Vädret idag
Klart
12°C
Prognos september 21, 2018
dag
Åskstorm
19°C
 

Låt majblomman utveckla Kungsbacka

Nu slår de ut och sprider sig som en löpeld över landet. På jackor, rockar, kappor och bilar tar de fäste, majblommorna, som nu i april flitigt säljs ur skolbarns grönlysande väskor.

De små konstgjorda blommorna är lika mycket vårtecken som någonsin de som yrvaket tittar upp ur rabatter i parker och trädgårdar.

 

Majblomman med sin försäljning för att få in pengar till barn, som har det svårt, är vida känd hos alla och en var. Men att det är ju just här i Kungsbacka den har sina rötter är inte lika känt och utnyttjas inte.

Det var i Presse i Onsala, som blommans skapare Beda Hallberg en gång föddes. Mot den bakgrunden är det förvånande att Kungsbacka kommun inte har tagit fasta på det och utropat sig som Majblommestaden precis så som Jönköping är Tändssticksstaden  och Gränna Polkagrisstaden.

 

Det talas mycket om att utveckla Kungsbacka men inte om hur. En platsutvecklare har anställts för att hitta det som är unikt och utvecklingsbart. Då är mitt tips att satsa på majblomman. För vad är bättre än att bygga på än något, som alla känner till?

 

När majblomman för tio år sedan firade hundraårsjubileum gjordes några små insatser. Det skrevs ett spel om Beda Hallberg och Vladimir Stoces skulptur ”Blommans cirkel” smyckar sedan dess Badhusparken mitt i staden.

Sedan tidigare finns det också ett litet oansenligt museum om majblomman i Kulturhuset Fyren och en minnessten i Presse. Men mer har det inte blivit.

Jag var tidigare anställd i kommunen och föreslog då att planteringarna runt stadshuset varje år skulle fyllas med blommor i årets majblommefärger och att det skulle skyltas vitt och brett om att det är just härifrån majblomman kommer. Men därav blev tyvärr inget.

 

Döm om min förvåning, när jag några år senare jobbade i Luleå och upptäckte att majblomman har betydligt större status där än här. Utan direkt anknytning fylldes hela centrala Luleå  på våren med stora flera meter höga majblommor bara för att uppmärksamma den pågående försäljningen.

Så kunde vi naturligtvis göra även här i Kungsbacka och dessutom mycket, mycket mer!

 

Varför inte instifta en majblommefestival och en Majblommans dag, införa årligt uppförande av majblommespelet och fokusera mer på och bygga ut det befintliga majblommemuseet?

Sedan är det bara att fortsätta och låta kreativiteten flöda fritt utifrån temat majblomman. Det kan tilltala såväl liten som stor och har de genuina och hållbara rötter, som behövs för att skapa identitet.  

Och visst skulle det bli något att vara stolt över, om det blev just en satsning på hjälp till barn i svårigheter, som utsågs till den stora symbolen för Kungsbacka!

 

INGRID HÖGLIND

Ingrid Höglind

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

TYCK TILL:

Kommunanställda ska erbjudas billig förmånscykel. Rätt eller fel?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 21 september

kl 9.30–11.30 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Lördag 22 september

kl 10 Skördebasar i Idala församlingshem. Grönsaker, ägg, bröd, blommor med mera. Lotterier och kaffeservering. Arr: Föreningen Idalabodens vänner. 

kl 11–14 Familjelördag på Kullaviks bibliotek. Testa origami.

kl 11–15...

Läs Mer

Så här funkar eNH!