Vädret idag
Molnigt
1°C
Prognos februari 19, 2018
dag
Kastbyar
2°C
 

När nazisterna marscherar känner jag fruktan

När det här skrivs har det bara gått några dagar sedan det small i Londons tunnelbana och Storbritannien åter höjde hotnivån gällande terrordåd till kritisk. Listan på attentat kan göras lång, där attentatet i Stockholm i april i år är ett.

 

Lagboken beskriver ett terrorbrott som en gärning som har till avsikt att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp, otillbörligen tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta eller avstå från att vidta åtgärd eller att allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i en stat eller i en mellanstatlig organisation.

 

När det här skrivs har det bara gått några dagar sedan nazistiska Nordiska motståndsrörelsen utan tillstånd tågade längs med Avenyn i vår närmsta grannstad Göteborg.

 

Polisen har fått omfattande kritik eftersom man inte stoppade eller skingrade tåget. Polisen själv har i media bland annat sagt att de enbart ingriper om det förekommer störningar i den allmänna ordningen eller om det begås brott. Den bedömningen gjordes uppenbarligen inte där och då.  

NMR själva har sagt att den tillståndslösa demonstrationen var ett sätt att testa polisens tidigare uttalanden om de skulle ingripa mot demonstranter.

Nog tycker jag att det känns som att man därigenom tvingat polisen till ett ställningstagande, att välja mellan att vidta eller inte vidta en åtgärd.

 

Kalla mig harig. Men när 50 nazister, med fanor marscherar längst med Aveny, då blir jag rädd. Och det gör jag oavsett om nazisterna går exakt i takt eller inte. Ingenting kan få mig att tro annat än att syftet med demonstrationen – både den fysiska och den i makt – är att skrämma de som tycker annorlunda. På lördag ska NMR genomföra ännu en demonstration, den här gången med tillstånd. Den genomförs på Jom Kippur, judarnas främsta högtid. Demonstrationen passerar i närheten av synagogan i Göteborg. NMR hävdar att förintelsen inte ägt rum. Inget kan få mig att tro annat än att man vill injaga allvarlig fruktan hos dem som vill ta sig till sin synagoga.

 

Flera demonstrationer mot nazisterna är planerade till lördagen. Själv kommer jag att stå utanför domkyrkan klockan tio, där bland annat Stiftelsen Torgny Segerstedts minne arrangerar en manifestation. Jag hoppas vi blir många. 

 

Fotnot: Efter krönikans pressläggning i papperstidningen där den först publicerades har NMR:s demonstrationsväg ändrats. 

 

 

 

Ann Kristin Ekman
Reporter 0300- 52 13 63

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

EU diskuterar att slopa sommartiden. Bra eller dåligt?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 16 februari

kl 9–13 Småbarnsrytmik på Fyren för de minsta (0–4 år).

kl 12 och 13 Sagostund med trollmor på Naturum Fjärås Bräcka. 

Lördag 17 februari

kl 10–12.30 Kvinnofrukost i Älvsåkers församlingshem. Lotta Bornö berättar om sitt liv i tal och sång på temat ”Resan genom stormen”.

kl 11–14 Familjelördag med konsthantverkare Sofia Sandberg på Åsa...

Läs Mer