Vädret idag
Klart
3°C
Prognos november 21, 2018
dag
Mulet
4°C
 

  Nu står djurens egna bro över E6 färdig

  Inom kort öppnas den omtalade ekodukten över E6 vid Sandsjöbacka. Norra Halland besökte bygget i veckan och kan konstatera att smådjur som insekter och humlor redan nu har börjat kunna ta sig säkert över vägen via bron.

   

  Nerifrån hörs det dova bullret från tät trafik. Uppe på ekodukten rullas slangar ut och nyplanterade plantor får välbehövligt vatten i värmen. En humla surrar förbi över den 32 meter breda bron. Snart tas de provisoriska viltstängslen i var ände bort och passagen över E6 öppnas även för större djur som älg, rådjur, dovhjort och vildsvin.

  Det väntas ske enligt ursprunglig plan i juni, berättar Kristina Balot, projektledare på Trafikverket.

   

  Trafikverkets miljöspecialist Mats Lindqvist och projektledare Kristina Balot räknar med att det dröjer flera år innan ekodukten står i full blom. “Om tre fyra år räknar vi med att det är ordentligt med blomning här. Men det handlar inte om en parkmiljö utan vi kommer att sköta det som en ängsmark”, förklarar Mats Lindqvist. Foto: Marcus Admund Funck

   

  Buskar, träd, växter och ängsmark ska bidra till en gynnsam miljö för djur och insekter. Ekoduktens påverkan på djurlivet och hur många som faktiskt passerar på bron ska noga analyseras under de kommande åren i ett uppföljningsprogram.

  – Vad gäller de större däggdjuren följer vi upp med spårning i sand och under vintern i snö. Det kommer också att sättas upp autokameror, men vi tar även hjälp av jägare för att få information om det har bildats nya stråk, säger Kristina Balot.

  – Ekodukten ska vara som en landtunga där naturen från båda sidorna av vägen möts. Så vi har noga analyserat vad det finns för växter på västra och östra sidan och valt ut arter. Dessutom skapar vi boendemiljöer för till exempel olika typer av insekter, bin och hasselmus. Vi anlägger också stenhögar där kräldjur som hasselsnok, kopparödla och sandödla kan hålla till, säger hon.

   

  Läs också: Felberäkning ledde till haveri

  Läs också: Delar av bygget ska rivas

  Läs också: Ironiskt klotter på ekodukt

   

  Och det finns fler djur som förväntas ha nytta av anläggningen – en studie har nämligen visat att det hela sju olika arter av fladdermöss håller till i området. Framförallt för de fladdermöss som flyger lågt innebär ekodukten en stor förändring.

  – De kanske annars inte vågar sig över vägen, eller riskerar att bli överkörda av bilar och lastbilar, säger Mats Lindqvist, miljöspecialist på Trafikverket.

   

   

  FAKTA:

  • Trafikverkets ekoduktbygge i Sandsjöbacka är minst sagt omtalat. I slutet på januari i fjol avbröts byggandet efter att flera stöttor i ställningen gett vika sig vilket ledde till att Trafikverket och Peab, som är entreprenören på bygget, tvingades utrymma området av säkerhetsskäl. Under ett dygn stängdes trafiken på E6 förbi bygget av. Trots bakslaget har budgeten för Trafikverket hållit. Projektet kostar cirka 80 miljoner varav 55 för själva bron inklusive miljöuppföljningskostnader, och resten för andra viltövergångar och faunaåtgärder norr om ekoduktbygget.

   

  Nedanför dundrar trafiken förbi i hög hastighet. Ovanpå bron gör drygt två meter höga faunaskärmar i trä att trafikljudet är relativt dämpat. Trafikverket räknar med att en hel del djur kommer att passera här, i huvudsak i gryning och skymning. Foto: Marcus Admund Funck

   

  Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

   

  Följ Norra Halland på Instagram

  Nils Jönsson
  Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   ANNONS

   TYCK TILL:

   På fredag är det Black Friday i butikerna, kommer du att passa på att julhandla då?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Tisdag 20 november

   kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

   kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

   kl 10 Dramatiserad sagostund för barn 0-5 år på Åsa bibliotek.

   kl 12–13.30 Tisdagsträff i Varlakyrkan, Annette Linde. Sallad.

   kl 12–14 Lunchmusik i Släps kyrka med Lasse Nordung, orgel, Mårten Nordhall, sång, och Johannes Landgren, piano/orgel....

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!