Vädret idag
Soligt
22°C
Prognos maj 24, 2018
dag
Mestadels soligt
23°C
 

Kvinna lämnad på trottoar av färdtjänst

När färdtjänsten hämtade en 89-årig man i Kungsbacka, lämnade föraren den äldre kvinna som redan satt i bilen på trottoaren.

 

Det var lördagen före påsk som den 89-årige mannen varit på middag hos son och sonhustru i Kungsbacka. När bilen kom klockan halv tio på kvällen började chauffören först rulla ut en kvinna i rullstol ur bilen.

”Vi trodde att han bara skulle stuva om så att min far kom innerst. Kvinnan var upprörd och när han bar ut hennes kassar och ställde dem på trottoaren anande vi oråd och frågade vad han gjorde”, skriver sonen i ett mejl till Norra Halland.

Beskedet från chauffören var att hans arbetspass var slut och att kvinnan skulle vänta på trottoaren tills en ny bil skulle komma och hämta henne en halvtimme senare. Ytterligare ett besked var att det var sent på kvällen och att han därför inte ville ha ansvar för två handikappade personer.

Sonen och hans hustru såg till att den äldre kvinnan fick filtar att värma sig med eftersom hon inte var klädd för att vara ute och lovade att inte lämna henne ensam på trottoaren. I sitt brev berättar de att hon var rädd och förstod inte varför hon flyttades ut ur färdtjänstbussen.

”Hon mådde dåligt och ville bli körd till närakuten. Chauffören vägrade ta ombord kvinnan igen. Vi var väldigt upprörda, hämtade filtar till kvinnan och lät honom inte åka iväg. Efter drygt en halvtimma kom en annan färdtjänstbil och hämtade kvinnan”, skriver paret.

Men enligt Hallandstrafikens VD Andreas Almquist var det i förväg uppgjort med kvinnan att hon skulle vänta in en ny bil, där mannen hämtades upp.

– Hon är en van färdtjänstresenär och hade bokat om sin resa flera gånger under kvällen. För att hon skulle komma hem snabbare gjorde vi överenskommelsen att hon skulle göra resan i delar, så att hon först kom närmare stan. Om det inte funnits en överenskommelse hade det naturligtvis varit en katastrof om hon dumpats av på det sättet som paret upplevde. Om hon själv inte förstått det är det självklart inte heller bra. Men vi har inte fått några klagomål från kvinnan, säger Andreas Almquist och fortsätter:

– Om man kan dra någon lärdom av det som hände är det väl att vårt försök att vara flexibla och smidiga inte alltid är så lyckade och att det är bättre att vi blir hårdare och tydligare i hur vi följer våra regler. Då blir det lättare att följa upp.

Ann Kristin Ekman
Reporter 0300- 52 13 63

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Badar du helst i hav, sjö eller pool?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Tisdag 22 maj

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

Kl 9–11.30 Kyrkans öppna förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

Kl 12 Flöjt/Orgel till lunch med Maria Blåberg & Lasse Nordung i Släps kyrka. Därefter lunch i församlingshemmet.

kl 13–16 Öppen förskola i Onsala församlingshem. 

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på...

Läs Mer