Vädret idag
Molnigt
2°C
Prognos december 18, 2018
dag
Mulet
3°C
 

Motionsrallyt som kom av sig

Vid sitt senaste sammanträde skulle kommunfullmäktige äntligen beta av den stora puckeln av obesvarade motioner som lagts på hög sedan 2012.

Men försöket kom av sig, när fullmäktigeledamöterna debatterade så ivrigt under kvällen att sammanträdet bröts efter fyra timmar.

 

Norra Halland har i en rad artiklar under hösten och vintern skrivit om arbetet med att lägga motioner i Kungsbacka, där den utdragna svarstiden har varit ett av problemen. Under hösten klubbades också nya riktlinjer för att snabba på processen framöver.

Men först gällde det att ta hand om alla gamla, och det var tänkt att göras i förra veckan.

Nio motioner fanns med på dagordningen:

  • Att främja miljön och hälsan i Kungsbacka via förmånscyklar (S)
  • Försök med sex timmars arbetsdag (S)
  • Polisanmälningar av ensamkommande som fått sin ålder uppskriven (SD)
  • Utredning och att verka för fler campingplatser (SD)
  • Stöd för regionalt innovationsråd (S)
  • Lån till nyanlända istället för bidrag i väntan på etableringsstöd (SD)
  • Biologisk mångfald (MP)
  • Markanvisningar i konkurrens (MP)
  • Flytt av bruna serveringskiosken på torget (KB)

Men när sammanträdets bröts klockan tio, hade bara de fyra första på listan hunnits med. Fullmäktigemötet hade då hållit på i fyra timmar. Om man går över den tiden dubbleras arvodet, därför väljer man många gånger att bryta och flytta över resterande frågor till nästa sammanträde.

Eva Borg (S)

 

Eva Borg, som stod bakom motionen om förmånscyklar, konstaterade i talarstolen att hon knäckt hur oppositionen ska kunna få igenom sina motioner:

– Lägg ett förslag som är så pass bra att de styrande plockar upp det, med hänvisning till att Centerpartiet efter hennes motion la ett liknande förslag som sedan gick igenom.

– Med risk för att göra dig bedrövad Eva, så var det nog en engångsföreteelse. Jag jobbade redan med ett förslag när din motion kom, skillnaden är att mitt var lite bredare, kontrade Centerpartiets Fredrik Hansson.

Fredrik Hansson (C) 

 

Socialdemokraternas motion från 2016, om att under två års tid låta ett antal anställda inom vård- och omsorg testa sex timmars arbetsdag med en efterföljande vetenskaplig utvärdering, triggade igång en lång debatt.

Johan Tolinsson (S), uppbackad av bland annat Miljöpartiets Emma Vildstrand, argumenterade starkt för förslaget.
– Jag är nyfiken, vad har alliansen för alternativ till att förbättra arbetsmiljön för de anställda, frågade Tolinsson från talarstolen.

Kritiken från de borgerliga ledamöterna var kompakt, man vände sig bland annat mot att det gjorts flera liknande utvärderade försök tidigare, utan att kunna visa att det gett några positiva resultat i längden, att det kostar mycket och att de pengarna då hellre skulle komma ett större antal anställda till del samt att de två timmarna de anställda skulle gå ner i arbetstid, samtidigt skulle tillbringas på arbetsplatsen.

– Är det inte bättre att få betalt för åtta timmar, om du ändå måste vara den tiden på arbetet, frågade sig Maria Andersson (C). 

Efter votering röstades motionen ner med siffrorna 43-16.

Johan Tolinsson (S) 

 

Även två motioner från Sverigedemokraterna hanns med. Det blev nej på motionen att polisanmäla ensamkommande som fått sin ålder uppskriven, med hänvisning till att misstanke om bidragsbrott alltid ska utgå från en individuell bedömning. Uppe för beslut var också den riktiga surdegen i motionshögen, Thord Brynielssons och Dag Windefjords förslag att utreda möjligheten att hjälpa turistnäringen genom att verka för fler campingplatser. Motionen las 2012, under förra mandatperioden, och Dag Windefjord sitter sedan förra valet inte kvar i fullmäktige.

– Jag har glömt att den inte var behandlad! Jag har pratat med Dag, och vi tycker båda det är trevligt att motionen äntligen är uppe efter så många år, sa Brynielsson innan motionen röstades ner, med motivationen att frågan är omhändertagen i befintliga uppdrag och insatser.  

 

Ann Kristin Ekman
Reporter 0300- 52 13 63

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Julen närmar sig med stormsteg, är du klar med förberedelserna?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 18 december

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

kl 12 Jultema på tisdagsträffen i Varlakyrkan. Efter lunchandakten kl 12 serveras julgröt, skinksmörgås, kaffe och kaka. Lotterier till förmån för Svenska kyrkans internationella arbete. 

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. kl 16–17.30 Språkcafé på Fyren. Träna på att prata svenska tillsammans med...

Läs Mer

Så här funkar eNH!