Vädret idag
Klart
3°C
Prognos januari 18, 2019
dag
Mestadels soligt
3°C
 

Man ska inte behöva vara rädd för att bli gammal!

DEBATT Det är ett välfärdssvek att människor känner sig rädda för att bli gamla i vårt land. Man ska inte behöva vara orolig för att pensionen inte ska räcka hela månaden eller för att man inte ska få en plats på äldreboendet när man tycker att man behöver det. Och man ska inte alltid behöva släppa in en okänd människa när hemtjänsten kommer. Omsorgen om de äldre är en av välfärdens viktigaste delar.

 

Vi Kristdemokrater vill att människor i Kungsbacka som fyllt 85 år ska ha rätt till en plats på ett boende om man själv bedömer att man behöver det. Många vill bo kvar hemma, men det finns också en hel del som tycker att det skulle vara både tryggare och mindre ensamt att få flytta till ett äldreboende. Det tycker vi att de ska ha rätt till.

 

För de som bor hemma och behöver hemtjänst är tryggheten väldigt viktig. Det är inte konstigt om man blir orolig när det ständigt är nya människor som står utanför dörren när det är dags för hemtjänsten att komma. De äldres välbefinnande och trygghet är viktigare än kommunal schemaläggning och tidsplanering. Det är viktigt att man har möjlighet att känna igen de man släpper in i sitt hem för att hjälpa till med intima och personliga saker. Därför behöver kommunen bli bättre på att begränsa antalet personer som besöker människor med behov av hemtjänst.

 

Vi behöver byta regering, så att fi kan återupprätta välfärdslöftet till de äldre i vårt land. Ett välfärdslöfte som gör att man vågar bli gammal. Där man vet att pengarna räcker hela månaden, där man vet att man har det boende man behöver och där omsorgen finns den dag den behövs.

 

Niklas Mattsson
Kristdemokraterna i Kungsbacka 

 

Publicerad i tidningen 2018-02-06

Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

 1. februari 16th, 2018 12:38

  Väldigt många av oss är oroliga över vår ålderdom, kommande eller varande. Hur skall det bli? Hur skall jag göra med mitt boende? Kan jag bo kvar om jag vill det? Dvs är min bostad anpassad för detta. Hur är det med trappor? Att se över sitt boende är en smart handling. Då slipper ångesten bli så stor. Jag har valt min bostad själv och jag har hunnit bo in mig.
  Hemtjänst eller ”äldreboende”? Ja det sk äldreboendet får vi komma till när ”alla andra möjligheter är uttömda” . Dvs när vi är så gamla o sjuka att döden står för porten. Vad tycker vi om det?
  Drömmen är ett boende där livet fortfarande finns kvar i mig, där jag kan umgås med andra, om och när jag vill. Där all service finns att få om och när jag behöver det. Där jag får fortsätta leva mitt liv såsom jag alltid har gjort! Där min autonomitet respekteras. Ett trygghetsboende helt enkelt! Vi bygger gärna det om kommunen säger sig behöva denna typ av boende.
  Carina Möberg , VD
  Möbergs Vård och Omsorg AB

  Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 18 januari 

kl 9–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 11.30-13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Lördag 19 januari

kl 11–15 Vernissage i Kungsbacka konsthall. Fredrik Lindqvist – Tell me a story. Invigningstal kl 13 och samtal med konstnären.

kl 11–14  Släktforskningens dag på Fyren. Tema:...

Läs Mer

Så här funkar eNH!