Vädret idag
Soligt
12°C
Prognos oktober 23, 2018
dag
Mestadels molnigt med skurar
13°C
 

Mina innovativa barn svär sig fria

När Kungsbacka kommun bjöd in till föräldrautbildning som hålls i höst tvekade jag inte att tacka ja. Visserligen är mina barn 7, 10 och 12, så jag borde ju känna mig relativt självlärd vid det här laget. Men, man kan alltid bli bättre. Nu, så här två veckor efter min anmälan, har jag avanmält mig. Tidsbrist är en anledning, men även att jag har tagit mig tid att analysera mitt föräldraskap. Och så dålig förälder är jag trots allt inte!
Ta till exempel det här med att svära och säga könsord. De får mina barn inte göra. Häromdagen var Stora Tjejen vansinnig för att Stora Sonen hade kallat henne för ”din våta ängsmark”. Eftersom hon vet vad det betyder, så krävde hon att jag skulle skälla ut honom, men jag lovar att det är svårt att bli allvarligt arg på någon som kallar någon för otorr, blomsterprydd mark.

Och ta det här med tjat, som jag är så allergisk mot. Hos oss kan man inte tjata om glass varenda dag. I veckan var glassbilen här och Lilla Sonen och hans väninna kom hemrusande lyckliga över att ha fått var sin gratis glass. 
Fem minuter senare kom Lilla Sonen in igen och ville byta tröja. Jag trodde att han hade kladdat ner sig med glass, men tröjan var ren. Efter ett tag kröp det fram att han hade för avsikt att i nya kläder – grön tröja istället för röd – försöka få ytterligare en glass av försäljaren, som aldrig skulle känna igen honom.

Och barn måste lära sig pengars värde. De kan inte förvänta sig att få en peng utan att göra något. Det har Stora Sonen tagit fasta på. Han är regelbundet ute med två granntöser och samlar in pantburkar hemma hos folk. I början trodde han att folk endast ger till behövande, halta och lytta. Eftersom han ansåg sig vara behövande, men inte halt eller lytt så tog han sig runt med kryckor för att folk skulle skänka till dem. 
Numera är de kända här och grannskapet förser dem stadigt med burkar, även om kryckorna numera är kastade. 

Och jag vet att jag har lärt mina barn att köa duktigt. Man ska inte tränga sig före! 
När vi var vid ett provrum på Kungsmässan, gick de inte in i den provhytt som uppenbarligen var ledig. Anledningen var att det stod nr 5 på den dörren och de hade, när de visat upp hur många kläder som skulle provas, fått en lapp i handen där det stod 3. Alltså, väntade de lydigt, enligt deras egen spännande logik, på att 3:an skulle bli ledig.
Visst ska vi glädja oss över att barnen vågar vara lite innovativa och på sätt och vis följa våra riktlinjer? Det intalar jag mig i alla fall. Men jag rekommenderar trots allt den som har lite tid över att höra efter med kommunen om min mans och min plats finns kvar på föräldrakursen!

Ulrika Wahlström
Bor i Vallda med man, barn och fågel. Heltidsarbetande marknadsförare med ambition att någon gång ge ut en roman. Har mycket spring i benen och vill få hela kommunen att lysa upp så att jag kan springa i tid och otid. Älskar när folk öppnar dörrar!

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

TYCK TILL:

Tycker du att det är obehagligt att vara ute i skogen under jakt?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 oktober

kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

kl 10.30 Minibio i Sagogrottan på Fyren för barn 2–4 år, kl 11 för barn 4–6 år.

kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 17–18.30 Prova på bollek i Lindälvshallen. För alla åldrar. 

kl 19 Quiz-kväll på Nyfiket i Frillesås. 

kl 19.30–22 Ljuva 60-tal. Nostalgiafton med Biggo Music...

Läs Mer

Så här funkar eNH!