Vädret idag
Skurar
19°C
Prognos augusti 16, 2018
dag
Skurar
23°C
 

Nytt bullerkrav hotar vindkraft

För tre år sedan byggdes vindkraftverket vid motorvägsavfarten till Frillesås. En förutsättning var att man fick dispens från bullerkraven för det närmaste bostadshuset. Nu skärps bullerkravet. Det innebär stora förluster för vindkraftskooperativet.

 

Frillesåsföretagaren Anders Victorsson försökte i många år få bygga vindkraftverket, men stötte ständigt på patrull. 2012 fick han äntligen tillstånd och miljövillkoren spikades. Bullret fick inte överstiga 40 decibel vid bostäder i närheten. Men man gjorde undantag för det närmsta huset som ägs av Victorsson själv.

2014 byggdes så äntligen kraftverket, men nu hade projektet tagits över av SVEF, Sveriges vindkraftkooperativ. 

De gjorde en formell anmälan till Kungsbackas miljöförvaltning om att man bytt verksamhetsutövare. Vad man inte räknade med var att miljövillkoren då granskades igen.

Och den här gången gick man inte med på bullerundantaget! Med ny verksamhetsutövare gällde inte undantaget och det fanns dessutom en önskan om att bygga tre villor ganska nära vindkraftverket.

 

SVEF överklagade till länsstyrelsen. Dels menade man att det var orimligt att ett fungerande verk skulle begränsas av villor som inte finns, dels innebar bullerkravet att hela affärskalkylen blev felaktig. Dessutom är ju bullret från motorvägen betydligt högre.

Enligt SVEF innebar kravet att man fick sänka effekten på kraftverket med tio procent, vilket motsvarar ett årligt bortfall med 350 000 kronor per år.

Men länsstyrelsen går på miljönämndens linje. Ibland godtas undantag om vindkraftägaren bor på den utsatta gården, men så är inte längre fallet, slår länsstyrelsen fast.

Att motorvägen bullrar är inget skäl att man ska bli utsatt för ännu mer buller.

Och håller inte kalkylen längre är det ett problem som får lösas med den första verksamhetsutövaren, det vill säga Victorsson, hävdar länsstyrelsen.

Nu överklagar SVEF beslutet till mark- och miljödomstolen.

 

 

Fakta Frillesåsverket
Höjd: 140 meter 
Effekt 2 MW 
Energi: Räcker till cirka 1 000 villor 
Ägare: SVEF 

 

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

TYCK TILL:

Vad ska ske med Alléskolan?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 14 augusti

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23.
 
Kl 17–21 Graffiti-workshop. Lär dig måla graffiti och prova på den öppna konstväggen utanför Fyren.
 
Kl 19–20 Sommargympa på gräsmattan bakom Församlingshemmet vid Onsala kyrka, oavsett väder. Alla är välkomna! Arr: Onsala Gymnastikförening och Onsala Församling.

Onsdag 15 augusti

Kl 13.30–15.30 Stickcafé i Onsala...
Läs Mer

Sommarkampanj!

 

Så här funkar eNH!