Vädret idag
Molnigt
4°C
Prognos februari 18, 2019
dag
Moln ibland
7°C
 

Nu står djurens egna bro över E6 färdig

Inom kort öppnas den omtalade ekodukten över E6 vid Sandsjöbacka. Norra Halland besökte bygget i veckan och kan konstatera att smådjur som insekter och humlor redan nu har börjat kunna ta sig säkert över vägen via bron.

 

Nerifrån hörs det dova bullret från tät trafik. Uppe på ekodukten rullas slangar ut och nyplanterade plantor får välbehövligt vatten i värmen. En humla surrar förbi över den 32 meter breda bron. Snart tas de provisoriska viltstängslen i var ände bort och passagen över E6 öppnas även för större djur som älg, rådjur, dovhjort och vildsvin.

Det väntas ske enligt ursprunglig plan i juni, berättar Kristina Balot, projektledare på Trafikverket.

 

Trafikverkets miljöspecialist Mats Lindqvist och projektledare Kristina Balot räknar med att det dröjer flera år innan ekodukten står i full blom. “Om tre fyra år räknar vi med att det är ordentligt med blomning här. Men det handlar inte om en parkmiljö utan vi kommer att sköta det som en ängsmark”, förklarar Mats Lindqvist. Foto: Marcus Admund Funck

 

Buskar, träd, växter och ängsmark ska bidra till en gynnsam miljö för djur och insekter. Ekoduktens påverkan på djurlivet och hur många som faktiskt passerar på bron ska noga analyseras under de kommande åren i ett uppföljningsprogram.

– Vad gäller de större däggdjuren följer vi upp med spårning i sand och under vintern i snö. Det kommer också att sättas upp autokameror, men vi tar även hjälp av jägare för att få information om det har bildats nya stråk, säger Kristina Balot.

– Ekodukten ska vara som en landtunga där naturen från båda sidorna av vägen möts. Så vi har noga analyserat vad det finns för växter på västra och östra sidan och valt ut arter. Dessutom skapar vi boendemiljöer för till exempel olika typer av insekter, bin och hasselmus. Vi anlägger också stenhögar där kräldjur som hasselsnok, kopparödla och sandödla kan hålla till, säger hon.

 

Läs också: Felberäkning ledde till haveri

Läs också: Delar av bygget ska rivas

Läs också: Ironiskt klotter på ekodukt

 

Och det finns fler djur som förväntas ha nytta av anläggningen – en studie har nämligen visat att det hela sju olika arter av fladdermöss håller till i området. Framförallt för de fladdermöss som flyger lågt innebär ekodukten en stor förändring.

– De kanske annars inte vågar sig över vägen, eller riskerar att bli överkörda av bilar och lastbilar, säger Mats Lindqvist, miljöspecialist på Trafikverket.

 

 

FAKTA:

  • Trafikverkets ekoduktbygge i Sandsjöbacka är minst sagt omtalat. I slutet på januari i fjol avbröts byggandet efter att flera stöttor i ställningen gett vika sig vilket ledde till att Trafikverket och Peab, som är entreprenören på bygget, tvingades utrymma området av säkerhetsskäl. Under ett dygn stängdes trafiken på E6 förbi bygget av. Trots bakslaget har budgeten för Trafikverket hållit. Projektet kostar cirka 80 miljoner varav 55 för själva bron inklusive miljöuppföljningskostnader, och resten för andra viltövergångar och faunaåtgärder norr om ekoduktbygget.

 

Nedanför dundrar trafiken förbi i hög hastighet. Ovanpå bron gör drygt två meter höga faunaskärmar i trä att trafikljudet är relativt dämpat. Trafikverket räknar med att en hel del djur kommer att passera här, i huvudsak i gryning och skymning. Foto: Marcus Admund Funck

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

 

Följ Norra Halland på Instagram

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 8 februari

kl 9.30–11.30 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 10.30 Sagostund med Allas barnbarn i Sagogrottan på Fyren. 

kl 11.30–13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 16 Tjej och gamer? Är du tjej, 12-25 år och intresserad av digitalt, lajv och spelkultur? Välkommen till en kväll där vi...

Läs Mer

Så här funkar eNH!