Vädret idag
Mestadels molnigt
18°C
Prognos juli 19, 2018
dag
Delvis soligt
23°C
 

Nu går det an att sola sig i glansen

Jag är tämligen ointresserad av sport, någon bandymatch har jag aldrig sett och jag bor ganska centralt i Kungsbacka. Ändå blev jag mäkta förgrymmad, när jag förra året läste att Kungsbacka kommun bokstavligen försökte dra isen undan skridskorna för de uppenbarligen starkt bandyintresserade invånarna i Frillesås. Att vilja dra sig ur ett kontrakt att driva Sjöaremossens isbana tillsammans med Varbergs kommun och därmed minska servicen till kommuninnevånare i södra periferin tedde sig mer än småsint och självklart uppstod visst tumult. Förnuftet togs som väl var till slut tillfånga och Frillesås bandyklubb kunde fortsätta träna och spela på Sjöaremossen. Och inte bara spela utan också lyckas spela sig in rakt in i elitserien.  

Nu är ljudet i den kommunala skällan ett annat och man försitter från kommunalt håll inte chansen att sola sig i den frillesåsska segerglansen. Ett litet stipendium kunde man kosta på sig och att samla massorna till segerfest. För det är ju faktiskt så att stolthet över en ort ofta bottnar i idrottsliga framgångar. Jag har däremot inte hört några kommunala ursäkter för förra årets sparnitiska fadäs. En offentlig pudel hade varit på sin plats. Det skorrar falskt, när kommunen hyllar i framgång men inte vill ta självklar del i kostnaderna, som krävs för att hålla basverksamheten igång. Så bär man sig bara inte åt.  

Det är inte första gången Kungsbacka saknar ordentliga arenor för att möta elitspel. Vad jag minns gällde samma sak för handbollen för några år sedan. Och när nuvarande simhallen byggdes lär den ha gjorts någon meter för kort för stora tävlingar. Frillesås har även fått stå tillbaka, när det gäller kultur. Det bibliotek, som planerades i samband med Frillesåsskolans byggnation har ännu inte byggts. Så fortfarande hänvisas de läshungrande frillesåsborna till en gammal barack, när de ska låna sina böcker. Allt detta är riktigt skämmigt för en kommun av Kungsbackas storlek. Ska inte hela kommunen leva? 

Anlägga en liten helt onödig isbana på Kungsbacka torg, det kan kommunen däremot. Jag såg två barn åka där en morgon på sportlovet, men i övrigt har det gapat tomt på den banan, åtminstone varje gång jag har passerat den. Politik handlar ju om att prioritera, och i isfrågan har Kungsbacka helt klart prioriterat fel.  

Frågan är vad som händer nu. Sjöaremossens isbana lär sakna en hel del för elitspel. Ska Kungsbacka lägga upp de pengar en ombyggnad kräver? Fast det är egentligen hög tid för en rejäl satsning på en egen riktigt dimensionerad isbana i Frillesås. Det är faktiskt det minsta kommunen är skyldig sina sydliga invånare.

Ingrid Höglind

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Är du orolig för bränder?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 17 juli

Kl 10–14 Sommarkafé på Noas Ark i Onsala. Fika, umgänge och lek.

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23.

Kl 14–16 Våffelcafé i S:t Lars kyrka, med möjlighet att sitta utomhus.

Kl 14 Naturum-guidning Upptäck varför Fjärås Bräcka är unikt. Lär dig om gravarna, geologin, ljungheden eller småkryp.

Kl 19 Musik i sommarkvällen – Summer is Bach. Orgelkavalkad med det bästa ur...

Läs Mer

Sommarkampanj!