Vädret idag
Mestadels molnigt
19°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
21°C
 

Ministerbesök på Elof Lindälv

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) besökte igår, torsdag Elof Lindälvs gymnasium. Detta bland annat för att höra mer om det pilotprojekt med lärlingsanställning som skolan sedan terminsstart i höst erbjuder.

– Det här är jättespännande och något jag själv tror väldigt mycket på, sa Anna Ekström.

 

Som en av fem kommuner i Sverige erbjuder Kungsbacka och Elof Lindälv sedan i höst gymnasial lärlingsanställning, vilket innebär att eleven delar sin studietid mellan att gå i skolan och vara anställd på en arbetsplats där han/hon får lära sig yrket.

Bakom initiativet, under namnet Svensk gymnasielärling, står företagsledaren Carl Bennet, Skolverket och Västsvenska handelskammaren.

Elof Lindälv är en av de skolor som till hösten erbjuder utbildningsformen på det industritekniska programmet, samt vård- och omsorgsprogrammet.

– I nuläget har vi tio elever som går inriktningen på det industritekniska programmet och fem elever på vård- och omsorgsprogrammet, berättar Tommy Johansson, projektledare och lärare på Elof Lindälvs gymnasium.

Intresset för utbildningsformen från både skola och näringsliv har också redan gett ringar på vattnet.

– Jag har i veckan skrivit avtal med tio förtag och fler branscher, som hotell- och restaurang är också intresserade. Även andra skolor som vill starta upp har hört av sig, säger Tommy Johansson som därför förstås också hoppas att det treåriga pilotprojektet ska bli permanent och antalet platser utökas på både befintliga program och på sikt även inbegripa fler utbildningar.

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) som i går, torsdag besökte skolan gillade också det hon såg.

– Det här är något vi inom Socialdemokraterna slagits för länge. Det är ett sätt att både höja statusen och locka fler till yrkesprogrammen genom att man kan varva praktik och samtidigt få högskolebehörighet. De ämnen som behövs för det finns då med i studieplanen från början. Det är också något som vi så sent som vi i går, onsdag, la fram som förslag att lagstadga om för att få till stånd i vårt budgetförslag, sa Anna Ekström.

– Då kan både de föräldrar som är oroliga över sina barns val sova lugnt, samtidigt som de elever som tycker att det är jobbigt med exempelvis matematik tycker att det är både roligare och lättare att ta in när de får varva med praktik, som de dessutom får betalt för att utföra under studietiden.

Skillnaden mellan den lärlingsutbildning skolan sedan tidigare bedriver och den nystartade utbildningsformen är alltså att eleven i det senare fallet får betalt under sin praktik.

– Jag själv har dock fått uppfattningen att de som sökt hit inte gjort det så mycket för lönen de får, utan för att de verkligen genuint vill gå den här utbildningen, säger Tommy Johansson.

Vilket också bekräftades av de elever som under torsdagen närvarade under gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekströms besök.

– Nu går jag förvisso tredje året på lärlingsutbildningen där man inte får lön under praktiken, men jag har aldrig ångrat mitt val, utan tycker att det ger så mycket bara att få komma ut och testa på det yrke vi faktiskt läser till, sa Alexandra Eskilsson och fick instämmande nickar från sin kurskamrat Lisa Anderberg på lärlingsutbildningen för vård- och omsorg.

Hampus Gustavsson och Hampus Ek, som påbörjade sin utbildning på det industritekniska lärlingsanställningsprogrammet nu i höst, intygade även de att det inte är lönen i sig som lockar.

– Det är det sociala, att få komma ut och testa på det man vill jobba med på riktigt, sa Hampus Ek.

 

Läs mer om lärlingssystemet och se fler bilder från Anna Ekströms besök i Kungsbacka i dagens pappersupplaga av Norra Halland.

 

Camilla Moestedt
Reporter 0300- 52 13 58 camilla.moestedt@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!