Vädret idag
Moln ibland
19°C
Prognos augusti 17, 2018
dag
Delvis soligt med åskstorm
20°C
 

Aranäsgymnasiet till riksfinal i Språkolympiaden

För andra året i rad är Aranäsgymnasiet i riksfinal i Språkolympiaden. Denna gång är det Katia Svenarp och Ida Näslund som tagit sig vidare. I dag är de i Malmö för att tävla i franskakunskaper mot fem andra lag.

– Det känns jättekul, säger Ida Näslund.

 

Förra året hamnade Aranäsgymnasiet på en snopen andra plats i riksfinalen av Språkolympiaden. I år har Ida Näslund och Katia Svenarp en chans att ta revansch.

– Ingen av oss visste egentligen vad vi gav oss in på från början. Vi gick bara vidare, helt otippat. Men vi åker till finalen för att vinna, säger Katia Svenarp självsäkert.

Och det är i dag i Malmö som det avgörs. Precis som regionfinalen för grundskolan kommer de sex tävlande lagen att få svara på 21 frågor med tolv sekunders betänketid mellan varje.

 

"Vi gick bara vidare, helt otippat."

Frågorna handlar om grammatik, vokabulär eller fakta.

– Vi kompletterar varandra bra. Katia är duktig på vokabulär, hon kan sådant jag inte har en aning om, säger Ida Näslund.

– Och Ida kan all fakta och geografi. Sedan har vi grammatiken gemensamt, säger Katia Svenarp.

Dagarna inför tävlingen har ägnats åt att förbereda sig så bra som möjligt. Det är svårt att läsa på i förväg menar de, eftersom det är ett väldigt brett ämnesområde. Men de taggar upp sig mentalt och har gjort mängder med quiz tillsammans med sin lärare.

 

Veckan innan påsklovet spenderades på bästa förberedande sätt – i Frankrike.

– Vi bodde med franska familjer så vi fick prata mycket och förbättra ordförrådet. Men också lära oss om deras kultur, det är en stor skillnad, säger Katia Svenarp.

– Det var väldigt ovant med kindpussarna varje gång man hälsade på någon. I Sverige sträcker vi fram handen och säger hej men de går rakt på, skrattar Ida Näslund.

Caroline Holmgren
Reporter caroline.holmgren@norrahalland.se 0300-52 13 57

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

TYCK TILL:

Vad ska ske med Alléskolan?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 17 augusti

Kl 12–15 Naturkampen – en naturlig femkamp. Vem är längst? Vem hoppar längst? Ta med familjen eller kompisarna och tävla mot varandra i lag eller enskilt på Naturum Fjärås Bräcka. Mät dig mot fem olika djur i fem olika grenar. 

Lördag 18 augusti

Kl 11–16 Vässingsö-dagen i Onsala. Fest för alla åldrar. Historisk vandring, gårdsloppisar, försäljning av lokala produkter och café.
 
Kl 12–15...
Läs Mer

Sommarkampanj!

 

Så här funkar eNH!