Vädret idag
Klart
0°C
Prognos december 12, 2018
dag
Mulet
2°C
 

  Nya poliser i området

  Det blev en polis från Göteborgs förorter, och ett välbekant ansikte när Kungsbackas nya områdespoliser tillsattes.  Till fots, bil och cykel ska de träffa fler personer, knyta fler kontakter och ”vara påhittiga”.

   

  Alla lokalpolisområden ska ha områdespoliser efter beslut av rikspolischefen. I Kungsbacka har tjänsten aldrig funnits tidigare, men handlar om att öka både synligheten, tillgängligheten och tryggheten.

  – Vi kommer att ha ett ungdomsfokus och arbeta mycket med narkotika, men vi är en liten resurs som snabbt ska kunna ändra fokus dit det behövs. Jag är van att arbeta i ett litet problemområde med en klick människor som ställer till det, här blir arbetet mer förebyggande och förhoppningsvis kan vi stoppa en del problematik innan det blir värre, säger Bernhard Sandberg.

   

  Han har arbetat som polis i Göteborgs förorter i nästan tio år, med utanförskap och segregation och han är inställd på ett långsiktigt arbete.

  – Man måste ha med sig skolan, socialtjänsten och ungdomskonsulenter. Man måste hitta nyckelpersoner i samhället att engagera och knyta till sig för att kunna göra saker tillsammans, säger han och fortsätter med ett exempel.

  – En gängledare i en förort i Göteborg står med en pistol, ut kommer en dam i 60-årsåldern som han har jätterespekt för. Så han lägger ner pistolen och går därifrån och tappar ansiktet inför 30 ungdomar. Den respekten har hon, och det gäller att hitta sådana personer. Men det kan ju också röra sig om hamnkaptener för att få Båtsamverkan att fungera, eller en fritidspedagog, säger Bernhard Sandberg.

   

  Men föräldrarna måste också ta ansvar i attityden till polisen, ungdomarna får med sig sina beteenden hemifrån. Det kan vara så enkelt som hur en förälder reagerar på en hastighetskontroll, menar han.

  – Om de säger ”fan också, snuten”, med barnen med sig i baksätet, så kommer de reagera på samma sätt när de ska ut och köra moppe, säger Bernhard Sandberg.

   

  Stefan Olsson är för många redan ett välkänt ansikte efter sitt arbete som kontaktpolis till flera skolor och även på boenden för ensamkommande. Nu blir det till största delen fokus som områdespolis.

  – Men vi kommer att jobba mycket med skolorna, om det varit en större incident har vi som målsättning att åka dit för att skapa trygghet. Vi blir ett komplement till patrullerna och till span, säger Stefan Olsson.

   

  För områdespoliserna handlar det inte om geografiska områden, utan händelser eller skeenden som behöver extra fokus. Det kan handla om stora arrangemang som Lanbit, Gothia Cup, ett extra brottsdrabbat område eller buskörning med mopeder. Det kommer även bli patrullering och spaning till cykel.

  – Som cykelfantast tror jag stenhårt på det. Många tycker att det är töntigt och ifrågasätter att polisen cyklar, men det är ett bra komplement. Det finns en cykelutbildning där man lär sig använda cykeln som skydd och redskap, säger Stefan Olsson.

  – Det har funnits länge i Göteborg och det är uppskattat, man blir mer tillgänglig. Dessutom finns det taktiskt fördelar i att röra sig tyst. I förorten sker mycket av kriminaliteten med hjälp av mopeder som drar ifrån polisbilen på cykelbanor och över skolgårdar, men med cykeln kommer du fram över gräsmattor och mellan vägbommar. Dessutom är det ett bra sätt att spana. Vi ska vara lite påhittiga, säger Bernhard Sandberg.

   

  Josefine Julen
  Reporter & webbredaktör josefine.julen@norrahalland.se 0300- 52 13 64

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   ANNONS

   TYCK TILL:

   Norra Halland jobbar just nu med en artikelserie om pendling. Hur tar du dig till jobbet?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Tisdag 11 december

   kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

   Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

   kl 12–15 Tisdagsträff med julbord i Varlakyrkan. Luciatåg, andakt och julbord. Föranmälan.  

   Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

   Kl 15–19 Julpyssel i Släps församlingshem. Pyssla loss med oss. Gröt, skinksmörgås...

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!