Vädret idag
Klart
3°C
Prognos november 21, 2018
dag
Mulet
4°C
 

  Magnus blev attackerad av älg

  Magnus Dahlström var ute för att rasta hunden. Han hade precis böjt sig ner för att plocka upp efter hunden och knyta ihop påsen då han fick syn på en älgkalv alldeles bredvid sig. Sekunderna efter small det och allt blev svart. 

   

  Det var förra tisdagen som Magnus Dahlström vid 18.30-tiden gick ut för att rasta hunden i Onsala. I höjd med Vickans äldreboende i korsningen Apelrödsvägen och Ekelöws Väg stannade de till vid en skogsdunge.

  – Jag hade precis böjt mig ned för att plocka upp efter hunden och knyta ihop påsen då jag fick se en älgkalv alldeles bredvid mig. Sekunderna efteråt small det och allt blev svart, berättar Magnus Dahlström.

  När han vaknade och kom till sans igen såg han en stor skugga torna upp sig. Det var älgkon som gått till attack och sparkat honom i huvudet.

  – Jag bara la benen på ryggen och sprang. Jag vet inte hur, men jag lyckades ta mig hem och parera älgen som blockerade vägen för mig, berättar Magnus Dahlström.

  Väl hemma i farstun föll han åter igen ihop.

  – Min dotter var hemma och tillsammans med en bekant larmade de ambulans.

  Väl på sjukhuset konstaterades att Magnus, som blivit sparkad i huvudet och stampad på av älgkon, fått hjärnskakning.

  – Jag fick stanna på sjukhuset över natten för observation och har sedan dess varit sjukskriven en vecka. Jag är fortfarande alldeles mörbultad och har ont i både huvudet och resten av kroppen, säger Magnus Dalström när vi träffas dagen innan det är tänkt att han ska börja jobba igen.

  Magnus har nu polisanmält händelsen.

  – Det är klart att man inte kan polisanmäla en älg, men det här måste få ett stopp, säger Magnus Dahlström om älgens framfart som enligt honom gäckat de boende i området i flera år.

  Så sent som i söndags gick älgkon till attack mot en av hans arbetskamrater som dock lyckades fly in i sitt hus. Och förra sommaren blev en av hans mammas väninnor injagad i ett garage dit hon tog sin tillflykt.

  – Men älgkon har även uppträtt aggressivt mot andra. Det är inte så att jag har något agg mot naturen, men den här älgen beter sig inte normalt och måste avlivas innan något allvarligt händer. Jag är orolig både för min egen del och alla äldre och barn som bor i området, säger Magnus Dahlström.

  – För att inte tala om hunden. Han vill knappt gått ut längre när det är mörkt ute och försökte slita sig ur kopplet när vi gick förbi här strax efter händelsen i förra veckan.

  Enligt Osborn Stockelberg, jägare och styrelseledamot i Kungsbacka jaktvårdskrets, är det dock svårt att verkligen avgöra om det handlar samma älg som gått till attack.

  – Därför är det också viktigt att det polisanmäls, som i det här fallet, så att vi tillsammans med polis kan åka ut när det händer.

  – Det är tyvärr ganska gott om älg som tappat respekt för människor och letat sig in i villaområden där de inte hör hemma. Jag var själv ute tillsammans med en annan jägare vid Presseskolan för någon månad sedan då vi jagade iväg en älg som låg på en gräsmatta tillsammans med sin kalv. Det är möjligt att det handlar om samma, men det är svårt att veta eftersom den gav sig iväg på en gång och vi, vad jag vet i alla fall, inte fått fler rapporter om att den skulle ha gått till attack.

  Det är också svårt att skjuta älg i tätbebyggt område, betonar Osborn Stockelberg.

  – Vi kan ju inte bara ställa oss och skjuta hur som helst bland husen. Men om en älg går till attack mot människor på det här viset måste den naturligtvis avlivas.

  Precis som Magnus Dahlström uppmanar han därför de boende i området att kontakta polis om den aggressiva älgkon skulle dyka upp igen.

  – Det är enda sättet för att vi ska ha en reell chans att avgöra att det faktiskt handlar om en och samma älg och den utgör ett sådant hot att den bör avlivas.

   

  Bilden: Här, i skogsdungen precis utanför äldreboendet Vickan i Onsala, blev Magnus Dahlström och hunden Nemo attackerade av älgen i förra veckan. Älgspillning på gräsmattan är det enda som just nu vittnar om älgens framfart. Foto: CAMILLA MOESTEDT

  Camilla Moestedt
  Reporter 0300- 52 13 58 camilla.moestedt@norrahalland.se

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   ANNONS

   TYCK TILL:

   På fredag är det Black Friday i butikerna, kommer du att passa på att julhandla då?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Tisdag 20 november

   kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

   kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

   kl 10 Dramatiserad sagostund för barn 0-5 år på Åsa bibliotek.

   kl 12–13.30 Tisdagsträff i Varlakyrkan, Annette Linde. Sallad.

   kl 12–14 Lunchmusik i Släps kyrka med Lasse Nordung, orgel, Mårten Nordhall, sång, och Johannes Landgren, piano/orgel....

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!