Vädret idag
Molnigt
6°C
Prognos januari 16, 2019
dag
Skurar
6°C
 

Macholådan ska öka ungas medvetenhet

Stark. Modig. Inte sminka sig. Eleverna fick i uppgift att skriva ner både positiva och negativa saker, och klistra fast på en papplåda. De studerade orden på de gula och rosa post-itlapparna, som handlade om förväntningar på det manliga könet.

 

Det var den andra dagen med projekt Machofabriken för eleverna i klass 71 på Vittraskolan. ”Macholådan” färdigställdes med ord om vilka förväntningar som finns på killar.

– Får killar gråta? Frågar Markus Olsson, ungdomskonsulent som håller i projektdagen.

– Ja det får man. Men det är konstigt, då räknas man som en mes, blir svaret.

Eleverna diskuterade vilka normer och krav som finns när man är i lådan och vad som händer om man vill kliva ut ur den. Förra gången fick de se en kortfilm om en man som fick lådor med manliga attribut på skickade till sig på ett löpande band. Eleonor Gustavsson Abaji frågade om någon kunde beskriva vad det var som hände i den scenen.

– Han gömde sig bland alla manligheter och till slut fanns det inte något kvar av honom, säger Gustav Nyström.

 

Utefter undersökningar för att öka ungdomars trygghet, utformades Barnlöftet 2018. Där lovade kommunen bland annat att arbeta med jämställdhet, attityder och beteenden hos unga. Till hjälp har kommunen valt att använda sig av metodmaterialet Machofabriken, och det arbetet påbörjades redan vid årsskiftet. Arbetet är även en del av kommunens projekt Hälsosam skola, för att öka elevernas psykiska och fysiska hälsa. En av de som ansvarar för planeringen av Machofabriken är Eleonor Gustavsson Abaji, hälsopedagog på kommunen.

 

– Det handlar om att öka medvetenheten bland unga. Få dem att förstå varför samhället ser ut som det gör och hur de själva kan ta makten och förändra det. Men också att synliggöra könsnormer och vilka förväntningar som finns på både tjejer och killar, berättar hon.

 

Machofabriken är inget nytt, men har återaktualiserats med anledning av #metoo. Lärarna och ungdomskonsulenterna i kommunen ska få verktyg för att arbeta förebyggande mot våld och sexuellt våld och för en ökad jämställdhet.

– Tanken är att Machofabriken ska skapa en ökad trygghet och hälsa på skolan, säger hon.

 

Eleverna ska övas i att tänka annorlunda kring könsnormer, och responsen har varit förvånansvärt positiv enligt Eleonor Gustavsson Abaji. Trots att de fortfarande till mångt och mycket är barn när de går i sjunde klass, är behovet av att diskutera dessa frågor stort.

– Det är spännande att se skillnaden mellan hur killar och tjejer förväntas vara, säger Adam O´donoghue.

Klassen är överens om att det finns utrymme att vara sig själv på skolan. Men orden kommer med en brasklapp, för det finns också många krav att leva upp till. Framför allt är det en sak som oroar eleverna, och det är den psykiska ohälsan.

 

– Tjejer förväntas visa känslor, men killar ska vara tuffa. Många är rädda att prata om sina känslor och hur de mår, säger Adam O´donoghue och funderar på om läraren i klassrummet aktivt kan fråga om det har hänt något jobbigt eller om det finns något att prata om.

– Killar vill inte berätta något för att inte vara mesiga. Men det är viktigt att kunna prata om jobbiga saker och det borde göras mer. Om en pratar kan fler hänga på, säger Oliver Clarin.

 

Än så länge är det fyra skolor utöver Vittraskolan som engagerat sig i Machofabriken. Men till hösten är det tänkt att fler skolor i kommunen ska ansluta sig till projektet. Förutom Eleonor Gustavsson Abaji själv har 13 lärare och 5 ungdomskonsulenter gått utbildningen som är obligatorisk för att få behörighet att använda materialet.

– Det är viktigt att inte göra projektet sårbart. Tanken är att det är något som ska integreras i ordinarie utbildning och som lärare och elever ska kunna ta med sig hela vägen genom högstadiet och gymnasiet, förklarar hon.

Hon säger också att det är viktigt att lärarna själva först får möta sina egna fördomar och föreställningar. De kan vara upprätthållare av normer som först måste brytas ner innan de kan föra kunskaperna vidare till eleverna.

– De behöver fundera på vad de som lärare själva står för. Det är därför behörighetskursen är så viktig, fortsätter hon.

 

FAKTA: Vad är Machofabriken?

  • Machofabriken är ett metodmaterial, med kortfilmer, diskussioner och övningar, som riktar sig till de som arbetar med unga mellan 13 och 25 år. Fokus ligger på hur sociala normer för maskulinitet kan ifrågasättas och förändras. Materialet ska förebygga våld och öka jämställdhet och är framtaget av Unizon, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige och Män.
Caroline Holmgren
Reporter caroline.holmgren@norrahalland.se 0300-52 13 57

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 15 januari

kl 9–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 12–13.30 Sopplunch i Varlakyrkan. ”Livet efter branden” – om att bli buren genom prövningar. Gunilla och Håkan Gniste. 

kl 12–14 Orgel till lunch med Kenneth Hildor i Släps kyrka. Därefter lunch i församlingshemmet.

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 16–17.30 Språkcafé på...

Läs Mer

Så här funkar eNH!