Vädret idag
Molnigt
7°C
Prognos mars 24, 2019
dag
Delvis molnigt med skurar
7°C
 

Mörkrädd av människors ovett i trafiken

En morgon lyssnade jag på Håkan Hellströms låt ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” när jag korsade Brunnsparkens spårvägar. Kanske något disträ i tankarna stannade jag som vanligt vid vägkanten när jag hörde det varnande ljudet av en spårvagn som ska passera. Men efter ett tag såg jag på folk som sprang förbi mig och det tomma spåret framför mig. Först då insåg jag att det var Håkan Hellström som spelat mig ett spratt, som i just den låten lagt in det välbekanta spårvagnsljudet i slutet innan låten ebbar ut.

 

Jag har spenderat hela vintern med att fascineras av människors ovett i trafiken. Senast i förra veckan stegade en yngre kille med jackluvan över huvudet rakt över cykelbanan, helt ovetande om att jag kom farandes på min cykel i full fart. Jag fick ställa mig på bromsen för att inte krocka. När ljudet av mina bromsar fick honom att lyfta blicken, stirrade han bara surt på mig. Som om det var jag som gjort bort mig.

Fotgängare spatserar ohämmat på cykelbanan med hörlurarna i öronen, isolerade från ljudet av fordon som signalerar i trafiken. Att sicksacka mellan dessa skulle kunna göras till en sport. Men jag gör det inte till en sport. Jag blir bara förbannad.

 

 

"Fotgängare spatserar ohämmat på cykelbanan med hörlurarna i öronen"

 

Under det mörka vinterhalvåret kan en ju tro att människor blir mer försiktiga, men så är inte fallet. Jag har till och från jobbet bevittnat fotgängare som är helt omfamnade av mörkret för att de inte har reflexer på sig. De går mitt i cykelbanan, stegar rakt ut i bilvägen eller korsar vägar utan att se sig om. Helt utan hänsyn till någon annan.

Inte helt sällan sker det också olyckor, på grund av att fotgängare som saknar förmågan att visa hänsyn i trafiken. Jag upplever en obeveklig ignorans bland så många trafikanter, som motiveras av att de bara tänker på sig själva.

 

Om du vill riskera ditt liv varje gång du går utanför dörren så är det upp till dig, men i trafiken handlar det inte bara om dig. Den som kör på dig kan göra alla rätt i trafiken, men ändå inte se dig gå över övergångsstället på grund av mörkret. Du vägrar bära reflex och den person som kör på dig får bära olyckan för resten av sitt liv. För mig är det en matematik som inte går ihop.

Det ska inte behöva vara så himla svårt, eller?

Caroline Holmgren
Reporter caroline.holmgren@norrahalland.se 0300-52 13 57

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

  1. Barbro Appelgren
    april 2nd, 2018 16:17

    Jag både går och cyklar på kombinerade gång och cykelbanor i kommunen Tänk om alla gång och cykeltrafikanter kunde lära sig följande: gå påvänster sida och cykla till höger!!!! Hur svårt kan det vara?

    Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 19 mars

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

Kl 12 Sång till lunch i Släps kyrka med manskören Gubbröra under ledning av Maria Blåberg. Därefter lunch i församlingshemmet.

 Kl 12–13. Tisdagsträff i Varlakyrkan,...

Läs Mer

Så här funkar eNH!