Vädret idag
Mestadels molnigt
4°C
Prognos februari 18, 2019
dag
Moln ibland
7°C
 

Ny stadga om tiggare och grillvin

Vin till grillen på stranden och men inget polistillstånd för tiggare. Det är två kontroversiella punkter i förslaget till ny ordningsstadga i Kungsbacka.

 

Ordningsstadgan innehåller mest saker som de flesta nog är överens om. Det är till exempel inte tillåtet att campa på en kyrkogård, hundbajs ska plockas upp och alkohol ska inte förtäras på lekplatser.

Men sen finns det annat som delar mänskligheten. Fyrverkerier är en sådan sak. Där är det nya förslaget att man ska tillåta fyrverkerier överallt under nyårsnatten, annars krävs det polistillstånd. (Moderaterna vill även ge dispens under påskhelgen och valborgsmässoafton, men blev nedröstade).

Alkoholförtäring ska inte vara tillåtet på offentlig plats, och det blir genast lite knepigare, eftersom den nya stadgan även slår fast att badstränder hör dit. Ett glas vin till grillkvällen på stranden skulle alltså vara ett lagbrott?

– Så säger förslaget, och det är säkert kontroversiellt, medger kommunalrådet Hans Forsberg (M).

Så det som diskuteras över hela landet: tiggeri.

I det nuvarande stadgan krävs polistillstånd för att samla in pengar i bössor och liknande. Det innebär att även till exempel Rädda Barnen behöver tillstånd.

I det nya förslaget ville Moderaterna och Sverigedemokraterna lägga till att även passiv penninginsamling skulle kräva polistillstånd.

Men förslaget avvisades i kommunstyrelsens arbetsutskott. Tidigare liknande försök att stoppa tiggeri har fallit i domstol, och dessutom införs snart det nya brottet människoexploatering som ska komma åt avarterna med tiggeri.

Dessutom:  det krävs inte tillstånd att samla in pengar bara man spelar musik. Så ett munspel i handen på en tiggare kringgår bestämmelsen, eller?

– Jo, men vad är musik? undrar Hans Forsberg.

Kan du avgöra det?

– Hm, kanske inte.

Men kanske tänker sig kommunen att det ska lösas med de lokala föreskrifterna för hälsa och miljö som ska antas samtidigt. I dem föreskrivs nämligen att gatumusik utan polistillstånd enbart får framföras mellan 12 och 18 och högst en timme på samma plats. Då skulle en musicerande tiggare tvingas till ständig flytt.

 

Nu ska förslagen ut på remiss under sommaren innan en färdig version spikas.

 

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 8 februari

kl 9.30–11.30 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 10.30 Sagostund med Allas barnbarn i Sagogrottan på Fyren. 

kl 11.30–13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 16 Tjej och gamer? Är du tjej, 12-25 år och intresserad av digitalt, lajv och spelkultur? Välkommen till en kväll där vi...

Läs Mer

Så här funkar eNH!