Vädret idag
Moln ibland
20°C
Prognos juli 22, 2018
dag
Delvis soligt
22°C
 

Lärdomspromenader

I sommar har jag och min bästa vän tagit gubb-googlandet till nya höjder. För er som inte känner till uttrycket, så innebär det alltså att under eviga långt tid diskutera om till exempel Gotland är större än Sardinien, hur stor värdens befolkning är just nu eller om glutamat är farligt eller inte. Tricket är att med (oftast) fullständigt känslomässiga och okontrollerbara argument försöka övertyga den andre om att man har rätt.

Diskussionen är inte sällan kopplad till manlig prestige och alkoholintag som ytterligare förstärker tuppkammen.

Detta i stället för att alltså på 10 sekunder kolla hur det ligger till i mobilen.

Nå, min vän och jag har nu börjat med en hälsosam variant av gubb-googlande under mycket tidiga morgonpromenader längs kusten. Under någon timme förflyttar vi oss pratande genom landskapet och fördjupar oss i olika ämnen, ofta baserade på någon iakttagelse.

Det kan till exempel handla om skillnaden på en brigg och skonare. Hur är det nu med master och segel? Vi har givetvis olika uppfattning.

Varför är det flera meter tidvatten längs engelska kusten men nästan inget alls i Kungsbacka? Oj, så fel du har!

När vi passerar ett klippblock med skålgropar från bronsåldern måste vi omedelbart lösa frågan om folk kom på bronset och hur man göt det för ett par tusen år sedan.

Vi lanserar båda två vilda teorier huvudsakligen baserade på vaga fakta från mellanstadiet, för oss numera nästan lika avlägset som bronsåldern.

Att kolla i mobilen under promenaden är strängt förbjudet, det skulle ju förta hela glädjen med spekulation och munhuggande.

Helt förlorade är vi dock inte – någon av oss tar på sig att till nästa promenad ta reda på hur det förhåller sig (om det är möjligt, frågor som finns Gud och livet efter detta undviker vi).

Så varje promenad inleds i alla fall med en kilometer lärdom, innan vi strax återgår till spekulationerna.

Bäst kommer sist – vi avslutar med kaffe och nybakta bullar och försonas så mycket att vi kan boka nästa promenaddatum.

 

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Är du orolig för bränder?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 20 juli

kl 12–15 Lilla naturhjälpen. Vi hjälps åt att röja för att hjälpa både växter och insekter att trivas bättre, växa och ha plats till bohål vid Naturum Fjärås Bräcka.

kl 18–23 Länge leve Sven-Ingvars! 2017 gick Sven-Erik Magnusson, en av vår tids största musikprofiler och artister, ur tiden. Sven-Eriks son Oscar Magnusson tar nu plats vid mikrofonen på Tjolöholms Slott.

Lördag 21 juli

kl 12–15...

Läs Mer

Sommarkampanj!