sade Rångedalakrossens vd när bergtäkten vid Varlainfarten stoppades efter mycket rabalder. Nu, efter fyra år, finns det en ny ansökan.

  Planerna på att bryta Bräckaberget vid Varlainfarten väckte mycket debatt när det blev offentligt 2010. Inte minst därför att förslaget drevs av den tunga centerpartisten Christer Samuelsson som är släkt med företaget Rångedalakrossens vd Björn Samuelsson.

  I valrörelsen tävlade övriga partier om att distansera sig från förslaget. En viktig fråga var närheten till bostäder på Varla. När kommunens utredning sedan visade på stora naturvärden, var det stopp.

  Men nu finns en ny ansökan om planläggning av området. Det är den största markägaren, familjen Toftered, som redan förra gången var lierad med Rångedalakrossen, som ansökt om planläggning för företag. Det innebär i sin tur att delar av berget måste brytas. Men i praktiken är det Rångedalakrossen som driver frågan. Man har träffat alla partier i kommunen för att försöka påverka ärendet i positiv riktning.

  – Kommunen tog kontakt med oss och vi har presenterat förslaget för kommunledningen, säger Björn Samuelsson.

  Den bilden delas inte av kommunalrådet Hans Forsberg.

  – Samuelsson ringde mig och ville träffas. Så han fick möta alla kommunalråd. Den här gången betonar man att det blir ny mark för industri och bostäder, inte själva bergtäkten. Nu får ansökan gå sin gilla gång.

  Eftersom grannar förra gången var kraftigt negativa, har Rångedala redan försökt stämma i bäcken.

  – Jag har träffat dem och berättat att de inte ska bli ekonomiskt drabbade. Är det någon som vill att vi löser in fastigheten gör vi det som en sista utväg, säger Björn Samuelsson.

  Fredrik Hansson är kommunalråd för Centerpartiet som fick rejält med stryk förra gången. Men han vill inte ta avstånd från förslaget.

  – Frågan om bergtäkt är mer aktuell än någonsin, eftersom vi fått signaler om att Jehander/Heidelberg ska halvera sin årsproduktion i regionen. Det påverkar våra möjligheter att bygga bostäder. Så frågan får behandlas som vilken ansökan som helst och för att se om en majoritet vill gå vidare.

   

   

   

   

   

   

  Kristian Alm
  Reporter 0300- 52 13 66

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  NYHETER

   ANNONS

   TYCK TILL:

   Vilka vinterdäck föredrar du?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERMer >>

   Lämna ditt bidrag till Det händer här!

   Fredag 20 oktober

   kl 7.30-09.30 Filmfrukost i Facklan. Tema: inre hållbarhet. 

   kl 9–12 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

   kl 9–12 Småbarnsrytmik på Fyren. För barn 2–4 år kl 9–9.45 (småsyskon är välkomna), för barn 1–2 år kl 10–10.45, för barn 6–12 månader kl 11–11.30, för barn 0–6 månader kl  11.30–12.

   kl...

   Läs Mer