Vädret idag
Mestadels klart
8°C
Prognos april 21, 2018
dag
Soligt
13°C
 

Nytt försök bryta Bräckaberget

– Jag är övertygad att Bräckaberget förr eller senare blir aktuellt igen.

Det sade Rångedalakrossens vd när bergtäkten vid Varlainfarten stoppades efter mycket rabalder. Nu, efter fyra år, finns det en ny ansökan.

Planerna på att bryta Bräckaberget vid Varlainfarten väckte mycket debatt när det blev offentligt 2010. Inte minst därför att förslaget drevs av den tunga centerpartisten Christer Samuelsson som är släkt med företaget Rångedalakrossens vd Björn Samuelsson.

I valrörelsen tävlade övriga partier om att distansera sig från förslaget. En viktig fråga var närheten till bostäder på Varla. När kommunens utredning sedan visade på stora naturvärden, var det stopp.

Men nu finns en ny ansökan om planläggning av området. Det är den största markägaren, familjen Toftered, som redan förra gången var lierad med Rångedalakrossen, som ansökt om planläggning för företag. Det innebär i sin tur att delar av berget måste brytas. Men i praktiken är det Rångedalakrossen som driver frågan. Man har träffat alla partier i kommunen för att försöka påverka ärendet i positiv riktning.

– Kommunen tog kontakt med oss och vi har presenterat förslaget för kommunledningen, säger Björn Samuelsson.

Den bilden delas inte av kommunalrådet Hans Forsberg.

– Samuelsson ringde mig och ville träffas. Så han fick möta alla kommunalråd. Den här gången betonar man att det blir ny mark för industri och bostäder, inte själva bergtäkten. Nu får ansökan gå sin gilla gång.

Eftersom grannar förra gången var kraftigt negativa, har Rångedala redan försökt stämma i bäcken.

– Jag har träffat dem och berättat att de inte ska bli ekonomiskt drabbade. Är det någon som vill att vi löser in fastigheten gör vi det som en sista utväg, säger Björn Samuelsson.

Fredrik Hansson är kommunalråd för Centerpartiet som fick rejält med stryk förra gången. Men han vill inte ta avstånd från förslaget.

– Frågan om bergtäkt är mer aktuell än någonsin, eftersom vi fått signaler om att Jehander/Heidelberg ska halvera sin årsproduktion i regionen. Det påverkar våra möjligheter att bygga bostäder. Så frågan får behandlas som vilken ansökan som helst och för att se om en majoritet vill gå vidare.

 

 

 

 

 

 

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Kungsmässan ska få fler butiker och restauranger - överlever innerstaden?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Tisdag 17 april

kl 9–11.30 Kyrkans öppna förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

Kl 10.30–13 Stickkafé på Kuggaviksgården i Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

kl 12–12.30 Lunchmusik i Släps kyrka. Orgel med Lasse Nordung. Våren av Grieg, Pastoralsvit av L-E Larsson, samt lite...

Läs Mer

Fotbollsbilagan

Allt inför säsongen!
Ladda ner vår app eller läs här:
enh.norrahalland.se