KRÖNIKOR 2024-01-01 KL. 17:30

Mitt 2023: Respekt för vitlök i riskokare

Av Malin Söderlind

Under ett år hinner vi som journalister med att träffa en massa spännande människor och göra många roliga jobb. Men vissa jobb sticker ut och här är de jobb som Malin Söderlind minns bäst.

Mitt 2023: Respekt för vitlök i riskokare
Stort tack till alla som lägger ner mycket tid och möda för att förse oss med mat. Periodvis får nötkreaturen på Äskhults naturreservat tillskott till betet. Foto: Malin Söderlind

TV-klipp och nyheter

Jag älskar att äta. Gott ska det vara. Och enkelt. Och helst nu genast. När jag tänker på att fira, så tänker jag först och främst på något ätbart. Som kräftor. Eller nötkött. Eller biopopcorn. Under mitt halvår som reporter på Norra Halland har jag haft kontakt med flera personer som gör det gedigna arbetet som föregår en måltid.

Andreas Måttgård tog med mig på en tur med traktorn och visade sina och kollegan Tommie Stenssons nötkreatur som går och betar i Äskhults naturreservat. Det är många turer med traktorer, lagning av staket och administation för att ta hand om de små kalvarna tills de två och ett halvt till tre år senare blir stora nog att omvandlas till mat. Andreas jobbar med regenerativt jordbruk och utforskar möjligheterna att skapa ett livskraftigt samspel i naturen.

De två jättestora matbutikerna Willys Södercity och ICA Maxi och den lite mindre Coop Konsum Frillesås har tvärtemot nötdjurens 30 månader på bete, sina varor så kort tid som möjligt på hyllorna. De skapar smarta system för att motivera både personalen och kunderna att ta vara på jordens resurser. Allt ska hållas fint och fräscht, så att ingenting behöver slängas i onödan.

Sedan har vi entusiasterna som odlar på sin fritid: Kungsbacka tillsammansodling. De ordnade med restaurang Cosa Table en kväll för utforskande av olika sätt att förädla och förvara skörden. Aldrig hade jag trott att en vitlök kunde tillagas under ett halvår i en riskokare för att bli alldeles underbart karamellig och god.

När jag tänker på alla moment och allt jobb som ligger bakom det som hamnar i min mun, så är det inte alls konstigt att en stor del av lönen går till mat. Om några är värda en lönehöjning, så är det de människor som ser till att jag enkelt kan njuta av mitt näringsintag.

Tidigare krönikor i serien:

Christina Wagner: Ett gripande öde för Olivia

Christina Nordwall: Ett gripande möte på kyrkängen

Christina Forlin: Möte med sagohus och gammal kvarn

Stefan Pettersson: Möten jag inte får berätta om

John Skoglund: Fest där hela Kungsbacka samlades



TV-klipp och nyheter

Stenåldersvägar och Tjuvagömma
NYHETER 2024-04-28 KL. 13:00
Premium

Stenåldersvägar och Tjuvagömma

Vid Fjärås Bräcka är det historiska landskapet levande

Veckans rosor
NYHETER 2024-04-28 KL. 12:00

Veckans rosor

Ungdomar samlades för motorträff
NYHETER 2024-04-28 KL. 11:00
Premium

Ungdomar samlades för motorträff

KULTUR & NÖJE 2024-04-27 KL. 17:00
Premium

"Jag är kroniskt nyfiken och kan inte säga nej"

Tomas överst på Evelyns önskelista

Pengar till kvarn i Västra skog
NYHETER 2024-04-27 KL. 11:00
Premium

Pengar till kvarn i Västra skog

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-28 KL. 16:00
Bakluckeloppis lockade många
Premium | SPORT 2024-04-28 KL. 13:20
Svenskan sköt Barcelona till CL-final
Premium | NYHETER 2024-04-28 KL. 13:00
Stenåldersvägar och Tjuvagömma
Premium | SPORT 2024-04-28 KL. 12:44
Avgjorde sent: "Värda vinsten"
NYHETER 2024-04-28 KL. 12:00
Veckans rosor
Premium | SPORT 2024-04-28 KL. 11:46
Första förlusten för Tölö
Premium | SPORT 2024-04-28 KL. 11:23
Kif fortsatt vinstlösa

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.