KRÖNIKOR 2024-01-13 KL. 11:00

Krönika: Vinterbadarna får inte mitt sällskap

Av Richard Forsberg

Krönika: Vinterbadarna får inte mitt sällskap
Richard Forsberg.

TV-klipp och nyheter

När kroppen sänks ner i det iskalla vattnet, påstår vissa att ett fyrverkeri av endorfiner frigörs. Dessa endorfiner sägs inte bara ha en smärtstillande effekt utan också föra en känsla av lycka till den djärve vinterbadaren. Vinterbadare… Är du en sådan? En sådan som frivilligt sänker ner din lekamen i iskallt vatten för att sen fanatiskt sprida din gospel om att ”Det är otroligt. Det är som ett knark. Jag blir typ hög på det” Är du av den gamla stammen som alltid gjort det eller är du en av dem som hoppat på trenden det de senaste åren?

Jag vill hävda att den senaste tidens kallbadande är helt och hållet pandemins fel. Inte på det sättet att folk tog sig själva i kragen och skaffade sig en mer sund livsstil. Utan snarare en reaktion från medelklassen när vi från våra hemmakontor såg hur samhällets faktiska stöttepelare var tvungna att trotsa pestsmittan. Se dem ge sig ut i kollektivtrafiken, in i klassrummen och inte minst in i sjukhuskorridorerna. Då väcktes något inom oss. Vi behövde också lida. Lösningen för många blev vinterbad. Ett sätt att pinas men som ändå går att posta på sociala medier som bevis. Se på mig! Det här gör jag för dig.

Jag skriver oss och mig, som om jag skulle inkluderas i skaran. Så är inte fallet. Det skulle inte falla mig in att doppa kroppen i krispig slush. Inte ens för att stötta sjuksköterskor eller lågstadielärare. Jag är inte Jesus, jag kommer inte låta mig pinas varken för din skull, din skuld eller dina likes.

Men hälsofördelarna då? Ja, I förra veckan kom ju så rapporterna om att absolut inga som helst fördelar finns med vinterbad. Inga långsiktiga i alla fall. Och det verkar ju stämma. Doktor.se har en sju punkter lång lista som radar upp fördelarna med vinterbad:

Kalla bad…

”…kan ge bättre hjärt- och kärlhälsa”

”… verkar kunna boosta”

”… tycks också kunna göra”

Varenda punkt utom en innehåller orden ”kan” ”verkar” eller tycks”. Bara punkten om bättre psykisk hälsa är mer rättfram. Här lär vi oss att ”Vinterbadare beskriver ofta att de blir lyckligare av att bada, och (…) att de som regelbundet tar kalla bad känner att de mår bättre” Anekdotisk bevisföring som troligtvis stämmer lika bra om du byter ut allt som har med vinterbad att göra mot något annat som gör dig hög, säg cannabis.

Fysiologen Håkan Westerblad har i artiklar blivit språkrör för denna nya studie och jämför i stället vinterbad med religion ”Det är nästan lite religiöst. Men när man försöker sakligt titta det är det inte så himla mycket som händer. Det är svårt att hitta stora effekter” Och på just den fronten verkar ju både vinterbad och religion skilja sig från den lite mer potenta hampan.

Nåja, ur ett större perspektiv kanske alla tre ska ses som trender. Och trender det är jag antingen först eller sist med. Personligen vacklar jag kring både religionen och ruset. Jag skulle nog förvisso göra mig ganska bra som både pastor och brukare av jazztobak. Men detaljen att jag tycks sakna både tron och kran gör nog att jag blir sist på båda de bollarna.

Trenden vinterbad är jag dock ganska säker på att jag inte kommer vara sist på. Att vara sist på indikerar nämligen att jag ändå på något sätt kommer ge mig på det. Och som sagt, det finns inte på kartan.

ANNONS



TV-klipp och nyheter

Pengar till kvarn i Västra skog
NYHETER 2024-04-27 KL. 11:00
Premium

Pengar till kvarn i Västra skog

Robin tog brons i yrkes-SM
NYHETER 2024-04-26 KL. 17:30
Premium

Robin tog brons i yrkes-SM

Brinner för arbetsmiljö
FAMILJ 2024-04-26 KL. 16:30
Premium

Brinner för arbetsmiljö

Representerar alla kommunanställda och vill att det ska synas

Mycket som händer i helgen
NYHETER 2024-04-26 KL. 15:00
Premium

Mycket som händer i helgen

Hackspettsdispensen överklagas igen
TRAFIK 2024-04-26 KL. 12:45
Premium

Hackspettsdispensen överklagas igen

Emilia bor i ett tält i skogen
NYHETER 2024-04-26 KL. 11:45
Premium

Emilia bor i ett tält i skogen

Låg arbetslöshet i Kungsbacka
NYHETER 2024-04-26 KL. 07:45
Premium

Låg arbetslöshet i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-27 KL. 11:00
Pengar till kvarn i Västra skog
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-04-26 KL. 18:30
Solveig ställer ut på Fyren
Premium | NYHETER 2024-04-26 KL. 17:30
Robin tog brons i yrkes-SM
Premium | FAMILJ 2024-04-26 KL. 16:30
Brinner för arbetsmiljö

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.