Vädret idag
Delvis soligt
17°C
Prognos juni 22, 2018
dag
Moln ibland
17°C
 

Lång dags färd mot budgetbeslut

Nu laddar Kungsbackas politiker för maratondebatt. Hela torsdagen ägnas åt nästa års budget. Alliansen vill privatisera mer, Miljöpartiet vill satsa på ensamkommande och Socialdemokraterna lägga halva överskottet på skolan. Vänsterpartiet bjuder allra mest.

Det handlar om hur 4,5 miljarder kronor ska fördelas mellan olika verksamheter. Det mesta är förstås givet – skolor måste finnas, äldre ska tas om hand, gator och parker skötas och så vidare.

Debatten kommer därför handla om det överskott som Alliansen planerat, och två principfrågor.

Överskottet först: Alliansens budget har 100 miljoner i planerat plus.

– Det är inte mycket i en så stor budget. Investeringarna är stora, och ju mindre vi kan skuldsätta oss desto bättre. Vi vill inte lägga hela ansvaret på våra barn, säger kommunalrådet Hans Forsberg (M).

Men Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tycker att man knapra av överskottet, väl medvetna om att det brukar bli ytterligare 100 miljoner över i kassan när plus och minus summeras vid årets slut.

Därför vill S lägga ytterligare 57,2 miljoner på satsningar. Det handlar bland annat om 20 miljoner till mindre barngrupper, 10 miljoner mot psykisk ohälsa och 15 miljoner till fritidskort för årskurs 6-9 året om.

Miljöpartiet vill satsa 10 miljoner på att låta ensamkommande bo kvar och gå i skolan färdigt och inte slumpvis placeras på Migrationsverkets anläggningar när de passerat 18 år.

Även Mp vill ha kollektivtrafikkort och utökade miljösatsningar. Sammanlagt 20 miljoner.

Vänsterpartiet vill satsa allra mest, 86 miljoner extra. Det handlar bland annat om barngrupper, arbetsmiljön i vården och ensamkommande.

Så de två principfrågorna: Alliansen vill "markant" öka privatiseringen av kommunala tjänster de kommande åren. Skälen är både valfrihet och besparingar.

Här säger S bestämt nej.

Dessutom har Alliansen en skrivning om att skärpa kraven på de som får socialbidrag. Man ska alltid ställa krav på att de arbetar eller studerar.

Även här lär det bli debatt.

SDs och Kungsbackabornas budgetar hade inte registrerats vid onsdag lunch.

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Onsdag 20 juni

kl 13.30–15.30 Stickcafé i Onsala församlingshem.

kl 14 Traditioner och högtider. Nu är det snart midsommarafton, men hur gjorde man förr? Vad firade man och hur firade man högtider? Du får lära dig allt om påskens, julens och midsommarens mysterium i Äskhults by. Anmälan. 

kl 14 Naturumguidning. Upptäck varför Fjärås Bräcka är unikt. Lär dig om gravarna, geologin, ljungheden eller småkryp.

Kl 19 Bingo...

Läs Mer

Sommarkampanj!