Vädret idag
Mestadels molnigt
3°C
Prognos december 12, 2018
dag
Mulet
3°C
 

  Matentusiaster inspirerade varandra

  Ett 20-tal halländska mathantverkare och råvaruproducenter var i torsdags inbjudna till Skårs gård för att inspireras och utbyta erfarenheter med varandra.

  De bjöds också på förstklassig lunch, gjord på de lokala råvaror och specialiteter de själva bidragit med.

   

  Inspirationsdagen anordnades av Eldrimner, som är ett nationellt resurscentrum för mathantverk med säte i Jämtland. Eldrimner anordnar årligen runt 15 sådana mathantverksdagar runt om i landet.

  – Ämnet är glödhett och intresset för dagen har varit stort, berättade Bodil Cornell, verksamhetsledare på Eldrimner, under en paus i dagens program där de lokala råvaruproducenterna och mathantverkarna bland annat fick berätta om sitt eget samarbete.

  Dagens jordbruk har svårt att få rätt pris för sina råvaror. En möjlighet är då att sälja dem till mathantverkare som behöver råvaror av god kvalitet.

  – Vi ser att intresset för mathantverk ökar hela tiden och det finns därför också utrymme för fler producenter och produkter på marknaden, poängterade Bodil Cornell.

  Enligt Eldrimners definition kännetecknas mathantverk av att dessa produkter i huvudsak tillverkas av lokala råvaror som förädlas varsamt och i liten skala, oftast på den egna gården och där människans hand och kunnande varit med i hela produktionskedjan.

  – Detta ger hälsosamma produkter, utan onödiga tillsatser.

  Bland de medverkande på mathantverksdagen på Skårs gård berättade bland andra Bengt Nybergh från Limabacka kvarn, Niklas Gustafsson från Kustbageriet i Varberg och David Boketun från Högens gård i Idala om sitt samarbete som bagare, mjölnare och odlare.

  Bland talarna fanns även Monica Bondesson från Skrea Ost och Niklas Harrysson från Harryssons Lantbruk som berättade om sitt samarbete som mejerist respektive komjölksproducent.

  Under dagen diskuterades även vad som kännetecknar kvalitet och hur råvaruproducenter och förädlare kan jobba mer framgångsrikt tillsammans.

  Besökarna bjöds även på förstklassig lunch, tillagad av kocken Lena Flaten, på de råvaror och specialiteter de inbjudna till mathantverksdagen själva bidragit med.

  På menyn stod bland annat kallrökt regnbågsröra från Tiraholms fisk, levain från Kustbageriet, yoghurt och färskost från Skrea ost, serverat tillsammans med Bodils rödbetschips. Som varmrätt serverades lammlägg från Harastorps gästabud, kolbulle på halländskt lantvete från Limabacka kvarn, samt rotsaker från Bondens skafferi och ostcreme på fasett från Skrea.

  Mätta och nöjda fortsatte sedan deltagarna dagen med branschvisa gruppdiskussioner och redovisningar. Många tog också chansen att ställa mer specifika frågor till varandra om framgångsreceptet för att lyckas i en tidvis tuff bransch.

  – Jag själv var till exempel under en period i mitt liv väldigt trött på både mjöl och kvarnar, erkände Bengt Nybergh, som tillsammans med sin son Andreas driver Limabacka kvarn i Värö, som femte respektive sjätte generationens mjölnare.

  – De första två åren då vi började jobba heltid tillsammans på riktigt var också otroligt tuffa. Vi jobbade i snitt 20 timmar om dan, två-skift och höll på att gå in i väggen båda två. Ändå älskar jag det här jobbet och den kontakt man får när man jobbar så här nära med eldsjälar som Niklas, sa han kärleksfullt och tittade på sin kollega från Kustbageriet.

   

  Camilla Moestedt
  Reporter 0300- 52 13 58 camilla.moestedt@norrahalland.se

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   ANNONS

   TYCK TILL:

   Norra Halland jobbar just nu med en artikelserie om pendling. Hur tar du dig till jobbet?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Tisdag 11 december

   kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

   Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

   kl 12–15 Tisdagsträff med julbord i Varlakyrkan. Luciatåg, andakt och julbord. Föranmälan.  

   Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

   Kl 15–19 Julpyssel i Släps församlingshem. Pyssla loss med oss. Gröt, skinksmörgås...

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!