Vädret idag
Delvis molnigt
3°C
Prognos december 12, 2017
dag
Kastbyar
3°C
 

Nya utmaningar med bil som kan själv

De självkörande bilarna kommer stort sägs det, visserligen ingen verklighet för gemene man än på några år men men… Tecknen på att de är på väg syns redan i vår nya så kallade laddhybrid, en bil som går drygt tre mil på ren el och sedan slår över till bensin, eller om man så vill varvar el och bensin.

Bilen pratar med en på olika sätt, plingar när laddningsluckan inte är stängd och upplyser om när det fattas spolarvätska eller kylarvätska, att mobilen är inkopplad och berättar hur nära man har parkerat häcken. Men framför allt bromsar den åt en. Ställer man in hastigheten på lagliga 90 eller vad det månde vara där man kör ser den till att man håller lämpligt avstånd till bilen framför även om den saktar farten. Visst det är jättebra, men ovant och läskigt. Speciellt när bilen framför kanske legat i 80 och byter fil och den egna bilen plötsligt drar i väg utan att man själv varit aktiv. Det samma gäller förstås också i kurvor när framförvarande fordon ”inte syns” under ett ögonblick och bilen därmed sätter fart.

Det är en vanesak förstås, nu går det bättre än för några månader sedan. Mitt förtroende för bilen har ökat, den är duktig på att bromsa och hålla avstånd, så nu kommer jag istället på mig själv med att vänta på att bilen ska reagera även om farthållaren inte är inställd…Det har avlöpt väl hittills.

Den bränslesnåla bilen lockar även fram nya egenskaper hos föraren. Maken som kör cirka tre mil till jobbet i Mölnlycke varje dag har fått för sig att det ska gå att ta sig dit enbart på el. Då gäller det att köra sakta, speciellt kalla vinterdagar. Behöver jag säga att han tidigare rätt ofta låg i vänster körfält och hetsade? Tävlingsmomentet är inte längre ”först vinner” utan ”snålast vinner”. 

Frusen som han är har värmen i bilstolen tidigare varit räddningen kyliga morgnar, men inte nu längre, värmeslingorna drar för mycket el om den laddade energin ska räcka hela sträckan. Långkallingar och varmaste jackan gäller. Är det riktigt kris kan vägen över Benareby vara ett alternativ för där är hastigheten lägre, han kan ligga i 70 till och med. Kompromisserna är många, men riktigt så långt så att han har slutat blinka har det inte gått. Och samtalsämnet med kollegorna med liknande bilar är visst given i början på dagen, hur gick det för dig i dag? Klarade du att ta dig hit enbart på el?

Som passagerare stressar jag inte längre över onödiga omkörningar eller korta avstånd. Nu går det för sakta! Men man får hoppas att miljönyttan är stor i alla fall.

Christina Forlin
Nyhetschef 0300- 52 13 61

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ANNONS

TYCK TILL:

Vargen är här – otäckt eller kul?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERMer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 8 december

kl 9–12 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. Julpyssel, sångstund och julfika.

kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 14.30–15.30 Bokcirkel på bibblan. För dig som är 10-12 år i Kulturhuset Fyren. Föranmälan. 

kl 15–19 Tullen 8:s julmarknad på österrikiskt vis. Innergården fylls av härlig...

Läs Mer