Vädret idag
Molnigt
1°C
Prognos februari 20, 2018
dag
Moln ibland
2°C
 

Nytt bullerkrav hotar vindkraft

För tre år sedan byggdes vindkraftverket vid motorvägsavfarten till Frillesås. En förutsättning var att man fick dispens från bullerkraven för det närmaste bostadshuset. Nu skärps bullerkravet. Det innebär stora förluster för vindkraftskooperativet.

 

Frillesåsföretagaren Anders Victorsson försökte i många år få bygga vindkraftverket, men stötte ständigt på patrull. 2012 fick han äntligen tillstånd och miljövillkoren spikades. Bullret fick inte överstiga 40 decibel vid bostäder i närheten. Men man gjorde undantag för det närmsta huset som ägs av Victorsson själv.

2014 byggdes så äntligen kraftverket, men nu hade projektet tagits över av SVEF, Sveriges vindkraftkooperativ. 

De gjorde en formell anmälan till Kungsbackas miljöförvaltning om att man bytt verksamhetsutövare. Vad man inte räknade med var att miljövillkoren då granskades igen.

Och den här gången gick man inte med på bullerundantaget! Med ny verksamhetsutövare gällde inte undantaget och det fanns dessutom en önskan om att bygga tre villor ganska nära vindkraftverket.

 

SVEF överklagade till länsstyrelsen. Dels menade man att det var orimligt att ett fungerande verk skulle begränsas av villor som inte finns, dels innebar bullerkravet att hela affärskalkylen blev felaktig. Dessutom är ju bullret från motorvägen betydligt högre.

Enligt SVEF innebar kravet att man fick sänka effekten på kraftverket med tio procent, vilket motsvarar ett årligt bortfall med 350 000 kronor per år.

Men länsstyrelsen går på miljönämndens linje. Ibland godtas undantag om vindkraftägaren bor på den utsatta gården, men så är inte längre fallet, slår länsstyrelsen fast.

Att motorvägen bullrar är inget skäl att man ska bli utsatt för ännu mer buller.

Och håller inte kalkylen längre är det ett problem som får lösas med den första verksamhetsutövaren, det vill säga Victorsson, hävdar länsstyrelsen.

Nu överklagar SVEF beslutet till mark- och miljödomstolen.

 

 

Fakta Frillesåsverket
Höjd: 140 meter 
Effekt 2 MW 
Energi: Räcker till cirka 1 000 villor 
Ägare: SVEF 

 

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

EU diskuterar att slopa sommartiden. Bra eller dåligt?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Tisdag 20 februari

kl 9–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 9-15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

Kl 10.30–13 Stickkafé på Kuggaviksgården i Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille.

kl 12 Orgel till lunch i Släps kyrka. Konsertorganist Gustav Jannert spelar bland annat Bach, Mozart och Brahms. Därefter lunch...

Läs Mer