Vädret idag
Mestadels soligt
12°C
Prognos oktober 23, 2018
dag
Delvis molnigt med skurar
13°C
 

  Ministerbesök på Elof Lindälv

  Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) besökte igår, torsdag Elof Lindälvs gymnasium. Detta bland annat för att höra mer om det pilotprojekt med lärlingsanställning som skolan sedan terminsstart i höst erbjuder.

  – Det här är jättespännande och något jag själv tror väldigt mycket på, sa Anna Ekström.

   

  Som en av fem kommuner i Sverige erbjuder Kungsbacka och Elof Lindälv sedan i höst gymnasial lärlingsanställning, vilket innebär att eleven delar sin studietid mellan att gå i skolan och vara anställd på en arbetsplats där han/hon får lära sig yrket.

  Bakom initiativet, under namnet Svensk gymnasielärling, står företagsledaren Carl Bennet, Skolverket och Västsvenska handelskammaren.

  Elof Lindälv är en av de skolor som till hösten erbjuder utbildningsformen på det industritekniska programmet, samt vård- och omsorgsprogrammet.

  – I nuläget har vi tio elever som går inriktningen på det industritekniska programmet och fem elever på vård- och omsorgsprogrammet, berättar Tommy Johansson, projektledare och lärare på Elof Lindälvs gymnasium.

  Intresset för utbildningsformen från både skola och näringsliv har också redan gett ringar på vattnet.

  – Jag har i veckan skrivit avtal med tio förtag och fler branscher, som hotell- och restaurang är också intresserade. Även andra skolor som vill starta upp har hört av sig, säger Tommy Johansson som därför förstås också hoppas att det treåriga pilotprojektet ska bli permanent och antalet platser utökas på både befintliga program och på sikt även inbegripa fler utbildningar.

  Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) som i går, torsdag besökte skolan gillade också det hon såg.

  – Det här är något vi inom Socialdemokraterna slagits för länge. Det är ett sätt att både höja statusen och locka fler till yrkesprogrammen genom att man kan varva praktik och samtidigt få högskolebehörighet. De ämnen som behövs för det finns då med i studieplanen från början. Det är också något som vi så sent som vi i går, onsdag, la fram som förslag att lagstadga om för att få till stånd i vårt budgetförslag, sa Anna Ekström.

  – Då kan både de föräldrar som är oroliga över sina barns val sova lugnt, samtidigt som de elever som tycker att det är jobbigt med exempelvis matematik tycker att det är både roligare och lättare att ta in när de får varva med praktik, som de dessutom får betalt för att utföra under studietiden.

  Skillnaden mellan den lärlingsutbildning skolan sedan tidigare bedriver och den nystartade utbildningsformen är alltså att eleven i det senare fallet får betalt under sin praktik.

  – Jag själv har dock fått uppfattningen att de som sökt hit inte gjort det så mycket för lönen de får, utan för att de verkligen genuint vill gå den här utbildningen, säger Tommy Johansson.

  Vilket också bekräftades av de elever som under torsdagen närvarade under gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekströms besök.

  – Nu går jag förvisso tredje året på lärlingsutbildningen där man inte får lön under praktiken, men jag har aldrig ångrat mitt val, utan tycker att det ger så mycket bara att få komma ut och testa på det yrke vi faktiskt läser till, sa Alexandra Eskilsson och fick instämmande nickar från sin kurskamrat Lisa Anderberg på lärlingsutbildningen för vård- och omsorg.

  Hampus Gustavsson och Hampus Ek, som påbörjade sin utbildning på det industritekniska lärlingsanställningsprogrammet nu i höst, intygade även de att det inte är lönen i sig som lockar.

  – Det är det sociala, att få komma ut och testa på det man vill jobba med på riktigt, sa Hampus Ek.

   

  Läs mer om lärlingssystemet och se fler bilder från Anna Ekströms besök i Kungsbacka i dagens pappersupplaga av Norra Halland.

   

  Camilla Moestedt
  Reporter 0300- 52 13 58 camilla.moestedt@norrahalland.se

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   TYCK TILL:

   Tycker du att det är obehagligt att vara ute i skogen under jakt?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Fredag 19 oktober

   kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

   kl 10.30 Minibio i Sagogrottan på Fyren för barn 2–4 år, kl 11 för barn 4–6 år.

   kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

   kl 17–18.30 Prova på bollek i Lindälvshallen. För alla åldrar. 

   kl 19 Quiz-kväll på Nyfiket i Frillesås. 

   kl 19.30–22 Ljuva 60-tal. Nostalgiafton med Biggo Music...

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!